Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Aktualno

 • 30.06.2008
  Zahvala uredništva spletnega mesta www.eu2008.si ob koncu slovenskega predsedovanja Svetu EU. Danes se končuje slovensko predsedovanje Svetu EU. V uredništvu spletnega mesta www.eu2008.si se želimo zahvaliti vsem obiskovalcem, ki so v preteklih mesecih tako pridno obiskovali naše spletne strani in uporabljali storitve spletnega mesta in mobilnega portala. O tem nazorno govori več kot 765.000 obiskov med katerimi ste opravili več kot 3.765.000 ogledov strani spletnega mesta predsedovanja.
 • 30.06.2008
  Predsedovanje Slovenije Svetu EU 2008 – v številkah. Predsedovanje Svetu Evropske unije je odgovorna naloga, ki zajema vodenje in zastopanje skupnosti, ki združuje 27 držav in skoraj pol milijarde ljudi. Pri tej pomembni nalogi, ki jo je Republika Slovenija opravljala v prvi polovici leta 2008, je sodelovalo 2720 slovenskih javnih uslužbencev, 133 zunanjih strokovnjakov in 245 študentov. Med predsedovanjem je bilo izpeljanih več kakor 8000 dogodkov: 283 jih je bilo v Sloveniji, 3285 v Bruslju in 4242 drugod po svetu.
 • 30.06.2008
  Dosežki slovenskega predsedovanja Svetu EU. Program in prednostne naloge - Prihodnost Evrope – uveljavitev Lizbonske pogodbe: Države članice so se decembra 2007 s podpisom Lizbonske pogodbe zavezale k njeni čimprejšnji ratifikaciji. Ta cilj je do sedaj doseglo že 19 držav, v preostalih državah članicah pa ratifikacijski postopki potekajo. Republika Slovenija je pogodbo ratificirala kot druga država članica 29. januarja 2008. Negativni izid referenduma na Irskem je temu uspehu prinesel nekoliko grenak priokus. Vendar Evropska unija ostaja zavezana svojim ciljem. Države članice se strinjamo, da se morajo ratifikacijski postopki nadaljevati. Obenem bomo skupaj z Irsko poskusili najti enotno rešitev, ki bo ustrezala vsem članicam in bo v najkrajšem času omogočila nadaljnji razvoj Unije.
 • 30.06.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o procesu šeststranskih pogovorov. EU pozdravlja najnovejšo predstavitev jedrskih programov, ki jih je Demokratična ljudska republika Koreja predstavila kitajski vladi, predsedujoči procesu šeststranskih pogovorov, kot pomemben korak naprej v procesu denuklearizacije.
 • 30.06.2008
  Minister dr. Rupel predal predsedovanje Svetu EU francoskemu zunanjemu ministru Kouchnerju. Na Trgu Evrope v Novi Gorici je bila danes popoldne slovesnost od predaji predsedovanja Svetu Evropske unije, ki ga bo opolnoči od Slovenije prevzela Francija. Na trgu, ki je simbolni kraj vstopanja Slovenije v Evropsko unijo, saj je na tem mestu potekala velika proslava ob širitvi EU 1. maja 2004 je predsednik Sveta EU za splošne zadeva in zunanje odnose, slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, predal simbolno štafeto, ki jo je pred 6 meseci prejel od portugalskega ministra Luisa Amada, svojemu nasledniku, francoskemu zunanjemu ministru Bernardu Kouchnerju.
 • 30.06.2008
  Minister Bajuk: »Dosegli smo velik napredek pri izboljšanju finančne stabilnosti in finančnega nadzora ter na ravni EU zagotovili usklajene odzive na pretres na finančnih trgih ter visoke cene hrane in nafte.«. Minister za finance in predsednik Sveta za ekonomske in finančne zadeve dr. Andrej Bajuk je danes na novinarski konferenci predstavil glavne dosežke slovenskega predsedovanja Svetu za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN) in poudaril: »Slovensko predsedstvo se je osredotočilo na konkretne odzive na vprašanja, ki zanimajo državljane in podjetja Evropske unije in prikazalo njeno zmožnost za konkretno ukrepanje na finančnem in gospodarskem področju. Obravnava dosjejev je potekala v skladu z načrtovanim programom predsedovanja, pri čemer smo dosegli vse zastavljene cilje.«
 • 30.06.2008
  Slovensko predsedstvo je v imenu EU z Avstralijo podpisalo sporazum o zagotavljanju podatkov o letalskih potnikih avstralskim oblastem. Danes sta Avstralija in Evropska unija, ki jo zastopa slovensko predsedstvo, podpisali sporazum o zagotavljanju podatkov o imenih potnikov (PNR) avstralskim oblastem. Pogajanja v zvezi s sporazumom so se začela po sprejetju pogajalskega mandata EU februarja letos. Ob pomoči Komisije se je predsedstvo kot glavni pogajalec EU vključilo v intenzivna pogajanja z avstralsko stranjo. Pogajanja so bila uspešno končana maja s predlogom sporazuma, ki je poskrbel za izvajanje zakona avstralskih oblasti hkrati z zagotovitvijo temeljite zaščite varovanja podatkov.
 • 30.06.2008
  Letalska industrija od leta 2012 v EU ETS od letalske industrije zahteva sodelovanje v boju proti podnebnim spremembam. Države članice EU so pretežno podprle predlog slovenskega predsedstva o vključitvi letalstva v evropski sistem trgovanja z emisijami (ETS), ko so prejšnji teden odobrile sporazum. »S tem je slovenskemu predsedstvu uspelo doseči dogovor o enem najzahtevnejših dosjejev, ki je tesno povezan s splošnim evropskim ciljem boja proti podnebnim spremembam,« je rekel predsednik Sveta za okolje in slovenski minister za okolje Janez Podobnik po dogovoru, ki so ga v petek (27. junija), dosegli namestniki stalnih predstavnikov.
 • 30.06.2008
  Dosežki SVLR v okviru predsedovanja EU. Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) je v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU dosegla pričakovanja in zastavljene cilje. Na strateški ravni nosi največjo težo napredek glede vprašanja prihodnosti kohezijske politike, kjer je Slovenija uspela spodbuditi poglobljeno razpravo, obenem pa pripravila konkretne sklepe in usmeritve za vnaprej, s čimer je začrtala smer nadaljnjih reform. Hkrati je bil dan velik poudarek partnerskemu pristopu, še posebej vlogi regij in ozemeljskemu sodelovanju in sicer tako v smislu njihovega prispevka k doseganju ciljev lizbonske strategije, kakor tudi v smislu krepitve institucionalnega sodelovanja regij, npr. v okviru evroregij.
 • 28.06.2008
  Izjava predsedstva EU o Zimbabveju. Evropska unija iskreno obžaluje, da prebivalstvo Zimbabveja ni moglo svobodno izraziti svoje volje na volitvah 27. junija, kar jemlje vso legitimnost volitvam in oblasti tako izvoljenih predstavnikov. Unija znova poudarja, da so zanjo edino verodostojne volitve 29. marca letos, saj so bile izpeljane na sprejemljiv način in so lahko izhodišče za iskanje ustrezne rešitve.
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.12.2007