Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Janez Lenarčič - državni sekretar za evropske zadeve

Janez Lenarčič je bil rojen leta 1967 v Ljubljani in je po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik. Za svoje študijske uspehe je prejel priznanje ob 70. obletnici Pravne fakultete v Ljubljani, za svoje diplomsko delo pa nagrado dr. Slavka Zoreta.

Po diplomi se je leta 1992 zaposlil na Ministrstvu za zunanje zadeve. Sprva se je ukvarjal z mednarodnimi ekonomskimi odnosi, kmalu po opravljenem pripravništvu pa nadaljeval delo v sektorju za multilateralne odnose.

V letih 1994 do 1999 je služboval v Stalni misiji Slovenije pri OZN v New Yorku, med drugim kot nadomestni predstavnik naše države v Varnostnem svetu.

Po vrnitvi na Ministrstvo za zunanje zadeve je delal v sektorju za politično multilateralo in v kabinetu ministra. Leta 2001 je postal svetovalec predsednika vlade za mednarodne odnose, leto pozneje pa je bil imenovan za državnega sekretarja v Uradu predsednika Vlade Republike Slovenije in za nadomestnega člana Konvencije o prihodnosti Evropske unije.

Leta 2003 je kot izredni in pooblaščeni veleposlanik odšel na Dunaj na mesto vodje Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). V letu 2005 je predsedoval Stalnemu svetu OVSE na Dunaju.

Januarja 2006 ga je Vlada Republike Slovenije imenovala za državnega sekretarja za evropske zadeve. Mandat je nastopil 1. maja 2006 in prevzel tudi vodenje širše delovne skupine za predsedovanje EU. Od decembra 2006 je pooblaščenec predsednika Vlade RS za posvetovanja pri pripravi Berlinske deklaracije oziroma reforme temeljnih pogodb EU. Kot državni sekretar za evropske zadeve je v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU v prvi polovici 2008 odgovoren za sodelovanje Predsedstva Sveta EU z Evropskim parlamentom.

Govori francosko in angleško.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.12.2007