Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

22.05.2008

Trojka EU-Ukrajina o aktualnih regionalnih in mednarodnih temah in krepitvi odnosov med EU in Ukrajino

Regionalna in mednarodna vprašanja, notranje razmere v Ukrajini, pogajanja o novem poglobljenem sporazumu med EU in Ukrajino in sodelovanje pri skupni evropski zunanji in varnostni politiki so bile osrednje teme pogovorov trojke Evropske unije z Ukrajino. Sestanek je vodil predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, sodelovali so še komisarka Benita Ferrero Waldner, predstavnica sekretariata Sveta EU Helga Schmid in predstavnik Francije kot naslednje predsedujoče države Svetu EU Jacques Faure. Ukrajinsko delegacijo je vodil zunanji minister Volodimir Ogrizko.

V pogovoru o mednarodnih temah je bila pozornost namenjena sodelovanju z Rusijo, oceni poteka volitev v Gruziji in položaju v Pridnestrju.

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose minister dr. Rupel je v pogovoru o mednarodnih in regionalnih vprašanjih predstavil položaj na Zahodnem Balkanu in evropsko prihodnost regije, ki jo je treba prebivalcem še bolj približati, da bodo občutili konkretne prednosti evropskega povezovanja. V Srbiji so 11. maja potekale volitve, ki bi jih lahko ocenili tudi kot odločanje za evropsko prihodnost ali proti njej. Predsedstvo EU je z zadovoljstvom sprejelo novico o prepričljivi zmagi proevropskih sil. Minister dr. Rupel je predstavil tudi položaj na Kosovu in delovanje misije EULEX, minister Volodimir Ogrizek pa odnose in položaj v širši regij.

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose minister dr. Rupel je v pogovoru o notranjem položaju v Ukrajini čestital ministru Ogrizku za članstvo v Svetovni trgovinski organizaciji, saj jo to postavlja v nov operativni okvir, kar bo izboljšalo njene možnosti za delovanja na svetovni ravni. Ob tem je dejal, da bo vsekakor odvisno od zmogljivosti Ukrajine, koliko bo lahko izkoristila te možnosti. Minister dr. Rupel je poudaril, da so za trajnostno rast potrebni politični ukrepi in reforme predvsem v pravosodju. Ukrajinski strani je tudi predstavil potek ratifikacije Lizbonske pogodbe in vsebino naslednjega Evropskega sveta, ki bo 19. in 20. junija v Bruslju.

Glede krepitve odnosov Evropske unije z Ukrajino je minister dr. Rupel izrazil zadovoljstvo z dosedanjim napredkom, doseženim pri pogajanjih o novem poglobljenem sporazumu. Predsedstvo je prepričano, da bo sporazum obsežen in dobro delujoč okvir za krepitev naših odnosov. Voditelji Evropske unije in Ukrajine se bodo z doseženim napredkom seznanili na naslednjem srečanju na vrhu med EU in Ukrajino. Minister dr. Rupel je tudi dejal, da Evropska unija ceni evropsko usmeritev Ukrajine. Ravno tako se zaveda ciljev Ukrajine, ki so povezani z novim sporazumom.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.05.2008