Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

23.05.2008

Zasedanje razširjenega Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose (GAERC) 26. in 27. maja 2008

Junijski Svet za splošne zadeve in zunanje odnose se bo sestal v tako imenovani razširjeni sestavi. Poleg zunanjih ministrov EU se bodo zasedanja udeležili tudi ministri za obrambo in ministri za razvoj EU.

Svet za splošne zadeve, ki mu predseduje slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, se bo osredotočil na priprave za junijsko zasedanje Evropskega sveta. Na kratko bo preveril obrazloženi osnutek dnevnega reda, ki ga bo pripravilo predsedstvo, pri čemer bodo glavne teme ocena postopka ratifikacije in doseženega napredka pri pripravi metode izvajanja Lizbonske pogodbe, svoboda, varnost in pravičnost, politične posledice visokih cen živil, gospodarska, socialna in okoljska vprašanja ter Zahodni Balkan in drugi vidiki zunanjih odnosov EU.

Obrazloženi osnutek dnevnega reda bo podlaga za osnutek sklepov Evropskega sveta, ki ga bo pripravilo predsedstvo.

V tistem delu zasedanja GAERC, ki se nanaša na zunanje odnose, bodo zunanji ministri ocenili trenutno stanje glede pogajanj o Razvojnem programu iz Dohe v okviru Svetovne trgovinske organizacije. Obravnavali in sprejeli bodo sklepe o položaju v Somaliji in Zimbabveju, v katerem je bil nedavno objavljen datum drugega kroga predsedniških volitev.

Na dnevnem redu zunanjih ministrov je tudi Irak po aprilskem obisku predsednika vlade Nourija al-Malikija v Bruslju in pred prvo letno konferenco o pregledu napredka v mednarodnem dogovoru z Irakom (ICI), ki bo 29. maja v Stockholmu. Ministri bodo glede te točke sprejeli sklepe.

Svet bo razpravljal tudi o nedavnem razvoju dogodkov v Gruziji in položaju v tej državi po parlamentarnih volitvah 21. maja.

Poljska in Švedska bosta predstavili svoje zamisli o tem, kako okrepiti vzhodno razsežnost evropske sosedske politike. O tem vprašanju bo nadaljnja razprava potekala na junijskem Evropskem svetu.

Pri kosilu se bodo ministri pogovarjali o položaju na Zahodnem Balkanu, zlasti v Srbiji, po parlamentarnih, pokrajinskih in lokalnih volitvah 11. maja 2008. Glede te točke naj bi sprejeli sklepe. Ministri bodo razpravljali tudi o mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu in položaju v Libanonu.

Nazadnje naj bi zunanji ministri sprejeli pogajalske smernice za nov okvirni sporazum z Rusko federacijo. To bo dobra podlaga za začetek pogajanj o sporazumu na bližnjem vrhu EU-Rusija, ki bo konec junija v mestu Hanti Mansijsk.

Zunanji ministri EU bodo imeli tudi skupno sejo z obrambnimi ministri EU. Skupaj bodo ocenili operacije EVOP, Afganistan in vprašanje otrok v oboroženih spopadih.

Na tem zasedanju GAERC, ki ga bo vodil slovenski obrambni minister Karl Erjavec, se bodo obrambni ministri EU sestali tudi ločeno. Njihova razprava bo osredotočena na tri glavne teme: sedanje operacije EU na Zahodnem Balkanu (EUFOR, Althea) in v Afriki, razvoj zmogljivosti EU s poudarkom na bojnih skupinah EU in delo Evropske obrambne agencije.  Med delovnim kosilom bodo razpravljali o sodelovanju s strateškimi partnerji Nata in ZN ter se pri tem osredotočili na redne operacije.

Ministri za razvoj EU se bodo v ponedeljek sestali zaradi izmenjave mnenj o pravicah otrok v okviru razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Ocenili bodo tudi položaj v Burmi/Mjanmaru po katastrofalnem opustošenju, ki ga je povzročil ciklon Nargis. Ta sestanek bo vodil slovenski državni sekretar Andrej Šter, ki je pristojen za razvojna vprašanja.

V torek bodo ministri za razvoj pregledali prispevek EU k razvojnim ciljem novega tisočletja ZN. Pri tem naj bi sprejeli sklepe s poudarkom na neprekinjeni vlogi EU kot največji donatorici na svetu in svetovni partnerici za razvoj. Prav tako bodo pregledali potek pogajanj o ekonomskih partnerskih sporazumih z državami Afrike, Karibov in Pacifika ter njihovo izvajanje.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 23.05.2008