Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

20.05.2008

Premier Janez Janša: Blaginja Evropske unije je močno povezana z morjem

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša se je danes v Strasbourgu udeležil slavnostnega podpisa deklaracije o razglasitvi Evropskega dneva pomorstva. V svojem nagovoru je dejal, da je blaginja evropske sedemindvajseterice močno povezana z morjem, saj ima kar 22 držav – med njimi tudi Slovenija – morsko obalo in dostop do mednarodnih voda. Preko morja pa Evropska unija opravi kar 90% zunanje in 40% notranje trgovinske menjave.

»Deklaracija o razglasitvi Evropskega dneva pomorstva je za Slovenijo še bolj pomembna zaradi dejstva, ker naša država leži na obali Jadranskega morja, ki je deloma zaprto oziroma omejeno morje z nekaterimi specifičnimi ekološkimi problemi. Ravno na tej točki zato vidim možnost vodilne vloge Slovenije kot članice Evropske unije, ki to ravnotežje med gospodarskim razvojem in ekologijo postavlja zelo visoko med svoje prioritete,« je dejal premier. Dodal je, da Slovenija vseskozi vlaga napore za ekološko zaščito Jadranskega morja in s tem tudi Sredozemlja.

Globalizacija in podnebne spremembe, po njegovih besedah, postavljata tudi pomorstvo pred nove izzive kot so: onesnaženost morja, zaskrbljujoče višanje morske gladine, izčrpanost morskih virov hrane in erozija obale. Ob tem je poudaril, da morje ni le ogledalo aktualnih ekoloških problemov, ampak je tudi zakladnica rešitev za učinkovitejše spopadanje z njimi. Morje je gonilo tehnoloških novosti, prostor energetsko učinkovitega transporta ter ključni dejavnik za uravnavanje podnebja in diverzifikacije energetskih virov. »Prepričan sem, da nova celostna pomorska politika predstavlja pomemben mejnik na skupni evropski poti k skrbnejšemu upravljanju z evropskimi morji in oceani,«  je dejal slovenski premier.

Ob tej priložnosti je predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša izrazil zadovoljstvo, da nova celostna pomorska politika sovpada s tremi poglavitnimi smernicami slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Slednja je po njegovih besedah odraz parametrov novega cikla Lizbonske strategije, ki je bil zagnan na spomladanskem Evropskem svetu in si prizadeva za ravnotežje med ekonomskim, socialnim in ekološkim vidikom evropskega pomorstva. Pooseblja tudi poziv slovenskega predsedstva k sinergiji za Evropo. Usklajeno ukrepanje je po oceni premierja Janeza Janše namreč uspešnejše kot vse posamezne aktivnosti držav članic Evropske unije skupaj. Nenazadnje pa nova integrirana politika pomorstva, po mnenju predsednika slovenske vlade, odraža tudi spoznanje, da je skrb za morje in oceane svetovni in ne le evropski izziv. Kot je še dejal, bo konkretni prispevek slovenskega predsedovanja k skupni odgovornosti za morja, ki si jih delimo s svojim sosedstvom, še posebej za Sredozemsko in Črno morje, ustanovitev Evro-sredozemske univerze, 9. junija letos v Piranu.

Po besedah predsednika vlade in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše pomeni današnji podpis deklaracije o razglasitvi Evropskega dneva pomorstva tudi obeležitev spomina na evropsko pomorsko tradicijo. Premier je zbrane spomnil, da so prve velike pomorske raziskovalne ekspedicije, ki so spremenile svet, izplule iz evropskih pristanišč. Ob tem je dodal, da so že tedaj vsi veliki pomorščaki prišli do skupnega spoznanja, ki je še kako pomembno tudi danes, »da ključ do napredka leži v dveh elementih: povezovanju in nenehnem raziskovanju novih možnosti in priložnosti.«

Slovesnosti, ki je potekala ob robu majskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, sta se udeležila tudi predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.05.2008