Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

27.05.2008

Predsednik Sveta EU dr. Rupel vodil pridružitveni svet s Turčijo

Foto: Tina Kosec/BOBO

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel je danes v Bruslju vodil pridružitveni svet EU-Turčija. Delegacijo Turčije je vodil zunanji minister Ali Babacan.

Minister dr. Rupel je uvodoma poudaril napredek Turčije v pogajanjih za članstvo v EU, v katerih je Turčija odprla šest poglavij in začasno zaprla eno. Slovensko predsedstvo si bo prizadevalo, da bi bila na pristopni konferenci v juniju odprta še nekatera poglavja. »Pogajanja so odvisna predvsem od napredka Turčije pri izpolnjevanju pogojev, ki jih določa pogajalski okvir,« je dejal dr. Rupel. Slovenski zunanji minister je tudi ugotovil, da so bile parlamentarne volitve julija lani izpeljane ob polnem spoštovanju demokratičnih standardov in načel pravne države, visoka volilna udeležba in široka reprezentativnost novega parlamenta pa kažeta na voljo turškega ljudstva po demokraciji, stabilnosti in napredku.

Predsednik Sveta EU je tudi dejal, da Evropska unija zelo pozorno spremlja postopke v zvezi s prepovedjo političnih strank in upa, da bo odločitev o teh vprašanjih v skladu z usmeritvijo Evropskega sodišča za človekove pravice in smernicami beneške komisije. EU vsekakor poziva vse turške politične dejavnike, naj razlike pri ocenah rešujejo z dialogom in kompromisno. To v Turčiji ne sme odvrniti pozornosti od reform, da bi se tako spoštovala köbenhavnska politična merila.

Minister dr. Rupel se je nato dotaknil nekaterih posebnih vprašanj. Turčijo je opozoril, da je za državo zelo pomemben nepristranski, zanesljiv, pregleden in učinkovit sodni sistem, ki utrjuje pravno državo. Glede odnosa z vojsko iz ustavne krize leta 2007 izhaja, da je treba nameniti prednost demokratičnemu postopku. V zvezi s svobodo govora je predsednik Sveta EU opozoril, da so državljani še vedno preganjani zaradi nenasilnega izražanja mnenja. Pozdravil pa sprejetje novega zakona, ki rešuje nekaj pomembnih vprašanj o svobodi veroizpovedi. Še vedno pa so potrebni ukrepi za neovirano izražanje vseh veroizpovedi. Okrepiti bo treba tudi dejavnost na področjih skrbi za pravice žensk, pravice otrok in pravice sindikalnih organizacij.

Glede stanja na vzhodu in jugovzhodu države je dr. Rupel ponovno obsodil vse teroristične napade na turškem ozemlju ter izrazil podporo turškim državljanom, ki so bili njihove žrtve. Pozdravil je dialog in sodelovanje med Turčijo in Irakom, obenem pa opozoril na nujnost, da oblasti začnejo obravnavati gmotne in družbene težave prebivalcev tega ozemlja ter zagotovijo, da bo kurdsko prebivalstvo uživalo vse pravice in svoboščine. Ob koncu pa je minister dr. Rupel Turčijo še opozoril, da se mora v skladu z določili Evropskega sveta nedvoumno zavzeti za dobre sosedske odnose in miroljubno reševanje sporov s sosednjimi državami.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.05.2008