Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Zaposlovanje

Članice so se o politiki zaposlovanja Skupnosti dogovorile na Evropskih svetih v Luksemburgu, Cardiffu in Kölnu, ko so predsedniki držav in vlad petnajstih držav članic potrdili svojo zavezanost boju proti brezposelnosti. V Amsterdamsko pogodbo so vključili del o zaposlovanju, ki določa, da je spodbujanje zaposlovanja "zadeva skupnega pomena" za države članice in eden od ciljev Skupnosti.

Politika zaposlovanja je del lizbonske strategije, ki želi združiti gospodarsko učinkovitost in konkurenčnost z družbenim napredkom in kohezijo. Cilje te politike podpira Evropski socialni sklad, ki financira ukrepe za ustvarjanje delovnih mest.

Med cilji slovenskega predsedstva z vidika lizbonske strategije bo krepitev socialne razsežnosti. S pripravo novega cikla 2008–2010 na področju zaposlovanja in socialne politike želimo zagotoviti nadaljevanje prenovljene lizbonske strategije in stabilnost integriranih smernic za rast in delovna mesta ter v njihovem okviru tudi smernic za politike zaposlovanja. Zavzemamo se za vzpostavitev takega ravnotežja med gospodarsko, zaposlovalno in socialno razsežnostjo lizbonske strategije, ki bo zagotavljalo trajnostno doseganje lizbonskih ciljev.

Slovensko predsedstvo bo v tem okviru nadaljevalo razpravo o uveljavljanju skupnih načel varne prožnosti [povezava na neformalni svet].

Slovensko predsedstvo izhaja iz predpostavke, da mora Evropa vlagati v prihodnost, zato želimo osrednjo pozornost nameniti mladim in njihovemu položaju v družbi [povezava na konferenco o mladih]. Poglobiti želimo razpravo o spodbujanju zaposlovanja mladih, saj se mladi, ki naj bi bili gibalo družbe, danes spoprijemajo s posebno velikimi izzivi pri vstopanju na trg dela. Nedvomno so mladi najbolj prilagodljiva kategorija aktivnega prebivalstva, vendar potrebujejo tudi ukrepe, ki zagotavljajo varnost in stabilnost.

Slovensko predsedstvo si bo prizadevalo za nadaljnji razvoj in učinkovito izvajanje zakonodajnega okvira na področju zaposlovanja in dela.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 04.01.2008