Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

22.05.2008

Evropa bližje zagotavljanju mobilnih satelitskih storitev

Slovensko predsedstvo pozdravlja včerajšnje (21. maj) glasovanje v Evropskem parlamentu, ko so poslanci z veliko večino (652 glasov) potrdili predlog odločbe o izbiri in odobritvi sistemov, ki zagotavljajo mobilne satelitske storitve. To je bil prvi uradni ukrep za sprejetje te odločbe v prvem branju. Besedilo odločbe, ki je usklajeno s slovenskim predsedstvom, bodo predvidoma potrdili ministri EU, pristojni za telekomunikacije, na naslednjem zasedanju Sveta za transport, telekomunikacije in energijo, ki bo 12. junija.

Sprejetje odločbe bo omogočilo, da bodo na ravni EU izbrani skupni operaterji satelitskih sistemov, s katerimi se bodo opravljale mobilne satelitske storitve v vseh državah članicah. Mobilne satelitske storitve vključujejo različne vrste storitev, kot so širokopasovni dostop do interneta, mobilne TV-storitve ter civilna zaščita in pomoč ob nesrečah. Ker se bodo te storitve opravljale prek satelitov, bodo uporabnikom dostopne ne glede na kraj. Storitve se bodo lahko opravljale tudi na zemljepisnih območjih, ki jih druge elektronske komunikacijske storitve ne pokrivajo dobro, zlasti na podeželju, kar bo imelo pomembno vlogo pri premostitvi digitalnega neskladja v zemljepisnem smislu.

Prav zagotovilo, da bodo mobilne satelitske storitve dostopne v vseh državah članicah v čim večjem obsegu, je velik uspeh slovenskega predsedovanja. Prvotni predlog Komisije tega zagotovila namreč ni vseboval in je zato naletel na precejšen odpor nekaterih držav članic. Predlog slovenskega predsedstva, da se določijo najmanjše mogoče zahteve za začetno zemljepisno pokritost in pokritost vsake države članice posebej, se lahko šteje za odločilen premik pri obravnavi tega predloga odločbe.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.05.2008