Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

21.05.2008

Minister Podobnik v Evropskem parlamentu o znanstvenih dognanjih o podnebnih spremembah

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je v Evropskem parlamentu sodeloval pri razpravi o znanstvenih dognanjih o podnebnih spremembah. Evropska unija se je s sklepi Evropskega sveta marca 2007 izrekla za odločno in velikopotezno ukrepanje glede energetske in podnebne politike. Predlog podnebno-energetskega svežnja, ki ga je pripravila Evropska komisija januarja 2008, je bil naslednji ukrep pri teh prizadevanjih. Ena ključnih nalog na področju varstva okolja med slovenskim predsedovanjem pa je čimprejšnje sprejetje tega svežnja.

Minister Podobnik je v svojem nagovoru v Evropskem parlamentu poudaril, da je znanost pri proučevanju podnebnih sprememb in njihovih posledic močno napredovala. To je mogoče pripisovati vse številčnejšim dokazom o zaznanih podnebnih spremembah, trdemu delu znanstvenikov in boljšemu seznanjanju z znanstvenimi spoznanji. Iz znanstvenih ocen Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) pri Združenih narodih, ki pripravlja poročila na visoki znanstveni in strokovni ravni, je razvidno, da odbor vključuje veliko različnih mnenj, znanja in zemljepisnih območij.

»EU je lani sprejela odločne zaveze glede podnebne politike, zdaj pa je čas za ukrepanje,« je posebej omenil minister Podobnik. Poudaril je, da je EU odločena, da bo še naprej ohranjala svojo vodilno mednarodno vlogo v okviru Združenih narodov in zagotovila, da bo leta 2009 v Köbenhavnu dosežen sporazum o podnebnih spremembah za obdobje po letu 2012, da se svetovna temperatura lahko poviša največ za 2 °C.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.05.2008