Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.05.2008

Svet EU sprejel mandat za pogajanja za nov okvirni sporazum z Rusko federacijo

Svet EU za splošne zadeve in zunanje odnose je danes v Bruslju sprejel mandat za pogajanja za nov okvirni sporazum med EU in Rusko federacijo. Predsednik Sveta, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je ob tem poudaril, da je Predsedstvo v zadnjih dveh mesecih vložilo velikanske napore na najvišji ravni z namenom, da premosti ovire in da po skoraj dvoletnem zastoju potrdi pogajalski mandat.

Minister dr. Rupel je ob tem opozoril, da so v dolgotrajnih pogajanjih mnoge države članice izrazile svoje skrbi, ki pa so bile vse ustrezno naslovljene v pogajalskem mandatu in v priloženih aneksih.

Kot znano, je slovenski zunanji minister 11. maja obiskal Vilnius, kjer se je z litvanskim zunanjim ministrom dogovoril o nekaterih dopolnitvah prejšnjega besedila. Gre med drugim za unilateralno izjavo Litve o pojasnjevanju ozadja nekaterih zgodovinskih dogodkov in za prilogo v zvezi z zamrznjenimi konflikti v Gruziji in v Moldaviji. Minister dr. Rupel je opozoril, da obstaja skupno razumevanje, da ta priloga ne dodaja novih pogojev mandatu.

Minister dr. Rupel je ob sprejetju mandata izrazil zadovoljstvo in se zahvalil vsem državam članicam za kooperativnost pri usklajevanju besedila. Dodal je še, da je sprejetje mandata dobra popotnica za vrh EU – Rusija ob koncu junija, ki bo tudi priložnost za prvo formalno srečanje med najvišjimi predstavniki Evropske unije in novim ruskim predsednikom Medvedovom.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.05.2008