Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

26.05.2008

Svet za splošne zadeve in zunanje odnose: podpis SAS z Bosno in Hercegovino 16. junija; zadovoljstvo po volitvah v Srbiji

Evropska unija bo stabilizacijsko-pridružitveni sporazum z Bosno in Hercegovino podpisala na junijskem zasedanju Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose, ki bo 16. junija v Luxembourgu. Tako so sklenili na današnjem zasedanju Sveta, Zunanji ministri držav članic so tudi pozvali Bosno in Hercegovino, naj si prizadeva, da bo čim prej začela izvajati sporazum. Svet EU je tudi izrazil zadovoljstvo ob današnjem začetku dialoga o liberalizaciji vizumov z Bosno in Hercegovino.

Predsednik sveta, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, je z zadovoljstvom pozdravil današnjo odločitev in poudaril, da je zagotovitev vsem državam Zahodnega Balkana glavna prioriteta slovenskega predsedovanja na področju zunanje politike in da je Sloveniji uspelo doseči zastavljene cilje. »S podpisom sporazuma z Bosno in Hercegovino bodo vse države Zahodnega Balkana opremljene s sporazumi, ki jim bodo jamčili evropsko perspektivo. Od njih je sedaj odvisno, kdaj jim bo uspelo to uresničiti,« je poudaril slovenski zunanji minister.

Svet je na današnjem zasedanju obravnaval tudi stanje v Srbiji in z zadovoljstvom ugotovil, da so parlamentarne volitve potekale mirno in urejeno, na svoboden in demokratičen način. Zunanji ministri EU so pozdravili močno podporo proevropskim silam in izrazili upanje, da bo kmalu sestavljena vlada s proevropsko usmeritvijo ter se bo konstruktivno vključila v stabilizacijski in asociacijski proces. Svet EU je tudi potrdil, da bo Srbija lahko nadaljevala po poti EU, vključno s pridobitvijo statusa kandidatke, ko bodo izpolnjeni potrebni pogoji.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.05.2008