Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.05.2008

Podpora prizadevanju za izboljšanje evropskega patentnega sistema

V Bruslju se je končal prvi dan zasedanja Sveta za konkurenčnost (industrija, notranji trg). Popoldne so ministri med drugim razpravljali o izboljšanju patentnega sistema v Evropi in se seznanili s poročilom predsedstva o napredku na tem področju. Predsednik Sveta, slovenski minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, je o tem menil: »Delo na strokovni ravni je zaradi pozitivne in konstruktivne naravnanosti delegacij dobro napredovalo. V okviru zakonskih instrumentov so bili izpostavljeni bistveni elementi prihodnjega patentnega sistema, hkrati pa je bila prepoznana večina nerešenih vprašanj, vendar delo na tehnični ravni še ni končano.«

Izboljšanje patentnega sistema v Evropi je politični cilj, ki je bistven za povečanje konkurenčnosti njenega gospodarstva. Evropa potrebuje učinkovit sodni sistem za patente, pa tudi privlačen patent Skupnosti.

Strokovno razpravljanje je bilo dopolnjeno s pripravo in obravnavo ključnih pravnih aktov, potrebnih za oblikovanje patentnega sodišča Evropske unije in patenta Skupnosti. Ob širokemu soglasju glede okvira rešitev je še vrsta elementov sistema, ki zahtevajo nadaljnjo razpravo. Ministri so se strinjali, da je treba naprej iskati dokončne rešitve glede sodnega sistema za patente in patenta Skupnosti.

»Zavedamo se, da mora prihodnji patentni sistem zagotavljati stroškovno učinkovitost in pravno varnost, saj to zahtevajo njegovi evropski uporabniki, predvsem mala in srednje velika podjetja. Menimo, da je delo nemškega, portugalskega in slovenskega predsedstva dobra osnova za naprej,« je še povedal minister Vizjak.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.05.2008