Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.05.2008

Minister dr. Dimitrij Rupel govoril na mednarodni konferenci o Iraku

Predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel se je v Stockholmu udeležil mednarodne pregledne konference o Iraku. Gre za pobudo iraške vlade in mednarodne skupnosti (pobudnika sta bila lani predsednik iraške vlade Nuri Al Maliki in generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun) za ustanovitev partnerstva s temeljno nalogo, da se zagotovi okvir za gospodarsko preoblikovanje Iraka ter pospeši njegovo vključevanje v regionalno in svetovno gospodarstvo. Mednarodni dogovor z Irakom temelji na treh stebrih, ki se nanašajo na politične vidike, varnost in gospodarstvo.

Na konferenci v Stockholmu med drugimi sodelujejo predsednik iraške vlade Al Maliki, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, generalni sekretar Arabske lige Amre Musa, visoki predstavnik EU za obrambno in varnostno politiko Javier Solana in drugi.

Slovenski zunanji minister je na konferenci predstavil stališče predsedstva Evropske unije, ki je usklajeno z vsemi državami članicami. Evropska unija zagotavlja podporo tej pobudi in njenemu poročilu o prvem letu delovanja ter poudarja, da je vključitev mednarodne skupnosti, vključno z iraškimi sosedi, nujna za dosego zastavljenih ciljev in spodbujanje skladnega razvoja. EU podpira prednostne naloge iraške vlade, med katerimi so narodna sprava, krepitev gospodarstva in varnost, opozarja pa na vprašanje človekovih pravic, predvsem glede šibkejšega dela prebivalstva. »Povečana skrb za človekove pravice je temeljnega pomena za dosego sprave med skupnostmi v Iraku in izboljšanje varnosti v državi,« je poudaril minister dr. Rupel ter tudi opozoril na vprašanje beguncev v Iraku in iraških beguncev v sosednjih državah. EU si bo še naprej prizadevala za partnerstvo in tesno sodelovanje z Irakom ter iraškim oblastem ponuja strokovno pomoč pri vodenju političnega procesa in gospodarske obnove. Sicer pa je dr. Rupel opozoril, da je EU od leta 2003 namenila Iraku za obnovo in humanitarno pomoč že 829 milijonov evrov.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.05.2008