Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.05.2008

Svet za splošne zadeve in zunanje odnose: priprave na konferenco o Iraku

»Evropska unija si prizadeva za varen, stabilen, demokratičen, uspešen in enoten Irak,« je zapisano v zaključkih o Iraku, ki jih je danes sprejel Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose. Svet je poudaril zavzetost za neodvisnost, suverenost, enotnost in ozemeljsko celovitost države ter podčrtal osrednjo vlogo misije ZN UNAMI pri uresničevanju resolucije VS ZN 1770. Zaključki, ki jih je sprejel Svet EU, so izhodišče za nastop predstavnikov Evropske unije na prvi letni pregledni konferenci o Iraku v Stockholmu 29. maja, na kateri bo Svet EU zastopal njegov predsednik, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel.

Slovenski zunanji minister je na zasedanju Sveta EU poudaril, da bo imela mednarodna skupnost v Stockholmu priložnost pregledati napredek izvajanja mednarodnega sporazuma z Irakom in ponoviti svojo podporo prizadevanju iraške vlade. Dne 19. maja je bilo izdano pregledno poročilo, ki poudarja doseženi napredek in predlaga načine za pospešitev izvajanja v prihodnosti. »Seznam dosežkov je po mojem mnenju impresiven, izraženi namen iraške vlade za njihovo nadaljevanje pa zelo spodbuden,« je dejal dr. Rupel.

Svet EU je v svojih sklepih poudaril pomen narodne sprave v Iraku in pozval vse strani, naj si zanjo prizadevajo. Zunanji ministri EU pozdravljajo politični sporazum, da bodo pokrajinske volitve še pred koncem letošnjega leta. Opozorili so tudi na vprašanje varnosti v državi in izrazili zaskrbljenost zaradi veliko beguncev v Iraku in iraških beguncev v sosednjih državah. Prav tako so izrazili zaskrbljenost glede človekovih pravic. Svet EU je potrdil zavzetost za nadaljnjo pomoč Iraku, v skladu s številnimi že sprejetimi sklepi.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 26.05.2008