Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.05.2008

Svet EU pozdravil dogovor iz Dohe o Libanonu in spodbudil Bližnjevzhodni mirovni proces

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose je na današnjem zasedanju namenil posebno pozornost tudi Libanonu in bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu.

Predsednik Sveta, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da je bil 21. maja v Dohi s posredovanjem katarskih oblasti in Arabske lige dosežen sporazum glede obnovitve delovanja demokratičnih institucij; ta sporazum je po besedah slovenskega zunanjega ministra odprl pot k narodni spravi. Dr. Rupel je še poudaril, da je dolgo pričakovana izvolitev Michela Suleimana za libanonskega predsednika pomemben korak v tej smeri. »Sedaj pričakujemo, da bodo v Libanonu sestavili vlado narodne enotnosti in nato sprejeli spremembe volilne zakonodaje, kot še določa načrt Arabske lige,« je poudaril slovenski zunanji minister.

V zaključkih je Svet EU poleg zadovoljstva ob doseženih rezultatih in zahvale vsem, ki so k temu pripomogli, izrazil solidarnost z libanonskim ljudstvom in podprl zakonito libanonsko vlado. Zunanji ministri EU obžalujejo zadnja dejanja nasilja, ki so terjala 70 mrtvih in 250 ranjenih ter obsojajo vse poskuse ogrožanja miru in stabilnosti v državi; v zvezi s tem pozdravljajo dogovor iz Dohe o prepovedi rabe orožja in nasilja za reševanje sporov.

Glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa Svet EU podpira prizadevanje vseh strani pri pogajanjih o vseh pomembnih vprašanjih, vključno s končnim statusom z željo, da bo pred koncem leta 2008 dosežen mirovni sporazum. Ob tem Svet EU opozarja, da je za dosego miru potrebna celovita rešitev, poudarja pomen konstruktivne angažiranosti arabskih partnerjev in opozarja na pomen arabske mirovne pobude. EU poudarja nujnost konkretnih rezultatov, ki bi olajšali pogajanja, ter poziva obe strani, naj izpolnita obveznosti iz časovnega razporeda, kar bo pripomoglo k vzpostavljanju zaupanja med izraelskim in palestinskim ljudstvom.

Evropska unija je zaskrbljena zaradi gradnje novih naselbin in opozarja, da gre za mednarodnopravno nezakonito dejavnost, ki prejudicira končni status pogajanj in ogroža rešitev, ki bi privedla do dveh držav. Zato poziva Izrael, naj zamrzne gradbeno dejavnost in naj ukine kontrolne točke, vzpostavljene po letu 2001.

Evropska unija obsoja raketiranje iz Gaze proti območjem južnega Izraela in vse druge dejavnosti, ki so v nasprotju z mednarodnim pravom in ogrožajo civilno prebivalstvo. Izraelu priznava pravico do samoobrambe, poziva pa k prekinitvi nasilja.

EU je tudi zelo zaskrbljena zaradi nevzdržnega humanitarnega stanja v Gazi in poziva vse strani, naj si prizadevajo za ponovno odprtje prehodov, tako iz humanitarnih razlogov kot tudi za trgovanje. S tem v zvezi obsoja napade na prehode, ki prihajajo iz Gaze.

EU si bo še prizadevala za pomoč pri vzpostavljanju palestinske države in pozdravlja dejavnost palestinskih oblasti za razvoj varnostnih služb; v trem smislu je sklenila, da bo razširila delokrog misije EUPOL COPPS na področje kazenskega prava.

Ob koncu EU poziva vse donatorje, naj izpolnijo obveze sprejete na donatorski konferenci za Palestino v decembru v Parizu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.05.2008