Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.05.2008

Predsednik Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve Lovro Šturm na ministrskem srečanju za področje svobode, varnosti in pravice med Ukrajino in trojko EU

Pravosodni minister dr. Lovro Šturm bo sodeloval na ministrskem srečanju za področje svobode, varnosti in pravice med Ukrajino in trojko EU, ki se bo začelo 28. maja 2008 v Kijevu z delovno večerjo in razpravo o krepitvi pravosodja. Naslednjega dne bo sledilo uradno zasedanje in se zaključilo s tiskovno konferenco. Poleg predsednika Sveta EU se bodo srečanja udeležili še predstavniki Evropske komisije in naslednje predsedujoče države.

Namen ministrskih srečanj z Ukrajino za področje pravosodja in notranjih zadev, ki potekajo enkrat letno v prvem polletju, je pregledati izvajanje revidiranega akcijskega načrta za sodelovanje med EU in Ukrajino na področju pravosodja in notranjih zadev. Srečanja so doslej vedno potekala ob robu Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v Bruslju ali v Luksemburgu, tokratno srečanje pa ima poseben pomen, saj bo prvič v Kijevu. Ministri so se na zadnjem srečanju lani junija v Luksemburgu dogovorili o okrepitvi sodelovanja med EU in Ukrajino na področju pravosodja in notranjih zadev.

EU sodeluje z Ukrajino na podlagi splošnega Sporazuma o partnerstvu in sodelovanju, ki je začel veljati leta 1998. Sporazum naj bi v letu 2009 nadomestil Novi poglobljeni sporazum (New enhanced agreement), o katerem sta EU in Ukrajina začeli pogovore lanskega aprila. Sodelovanje na področju pravosodja in notranjih zadev poteka na podlagi dveh akcijskih načrtov. Prvi akcijski načrt je bil sprejet leta 2001 in je določil temelje sodelovanja na omenjenem področju, saj je predvidel različne dejavnosti na področju upravljanja meja, vizumske, migracijske in azilne politike, boja proti organiziranemu kriminalu in terorizmu kot tudi krepitve pravosodja, vladavine prava in dobrega upravljanja. Leta 2005 je bil sprejet nov akcijski načrt, ki je bil lani revidiran.

Teme tokratnega srečanja bodo izvajanje sporazumov med EU in Ukrajino o vizumskih olajšavah ter ponovnem sprejemu oseb, pogajanja o sklenitvi Novega poglobljenega sporazuma med EU in Ukrajino na področju pravosodja in notranjih zadev, migracije in azil, mejno sodelovanje, boj proti korupciji, boj proti organiziranemu kriminalu in terorizmu, vključno s pranjem denarja, trgovino z ljudmi in z drogami, sodelovanje z Europolom in Eurojustom ter druge teme skupnega interesa, kot je boj proti rasizmu in ksenofobiji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.05.2008