Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

29.05.2008

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v luksemburškem parlamentu

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v luksemburškem parlamentu. Tudi luksemburška potrditev, kot vse dosedanje potrditve v ostalih državah članicah, predstavlja pomemben korak naprej do želenega cilja – uveljavitve pogodbe 1. 1. 2009.

Do sedaj so pogodbo potrdili parlamenti Madžarske, Slovenije, Malte, Romunije, Francije, Bolgarije, Poljske, Slovaške, Portugalske, Danske, Avstrije, Latvije, Litve, Nemčije in danes Luksemburga. Pogodba je tako potrjena že v petnajstih državah članicah. Da bi lahko pričela veljati v začetku naslednjega leta, pa je potrebno, da države članice po vseh opravljenih formalnostih tudi pravočasno deponirajo listino o ratifikaciji pri Vladi Italijanske republike.

Lizbonska pogodba po eni strani reformira delovanje institucij in krepi demokratičnost, po drugi strani pa s tem in z nekaterimi prilagoditvami predvsem omogoča večjo učinkovitost skupnega delovanja. Pogodba bo tudi omogočila spopad z globalizacijo in novimi okoljskimi izzivi. Države članice bodo tako lahko učinkovito sprejele odločitve, ki so potrebne na tem področju, da bi se spopadle z izzivi, ki jih je prineslo 21. stoletje. Nedvomno pa bodo veliko pridobili tudi državljani. Instrumenti, kot so civilna iniciativa, bodo v prihodnjem delovanju Evropske unije predstavljali pomemben instrument civilne družbe. Poleg tega demokratično izvoljen Evropski parlament krepi svojo vlogo in postaja enakovredni partner v zakonodajnem odločanju na praktično vseh področjih Evropske unije.

Več o Lizbonski pogodbi, poteku ratifikacij v posameznih državah članicah ter koristih, ki jih Lizbonska pogodba prinaša državljankam in državljanom Evropske unije, si lahko preberete na spletni strani: Europa - Lizbonska pogodba več

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 29.05.2008