Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.05.2008

Prvo srečanje Stalnega partnerskega sveta EU-Rusija za raziskave

Predsednica Sveta EU za konkurenčnost slovenska ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je danes na Brdu pri Kranju gostila prvo srečanje ministrske trojke EU-Rusija za raziskave. Gre za enega od štirih t. i. skupnih prostorov sodelovanja med Unijo in Rusko federacijo, srečanje pa je bilo namenjeno tudi pripravi na vrh med Rusijo in EU, ki bo junija.

Rusko delegacijo je vodil minister za izobraževanje in znanost Andrej Fursenko, srečanja pa sta se udeležila še komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik in Pierre Legueltel v imenu prihodnje predsedujoče države članice Svetu EU Francije.

Prvi del srečanja je bil namenjen pogovorom o sodelovanju ter izvajanju sporazuma o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju EU-Rusija. Strani sta izrazili zadovoljstvo nad prizadevanji in dosedanjimi dosežki za oblikovanje na znanju temelječe družbe, spodbujanje konkurenčnosti in trajne gospodarske rasti ter skupno obravnavanje globalnih izzivov. Rusija je bila po številu pridobljenih projektov in sredstev zanje najuspešnejša tretja država v Šestem okvirnem programu Skupnosti za raziskave in tehnološki razvoj.

Raziskovalno sodelovanje EU-Rusija je zelo raznovrstno, od vesolja, letalstva in energetike z vključno obnovljivimi viri energije in jedrsko fuzijo do kakovosti prehrane in varnosti ter podnebnih sprememb. Ministrica Mojca Kucler Dolinar je v imenu predsedstva poudarila, da se bo sporazum o sodelovanju iztekel februarja prihodnje leto in ga bo treba obnoviti.

V drugem delu pogovorov med Unijo in Rusijo so se vodje delegacij pogovarjali o ruski pobudi za pridružitev k sedmemu okvirnemu programu. Ob tem je ministrica dejala, da bi bila ta pobuda skupaj z ruskim sodelovanjem v bolonjskem procesu naravna smer nadaljnje krepitve skupnega raziskovalno-izobraževalnega prostora in bi prispevala k njegovi polni uresničitvi. Večje vključevanje ruske znanstvene skupnosti v evropski raziskovalni prostor bi pripomoglo k večji podobnosti med raziskovalnima sistemoma Rusije in EU ter njunemu medsebojnemu dopolnjevanju, še posebej glede usmeritve v odličnost, ravnotežja med sodelovanjem in tekmovanjem, poudarka na konkurenčnosti in trajnosti, ter k pripravljenosti za obravnavo svetovnih izzivov, kot so podnebne spremembe in javno zdravje.

Na koncu zasedanja sta EU in Rusija sprejeli skupno izjavo več

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 26.05.2008