Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

27.05.2008

Minister dr. Rupel vodil Svet za sodelovanje EU-Moldavija

Pridnestrje je bila osrednja tema političnega dialoga na srečanju Sveta za sodelovanje med Evropsko unijo in Moldavijo danes v Bruslju. Delegacijo Evropske unije je vodil predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, delegacijo Moldavije pa predsednik Vladimir Voronin.

Slovenski zunanji minister je na začetku srečanja pohvalil ukrepe za povečanje medsebojnega zaupanja, ki jih je predlagal predsednik Voronin. »To je pomemben korak,« je dejal dr. Rupel, ki je ta ukrep ocenil kot odgovor na dejanske interese Pridnestrja. Dobro je, da je Rusija pokazala odprtost.

Sicer pa je minister dr. Rupel poudaril pozitivno dinamiko v odnosih med Evropsko unijo in Moldavijo; med doseženimi cilji je omenil začetek veljavnosti sporazumov o poenostavitvi vizumskih postopkov, poleg tega pa so bile Moldaviji dodeljene trgovinske olajšave.

Slovenski zunanji minister je tudi ugotovil, da je Moldavija dobro napredovala pri izpolnjevanju reform in da je na tej podlagi Evropska unija pripravljena razmišljati o novem sporazumu z Moldavijo, seveda ob poudarku, da si bo še nadalje prizadevala izpeljati reforme. Dr. Rupel je tudi pohvalil napredek Moldavije pri demokraciji, pravni državi in človekovih pravicah, dodal pa je, da so potrebna dodatna prizadevanja za uresničitev reform. Pomembno je, da Moldavija v letu 2009 izvede parlamentarne volitve v skladu z mednarodnimi standardi; dr. Rupel je izrazil zaskrbljenost zaradi zadnjih sprememb volilnega zakona, ki je volilni prag zvišal na šest odstotkov. Izrecno je opozoril na nujnost poživitve boja proti korupciji in na pomen izvajanja radiodifuzijskega zakona tako, da bo omogočen pluralizem medijev. Slovenski zunanji minister je sogovornike opozoril tudi na pomen zagotavljanja človekovih pravic.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.05.2008