Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Potovalne informacije

 

Letališča

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je osrednje slovensko letališče, ki leži približno 25 kilometrov severno od prestolnice, in je povezano z večjimi evropskimi mesti.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana
Zgornji Brnik 130 a, Brnik
Telefon: +386 4 206 10 00
Splet: http://www.lju-airport.si zunanja povezava
Informacije o letih: +386 4 20 61 981

Predstavnikom medijev svetujemo, naj za prevoz med letališčem in Ljubljano uporabijo sredstva javnega prevoza. Vožnja z avtobusom traja približno 45 minut, vozovnice pa lahko kupite na postaji ali avtobusu. Za več informacij pokličite 090 4230 ali obiščite spletno stran Avtobusne postaje Ljubljana .

Med letališčem Jožeta Pučnika in Ljubljano vozi tudi direktni zasebni avtobus. Vožnja traja pol ure, vozovnice pa lahko kupite na avtobusu. Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU bo ob neformalnih ministrskih srečanjih med letališčem in Kongresnim centrom Brdo vzpostavljena posebna direktna povezava.

Za več informacij povprašajte pri sprejemnem pultu v potniškem terminalu.

Letališče Maribor

Letališče Maribor leži v Slivnici, le nekaj kilometrov od Maribora.

Letališče Maribor
Letališka cesta 10, 2312 Orehova vas
Telefon: +386 2 629 11 75
E-pošta: info@maribor-airport.si
Splet: www.maribor-airport.si zunanja povezava

 

Javni prevoz

Vlak

Redne železniške povezave omogočajo notranji in mednarodni potniški promet ter ponujajo številne ugodne možnosti za načrtovanje zasebnih in službenih potovanj z vlakom. Vozni redi, informacije o prodajno-informacijskih centrih in postopkih rezervacije vozovnic prek spleta so vam na voljo na spletnih straneh Slovenskih železnic zunanja povezava.

Avtobus

Številne redne avtobusne proge povezujejo Ljubljano z drugimi kraji po Sloveniji. Vozni redi in dodatne informacije so vam na voljo spletnem mestu Avtobusne postaje Ljubljana zunanja povezava.

Letalo

Adria Airways Slovenski letalski prevoznik, d.d., ima bogate 46-letne izkušnje v izvajanju rednega in čarterskega letenja. Adria Airways je od 15. decembra 2004 regionalna članica združenja Star Alliance. Njeno omrežje povezuje Ljubljano z več kot 20 destinacijami po Evropi in omogoča odlične povezave z jugovzhodno Evropo. Adria Airways zunanja povezava

 

zunanja povezava Nazaj na vrh

Z avtom v Slovenijo

V Slovenijo se lahko pripeljete skozi Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško.

Prometni predpisi so usklajeni z evropskimi standardi, vendar si je koristno zapomniti nekaj posebnosti. Motorna vozila morajo imeti vedno prižgane zasenčene luči, tudi podnevi. Meglenke so dovoljene, ko je vidljivost pod 50 m. Tujim voznikom svetujemo, naj imajo v vozilu komplet nadomestnih žarnic, ki je sicer obvezen za slovenske voznike.

Med 15. novembrom in 15. marcem – ali prej oziroma pozneje, če tako narekujejo zimske vozne razmere, kot sta sneženje in poledica – morajo imeti osebna vozila in vozila z največjo dovoljeno težo 3,5 tone zimsko opremo: zimske pnevmatike na vseh kolesih oziroma letne pnevmatike na vseh kolesih in zimske verige. V obeh primerih velja, da je najmanjša dovoljena globina profila 3 mm.

Dovoljena količina alkohola v krvi je 0,50 g/l za voznike osebnih avtomobilov in motocikliste in 0,00 g/l za poklicne voznike.

Prometne informacije za Slovenijo so 24 ur na dan dostopne na Prometno-informacijskem centru DARS-a ali na AMZS:

Prometno-informacijski center DARS-a
Telefon: +386 1 518 8 518
Splet: www.promet.si zunanja povezava


Informacijski center AMZS
Telefon: +386 1 530 53 00
Splet: www.amzs.si zunanja povezava

Nazaj na vrh

Carina in potovalni dokumenti

Vizumi in Schengen

Če potrebujete vizum, morate to urediti pred prihodom v Slovenijo, zato vam svetujemo, da zanj čim prej zaprosite.

Predstavniki medijev iz držav, ki za vstop v Slovenijo potrebujejo vizum, lahko zanj zaprosijo na diplomatskih ali konzularnih predstavništvih Republike Slovenije oziroma na predstavništvih v državi članici schengenskega območja, ki zastopajo Slovenijo in so pristojni za izdajanje vizumov, če Slovenija nima svojega diplomatskega ali konzularnega predstavništva v državi, kjer ima prosilec stalno bivališče.

Za več informacij in seznam držav, katerih državljani potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo, obiščite spletno mesto Ministrstva za zunanje zadeve zunanja povezava.

Carinski predpisi za občane

Na spletnih straneh Carinske uprave Republike Slovenje zunanja povezava najdete informacije o uvozu alkoholnih pijač, tobačnih izdelkov in omejitve, ki se nanašajo na farmacevtske izdelke, rastline, orožje itd.

Zvezek ATA

Zvezek ATA (angl. ATA Carnet) je mednarodni carinski dokument za brezcarinski začasni uvoz reklamnih vzorcev, strokovne opreme in blaga, ki bo predstavljeno ali uporabljeno na sejmih, predstavah, razstavah in podobnih prireditvah. Za podrobnejše informacije o Zvezku ATA obiščite spletne strani Mednarodne trgovinske zbornice (v angleščini) zunanja povezava ali Gospodarske zbornice Slovenije zunanja povezava.

 

Nazaj na vrh

Koristne informacije za obiskovalce

Bančne storitve, kreditne kartice in bankomati

1. januarja 2007 je evro postal uradna valuta v Sloveniji za gotovinsko in negotovinsko poslovanje. Negotovinsko plačevanje s kreditnimi ali debetnimi karticami je mogoče na vseh terminalih POS. Plačujete lahko s karticami MasterCard, Maestro, Visa, Visa Electron, Amex in Diners, denar pa lahko dvigate na bankomatih različnih bank po vsej Sloveniji s karticami MasterCard in Visa ali  Maestro, Cirrus in Visa Electron Plus, če so na bankomatih njihove nalepke.

Banke so odprte med tednom od 9:00 do 12:00 in od 14:00 do 17:00, nekatere tudi ob sobotah od 9:00 do 12:00.

Denar lahko zamenjate v menjalnicah, hotelskih recepcijah, turističnih agencijah, bencinskih črpalkah in večjih nakupovalnih centrih.

Pošte

Poštni uradi so odprti med tednom od 8:00 do 18:00 in ob sobotah od 8:00 do 12:00.

Trgovine

Odpiralni čas trgovin ni strogo določen.
Od ponedeljka do petka: od 07:00-09:00 do 20:00-21:00
Sobota: od 9:00 do 14:00-18:00
Nekatere trgovine so odprte tudi ob nedeljah.

Kajenje

V Sloveniji je od avgusta 2007 v veljavi zakon, ki prepoveduje kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Električna napetost

Električna napetost je v Sloveniji 230 voltov, 50 Hz. Uporabljajo se evropski okrogli vtikači z dvema konektorjema. Adapterje lahko kupite na letališčih, veleblagovnicah, trgovinah s tehnično opremo in specializiranih trgovinah.

Telefonski sistem

Telefonska področna koda države: +386
Koda za mednarodne klice: 00
Informacije o telefonskih naročnikih v Sloveniji: 1188
Informacije o telefonskih naročnikih v drugih državah: 1180

Nujne telefonske številke

Policija: 113
Reševalci: 112
Gasilci: 112
Pomoč na cesti: 1987

Časovni pas

Srednjeevropski čas: GMT + 1
Srednjeevropski letni čas: GMT + 2 (od konca marca do konca oktobra)

Nazaj na vrh

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 29.01.2008