Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.05.2008

Minister Rupel vodil ministrsko srečanje EU - Svet za zalivsko sodelovanje

Izmenjava informacij, izvajanje sporazuma o sodelovanju, izmenjava mnenj o Bližnjem vzhodu, Iraku in Iranu ter razprava o človekovih pravicah, medkulturnem dialogu o terorizmu in o njegovem neširjenju so bile teme razprave na 18. skupnem svetu in ministrskem srečanju med Evropsko unijo in Svetom za zalivsko sodelovanje, ki je bil danes v Bruslju po koncu zasedanja Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose. Srečanja so se udeležili zunanji ministri držav članic Evropske unije, visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko Solana ter evropska komisarka Ferrero-Waldnerjeva in evropski komisar Mandelson, delegacijo zalivskih držav pa so sestavljali zunanji ministri Združenih arabskih emiratov, Bahrajna, Saudove Arabije, Omarja, Katarja in Kuvajta ter generalni sekretar Sveta za zalivsko sodelovanje in koordinator sveta za pogajanja z EU. Srečanje je vodil predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel.

Skupni svet je najvišje telo, ki ga določa sporazum o sodelovanju med EU in Svetom za zalivsko sodelovanje; srečanje ministrov je bilo tudi letos namenjeno predvsem političnemu dialogu. V zvezi s tem je predsednik sveta dr. Dimitrij Rupel poudaril, da je EU zavezana k političnemu dialogu s Svetom za zalivsko sodelovanje še zlasti zdaj, ko se mednarodna skupnost srečuje s težkimi izzivi na Bližnjem vzhodu. »To srečanje je priložnost, da razpravljamo o tako pomembnih svetovnih zadevah, kot so človekove pravice, boj proti terorizmu in njegovem neširjenju, pa tudi o regionalnih temah, kot so na primer Irak, Iran in bližnjevzhodni mirovni proces,« je dejal dr. Rupel. Ob tej priložnosti je izrekel posebno priznanje Katarju, ki je skupaj z Arabsko ligo omogočil premostitev zastoja v Libanonu, izvolitev novega predsednika države in uvedel politično normalizacijo v državi.

Slovenski zunanji minister je sogovornike seznanil z zadnjimi dogajanji v Evropski uniji, predvsem z vsebino Lizbonske pogodbe in s pripravami na junijski evropski svet. Slovenski zunanji minister je predvsem opozoril, da »Evropska unija temelji na vrednotah spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin«, kar uveljavlja z evropsko varnostno in obrambno politiko. Poudaril je, da bo letos 60 let od sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic; EU zagovarja sistem Združenih narodov in v njihovem okviru dejavnost Sveta za človekove pravice; izrazil je tudi željo po tesnejšem sodelovanju z državami zalivskega sveta na tem področju.

Pri drugih točkah dnevnega reda so razpravljali številni ministri obeh strani. Ob koncu so sprejeli skupno sporočilo, ki povzema glavne točke razprave. Veliko pozornost namenja podnebnim spremembam in energetiki, omenja tudi napredek pri pogajanjih o prosti trgovini. V zvezi z bližnjevzhodnim mirovnim procesom poziva Izraelce in Palestince k pogajanjem o končnem statusu v regiji in poudarja, da je cilj pogajanj oblikovanje neodvisne in demokratične palestinske države, kar bo pripomoglo k trajnemu miru. Sporočilo hvali katarsko pobudo za rešitev libanonske krize in izvolitev novega predsednika države. Iraško vlado poziva k narodni spravi, ji zagotavlja podporo v boju proti nasilju ter obsoja zločine iz prejšnjega režima.

V sporočilu ministri odločno obsojajo vse oblike terorizma in poudarjajo pomen boja proti terorizmu ob spoštovanju mednarodnega prava; poudarjeno je, da je širjenje orožja za množično uničevanje ena najhujših groženj miru in varnosti. Potrdili so spoštovanje človekovih pravic in demokratičnih načel ter se zavzeli za njihovo uveljavitev, pri medkulturnem dialogu pa so opozorili na nujnost uveljavitve vrednot strpnosti in zmernosti.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.05.2008