Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.05.2008

Strokovnjaki o energetsko učinkoviti gradnji in podnebnih spremembah v alpskem prostoru

Danes se na gradu Dobrovo v Goriških brdih začenja dvodnevni seminar v okviru alpske konvencije z naslovom »Trajnostna gradnja v luči podnebnih sprememb«, ki se ga udeležujejo strokovnjaki s področij energetsko učinkovite gradnje, podnebnih sprememb ter prebivalstva in kulture.

Na njem bodo predstavljene prednosti in priložnosti energetsko učinkovite gradnje v alpskem prostoru. Za ohranjanje njegovega bogastva so odgovorni tamkajšnji prebivalci. Gradnja na območju Alp ni le podnebni in tehnični izziv, ampak vedno tudi kulturni. Treba je upoštevati krajevne posebnosti, dati prednost okolju prijazni gradnji ter uporabi surovin in delovne sile iz domače regije. Predstavljene bodo tudi posebnosti alpskega prostora v zvezi s preprečevanjem podnebnih sprememb in prilagajanjem nanje. Namen seminarja je opozoriti na pomembnost povezanih pristopov za zagotavljanje učinkovitih rešitev v Alpah glede ustvarjanja boljših življenjskih razmer, zmanjševanja posledic podnebnih sprememb in zagotavljanja večje energetske učinkovitosti.

Slovenija je pogodbenica Konvencije za varstvo Alp in sodeluje pri njenem delovanju. V začetku leta 2009 bo po Francozih prevzela predsedovanje njenim organom za naslednji dve leti. Med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije želimo posebej opozoriti na skrb za alpski prostor. S seminarjem naj bi spodbudili povezovanje slovenskih in italijanskih skupnosti z obeh strani meje, zato da Goriška brda postanejo zgled regije z dobrim čezmejnim sodelovanjem.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 29.05.2008