Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.05.2008

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose ocenil volitve v Gruziji

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose, ki mu predseduje slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je v Bruslju ocenil potek parlamentarnih volitev v Gruziji, ki so bile 21. maja. Dr. Rupel, ki je pred kratkim obiskal Gruzijo, je dejal, da so po mnenju OVSE/ODIHR volitve »Gruzijcem ponudile možnost izbire svojih predstavnikov iz široke baze kandidatov, oblasti in drugi politični akterji pa so se potrudili, da so bile izvedene v skladu u gruzinskimi zavezami OVSE in Svetu Evrope«. Opozoril pa je, da so bili kljub temu ugotovljeni številni problemi, kar pomeni, da je uresničevanje teh zahtev oteženo in nepopolno.

V sklepih, ki jih je sprejel Svet EU, je uvodoma izraženo zadovoljstvo nad mirnim potekom volitev, ob pozivu oblastem, naj izpopolnijo pomanjkljivosti, ki so jih ugotovili opazovalci OVSE. Pozval je tudi k ustvarjalnemu dialogu med vlado in opozicijo.

Glede naraščanja napetosti med Gruzijo in Rusko federacijo je Svet izrazil resno zaskrbljenost ter pri tem znova poudaril svojo polno zavzetost za načela neodvisnosti, suverenosti in ozemeljske celovitosti Gruzije v skladu z določili VS ZN. Svet EU je vse strani tudi pozval, naj umirijo retoriko ter se vzdržijo provokacij in sklepov, ki bi ogrožali udejanjanje prej navedenih načel.

V zvezi z zadnjimi dogajanji je Svet EU podprl dejavnost misije ZN UNOMIG pri ugotavljanju odgovornosti za sestrelitev gruzinskega letala brez posadke, hkrati pa podprl mednarodno prizadevanje za mirno rešitev konfliktov v Abhaziji in Južni Osetiji, predvsem prizadevanje ZN, skupine prijateljev generalnega sekretarja ZN in OVSE.

Zunanji ministri EU so se zavzeli za okrepitev odnosov EU-Gruzija, in sicer z nadaljevanjem političnega dialoga in izvajanjem akcijskega načrta v okviru evropske sosedske politike; pri tem so upoštevali tudi možnost krepitve gospodarskih odnosov in sporazuma o prosti trgovini, kadar bodo za to izpolnjeni pogoji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 26.05.2008