Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.05.2008

Kmetijski ministri EU o novih izzivih skupne kmetijske politike

foto: Evropski parlament

V nedeljo se bo v Mariboru začelo tridnevno neformalno srečanje kmetijskih ministrov EU in držav kandidatk, ki bodo svoj obisk v Sloveniji sklenili z zasedanjem v torek, 27. maja, na Brdu pri Kranju. Osrednja tema zasedanja bo razprava o zakonodajnih predlogih pregleda reforme skupne kmetijske politike, ki jih bo ministrom prvič predstavila evropska komisarka Mariann Fischer Boel. Predsednik Sveta EU slovenski kmetijski minister Iztok Jarc bo govoril predvsem o novih izzivih, na katere bi se morala skupna kmetijska politika dejavneje odzvati. Gostje bodo v treh dneh obiskali različne slovenske kraje, okusili značilne slovenske jedi in vrhunska vina ter se seznanili s posebnostmi slovenskega podeželja, med katerimi ne bodo manjkali niti lipicanci.

Kmetijski ministri bodo tokrat prvič izmenjali mnenja o dejanskih spremembah treh temeljnih uredb o skupni kmetijski politiki. S predlogi sprememb, ki jih je Komisija pripravila na podlagi usmeritev ministrov, sprejetih marca, naj bi skupna kmetijska politika postala še učinkovitejša, zagotovila na bi konkurenčno evropsko kmetijstvo in odgovorila na nove izzive, s katerimi se srečuje kmetijstvo.

Slovensko predsedstvo je za razpravo pripravilo dokument, v katerem veliko pozornost namenja novim izzivom, s katerimi se spoprijema kmetijstvo, to so podnebne spremembe, biogorivo, varovanje okolja, upravljanje tveganj v kmetijstvu in prehranska varnost. Ministri bodo razpravljali, kako naj se kmetijstvo prilagodi tem izzivom; kako naj zagotovimo kakovostno hrano po dostopnih cenah ob naraščanju svetovnega prebivalstva ter obenem zagotovimo ohranjanje biotske raznovrstnosti, kulturne krajine in varovanje naravnih virov, do katere meje lahko predvidene prilagoditve skupne kmetijske politike pripomorejo k reševanju teh izzivov.

Hkrati z neformalnim zasedanjem kmetijskih ministrov bo v Mariboru potekalo formalno zasedanje Posebnega odbora za kmetijstvo. To je strokovnopolitično telo, ki pripravlja predloge sklepov za obravnavo na Svetu kmetijskih ministrov.

Glavna točka tega zasedanja bo predstavitev presoje vplivov, ki bodo spremljali zakonodajne predloge v okviru pregleda reforme skupne kmetijske politike. Skladno s prizadevanji EU za boljšo pravno ureditev mora vsak zakonodajni akt spremljati presojo vplivov, da se lahko ugotovi, kako naj bi predlagane rešitve vplivale na posamezno vprašanje ali področje.

Srečanje ministrov je pripravljeno v skladu z dolgoletno tradicijo tovrstnih srečanj v tujini. V večini trajajo tri dni in so sestavljena iz strokovnopolitičnega ter turističnopredstavitvenega dela programa. Kmetijski ministri, delegati in novinarji bodo v nedeljo obiskali prireditev Podeželje v mestu, na kateri se bodo predstavile kmetije slovenskih pokrajin in zamejskih Slovencev ter vinarji. Dogodek bodo popestrili ljudski plesi in pesmi. Zvečer se bodo udeležili kulturnega programa s skupino Terrafolk in Simboličnim orkestrom v dvorani SNG Maribor. V ponedeljek se bodo ministri s splavom po Dravi odpravili do najstarejše trte na svetu, obiskali turistično kmetijo Protner in vinsko klet Vinag, zvečer pa se bodo udeležili slovesne večerje, ki jo bo priredil slovenski minister Iztok Jarc. V torek si bodo ministri pred zasedanjem na Brdu pri Kranju ogledali prireditev Balet lipicancev.

Delegati in partnerji si bodo ogledali tudi Sadjarski center Maribor v Gačniku, živinorejsko in vinogradniško kmetijo Leber - Vračko, vinogradniško kmetijo Dreisiebner ter se udeležili prireditve Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju. Ministri bodo tudi obiskali Bled in mestno občino Kranj.

 

Informacije za medije:

Celoten program za medije, navodila za akreditacije ipd.: več

 

Pomembnejši dogodki:

nedelja, 25. 5.

  • 14.30 (hotel Habakuk): novinarska konferenca ministra Iztoka Jarca in evropske komisarke Mariann Fischer Boel
  • 20.30 (gostišče Anderlič): večerja za predstavnike medijev Pozdrav s Štajerske, ki jo prireja Urad Vlade RS za komuniciranje

ponedeljek, 26. 5.

  • 20.00 (Mariborski grad, center MB): kulinarično-kulturni večer Okusiti Slovenijo za predstavnike medijev, ki ga prireja ministrstvo

torek, 27. 5. (Kongresni center Brdo):

  • 9.45: fototermin ob ogledu predstave lipicancev
  • 10.30: fototermin in izjave ob prihodu ministrov v kongresni center
  • 14.00: novinarska konferenca ob koncu zasedanja: minister Iztok Jarc, evropska komisarka Mariann Fischer Boel in francoski minister Michel Barnier
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.05.2008