Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

20.05.2008

Ministri za pravosodje v Portorožu o prihodnosti evropske pravosodne politike

V Portorožu se je danes končalo srečanje visoke posvetovalne skupine "Futura" o prihodnosti evropske pravosodne politike, ki sta ga organizirala slovensko predsedstvo in Evropska komisija. Ministri sedanjega in prihodnjih triov so obravnavali izzive te politike po izteku haaškega programa leta 2010.

"Približujemo se zaključku haaškega programa. Rešitve, ki smo jih danes obravnavali, se dotikajo vseh najpomembnejših področij, ki jih bo moral vključevati prihodnji program EU glede pravosodnega sodelovanja. Danes obravnavani dokument vsebuje predvsem usmeritev in potrditev političnih stališč," je poudaril dr. Lovro Šturm, predsednik Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve.

Vedno več državljanov uporablja prednosti, ki jih ponuja svoboda gibanja v EU. Ko se selijo, kupujejo in se poročajo prek meja svoje domovine, potrebujejo in pričakujejo učinkovito in enotno območje svobode, varnosti in pravice.

Haaški pogram iz leta 2004 obsega temeljna načela pravosodnega sodelovanja v kazenskih in civilnih zadevah ter daje osnovo za razvoj območja svobode, varnosti in pravice. Dobra primera področij, na katerih je bil dosežen znaten napredek, sta evropski nalog za aretacijo in Eurojust, v civilnem pravu pa različni instrumenti v civilnih postopkih s čezmejnim elementom, kakršen je evropski plačilni nalog.

V zaključnem obdobju haaškega programa se je posvetovalna skupina "Futura" ukvarjala z analizo doseženega in novih izzivov za pravosodje. Ministri so obravnavali tudi možne konkretne korake, ki so potrebni za zagotovitev visoke ravni pravic in pravno varnost državljanov EU, ter zlasti vprašanje dviga ravni pravne varnosti po družinskem, civilnem in gospodarskem pravu.

Posebno pozornost so namenili prihodnosti hitro razvijajočega se e-pravosodja. V teku je pilotni projekt evropskega pravosodnega portala, ki bo povezal vse obstoječe rešitve s tega področja. Slovensko predsedstvo organizira o e-pravosodju tudi konferenco, ki bo od 1. do 3. junija v Portorožu. Boj proti organiziranemu kriminalu bo prihodnji program obravanaval posebej, ob hkratnem upoštevanju načela vladavine prava. Ob tem nove rešitve in možnosti za razvoj prostora svobode, varnosti in pravice prinaša tudi Lizbonska pogodba.

Srečanja visoke posvetovalne skupine "Futura" so se udeležili ministri Portugalske, Nemčije, Švedske, Francije ter predstavniki Češke, Madžarske, Irske in Evropske komisije.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 20.05.2008