Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.05.2008

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose pozdravil študijo o otrocih v oboroženih spopadih

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose je ob obravnavi evropske varnostno-obrambne politike danes pozdravil študijo o otrocih v oboroženih spopadih. Predsednik sveta slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je poudaril širši pomen te tematike. "Pri tem ne gre samo za to, da so otroci najbolj ranljiva skupina ali da njihova tragična usoda najbolj pretrese našo vest, gre tudi za to, da so prav ti otroci, prihodnje generacije, naše največje upanje za mir, stabilnost in razvoj," je dejal dr. Rupel. Slovensko predsedstvo je zato posebno pozornost namenilo nadaljnjim ukrepom na področju razvojne politike, človekovih pravic in kriznega upravljanja ter tudi njihovi vzajemno dopolnjujoči si uporabi s krepitvijo medstebrnega sodelovanja.

Na razvojnem področju je študija Evropskega centra za upravljanje razvojne politike pozornost namenila celovitosti problematike ter dala konkretne predloge za naprej.

Pri človekovih pravicah so prizadevanja usmerjena na posodobitev Smernic EU o otrocih v oboroženih spopadih, poleg tega so v pripravi strategije za dejavnosti EU v šestih novih državah.

Pri kriznem upravljanju so omenjena prizadevanja skušali zaokrožiti z dopolnitvijo Kontrolnega seznama za vključevanje varstva pravic otrok v oboroženih spopadih v operacije evropske varnostne in obrambne politike ter s konferenco, organizirano skupaj z nevladnimi organizacijami, ki je bila namenjena izvajanju ter delovanju na kraju samem. Na poseben pomen otrok v zunanjih odnosih je opozorila tudi Evropska komisija.

"Razmere v Kongu in nedavno stopnjevanje vojne v Sudanu, če naj navedem samo nekatere, jasno kažejo, da so otroci v oboroženih spopadih problem tukaj in zdaj, in to na območjih, na katerih EU sodeluje politično in izvedbeno. Naša prizadevanja se morajo nadaljevati. To je zapleteno vprašanje, ki zahteva dolgoročno vizijo in konkretna prizadevanja. V korist otrok moramo naše razprave podkrepiti s konkretnimi ukrepi," je še poudaril slovenski zunanji minister.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 26.05.2008