Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

Junij

 • 30.06.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o procesu šeststranskih pogovorov. EU pozdravlja najnovejšo predstavitev jedrskih programov, ki jih je Demokratična ljudska republika Koreja predstavila kitajski vladi, predsedujoči procesu šeststranskih pogovorov, kot pomemben korak naprej v procesu denuklearizacije.
 • 28.06.2008
  Izjava predsedstva EU o Zimbabveju. Evropska unija iskreno obžaluje, da prebivalstvo Zimbabveja ni moglo svobodno izraziti svoje volje na volitvah 27. junija, kar jemlje vso legitimnost volitvam in oblasti tako izvoljenih predstavnikov. Unija znova poudarja, da so zanjo edino verodostojne volitve 29. marca letos, saj so bile izpeljane na sprejemljiv način in so lahko izhodišče za iskanje ustrezne rešitve.
 • 27.06.2008
  Izjava predsedstva EU ob usmrtitvi Samuela Iwuchukwuja Okoyeja in Hansena Anthonyja Nwaolise. Predsedstvo EU globoko obžaluje, da sta bila v četrtek, 26. junija 2008 nigerijska državljana, ki sta čakala na usmrtitev zaradi zlorabe drog, Samuel Iwuchukwu Okoye in Hansen Anthony Nwaolisa, usmrčena z ustrelitvijo na območju Nirbaya v Indoneziji.
 • 27.06.2008
  Izjava predsedstva EU ob skorajšnji usmrtitvi Selaha Taseha in drugih mladoletnih prestopnikov. Predsedstvo EU globoko obžaluje, da Iran spet namerava usmrtiti mladoletnega prestopnika. Gospod Selah Taseh je bil obsojen na smrt za zločin, ki ga je zagrešil kot mladoletnik. Predsedstvo poziva iranske oblasti, naj nemudoma ustavijo usmrtitev Selaha Taseha in vseh drugih mladoletnih prestopnikov, obsojenih na smrt – Saida Jazija, Mohamada Fadaja, Behnuda Šojaija, Behnama Zareja in Abuja Moslema Sohrabija.
 • 26.06.2008
  Izjava predsedstva EU po uradnem odstopu Morgana Tsvangiraija od predsedniških volitev v Zimbabveju. Predsedstvo je zelo zaskrbljeno zaradi volilnega procesa v Zimbabveju. Zaradi nadlegovanja opozicije in nasilja v državi se je vodja opozicije Morgan Tsvangirai odločil, da ne bo sodeloval v drugem krogu predsedniških volitev. V takšnih razmerah ni mogoče doseči rezultata, ki bi odražal voljo zimbabvejskega naroda. Predsedstvo zato odločno podpira poziv Južnoafriške skupnosti za razvoj (SADC), naj se drugi krog volitev odloži.
 • 26.06.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije ob mednarodnem dnevu v podporo žrtvam mučenja. Evropska unija ob mednarodnem dnevu Združenih narodov v podporo žrtvam mučenja (26. junija) ponovno poudarja, da je treba odpravo mučenja in drugega krutega, nečloveškega in poniževalnega kaznovanja ali ravnanja ter popolno rehabilitacijo žrtev mučenja po vsem svetu obravnavati kot prednostno nalogo.
 • 24.06.2008
  Izjava predsedstva EU o posledicah divjanja tajfuna Fengshen na Filipinih. Predsedstvo EU je z žalostjo sprejelo novico o divjanju tajfuna Fengshen in nesreči trajekta pri otoku Sibuyan na Filipinih.
 • 22.06.2008
  Izjava predsedstva EU o razmerah v Zimbabveju. Predsedstvo pozorno spremlja razmere v Zimbabveju in je seznanjeno z odločitvijo Morgana Tsvangiraija, da ne bo sodeloval v drugem krogu predsedniških volitev. Predsedstvo obžaluje razmere, ki so Tsvangiraija navedle na tako odločitev.
 • 20.06.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije glede deklaracije o zapornikih zaradi vesti z dne 17. junija 2008. Vseh 27 držav članic Evropske unije je skupaj s 37 državami z vseh koncev sveta podprlo deklaracijo o zapornikih zaradi vesti, ki je bila 17. junija 2008 poslana vsem državam članicam Združenih narodov.
 • 19.06.2008
  Izjava predsedstva EU o nesreči helikopterja EUFOR v Bosni in Hercegovini. Predsedstvo EU je z žalostjo sprejelo novico o nesreči helikopterja EUFOR v Bosni in Hercegovini ter tragični smrti španskih in nemških vojakov med opravljanjem njihovega plemenitega prispevka k prizadevanjem Evropske unije za varnost in stabilnost v regiji. Predsedstvo v teh težkih trenutkih izreka iskreno sožalje svojcem žrtev ter španski in nemški vladi.
 • 18.06.2008
  Izjava predsedstva o prekinitvi ognja v Gazi. Predsedstvo EU z veseljem sprejema vesti o sporazumni prekinitvi nasilja v Gazi in njeni okolici. Egiptovski vladi čestita za uspešno posredovanje in vse vpletene strani poziva k spoštovanju dogovorjene prekinitve nasilja.
 • 13.06.2008
  Izjava predsedstva o razmerah v Zimbabveju. Predsedstvo Evropske unije je zelo zaskrbljeno zaradi odvzema prostosti generalnemu sekretarju Gibanja za demokratične spremembe Tendaiju Bitiju in že tretjega pridržanja Morgana Tsvangiraija v le nekaj tednih.
 • 13.06.2008
  Izjava Predsedstva EU o ponovni vzpostavitvi dialoga med pooblaščenima nevladnima organizacija za vprašanja, ki se nanašajo na odnose čez Tajvansko ožino. Predsedstvo EU toplo pozdravlja ponovno vzpostavitev dialoga med Združenjem za odnose čez Tajvansko ožino kitajske celine in tajvanskega Sklada za izmenjavo čez Tajvansko ožino 12. junija v Pekingu. Pogovori, ki so ponovno potekali po skoraj desetih letih, predstavljajo pomemben korak k zbliževanju odnosov in vzpostavljanju zaupanja med obema stranema.
 • 13.06.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o usmrtitvi Mohameda Hasanzadeja. Evropska unija odločno obsoja usmrtitev 17-letnega Mohameda Hasanzadeja 10. junija 2008 v Sanandadžu, glavnem mestu iranske pokrajine Kurdistan.
 • 12.06.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o poslabšanju varnostnih razmer v Jemnu. Evropska unija neomajno podpira vlado in prebivalce Jemna pri soočanju z gospodarskimi, političnimi, varnostnimi in socialnimi izzivi njihove države. Čeprav EU priznava, da mora jemenska vlada ohranjati varnost znotraj svojih meja, je še vedno zaskrbljena zaradi nedavnega izbruha spopadov v okolici Sa'dah ter širjenja spora na obrobje mesta Sana'a in na druga območja. EU je na podlagi ocene potreb in dostopa do žrtev še vedno pripravljena preučiti možnost, da žrtvam zagotovi nujno humanitarno pomoč, tudi zaskrbljujočemu številu notranje razseljenih oseb. EU poziva jemensko vlado, naj stori vse, kar je v njeni moči, da prepreči, da bi spopad prizadel nedolžne civiliste.
 • 11.06.2008
  Izjava predsedstva o Somaliji. Predsedstvo EU je z zadovoljstvom pospremilo dogovor med somalsko prehodno zvezno vlado in Zvezo za ponovno osvoboditev Somalije, sklenjen 9. junija v Džibutiju, h kateremu je pripomogel posebni predstavnik generalnega sekretarja OZN Ahmedu Uld-Abdala.
 • 10.06.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o izpustitvi zagovornice človekovih pravic Mutabar Tadžibajeve v Uzbekistanu. Evropska unija pozdravlja pogojni odpust ge. Tadžibajeve, znane zagovornice človekovih pravic v Uzbekistanu. Uzbekistanske oblasti spodbuja, naj jo popolnoma pomilostijo. EU upa, da bo ga. Tadžibajeva lahko odpotovala v tujino, da bi prejela nagrado Martin Ennals za leto 2008; vsako leto jo podelijo osebi, ki se je izkazala v boju proti kršenju človekovih pravic. Uzbekistanske oblasti pa je EU tudi opozorila na položaj drugih zagovornikov človekovih pravic in zapornikov, in jih poziva, naj jih takoj izpustijo.
 • 10.06.2008
  Izjava predsedstva EU ob skorajšnji usmrtitvi mladoletnih prestopnikov v Iranu. Predsedstvo Evropske unije iranske oblasti ostro poziva, naj nemudoma zadržijo usmrtitev treh mladoletnih prestopnikov Mohameda Fadaeja, Benuda Šoadžija in Saida Džazija, ki naj bi bili usmrčeni 11. junija 2008. Predsedstvo opozarja na svojo izjavo z dne 4. junija in ponavlja, da so te smrtne obsodbe kot tudi smrtne obsodbe za vse druge mladoletne prestopnike v neposrednem nasprotju s prostovoljno sprejetimi mednarodnimi obveznostmi in zavezami Islamske republike Iran, zlasti z Mednarodnim paktom o državljanskih in političnih pravicah ter Konvencijo o otrokovih pravicah. Ta dva mednarodna mehanizma na področju človekovih pravic jasno prepovedujeta usmrtitve mladoletnikov ali ljudi, obsojenih za kazniva dejanja, ki so jih storili kot mladoletniki. Te mednarodnopravne obveznosti morajo iranske oblasti v celoti in brezpogojno spoštovati.
 • 06.06.2008
  Izjava predsedstva o Zimbabveju. Predsedstvo Evropske unije je zelo zaskrbljeno zaradi odvzema prostosti Morganu Tsvangiraiju že drugič med volilno kampanjo v Zimbabveju. Predsedstvo obsoja navodila zimbabvejske vlade, naj se v državi nemudoma prekine vsako delovanje nevladnih organizacij na terenu. Odločitev bo prizadela številne prebivalce Zimbabveja, za katere je podpora nevladnih organizacij bistvenega pomena. Predsedstvo poziva zimbabvejsko vlado, naj takoj prekliče to odločitev.
 • 04.06.2008
  Izjava predsedstva EU ob skorajšnji usmrtitvi mladoletnih prestopnikov v Iranu. Predsedstvo EU močno skrbijo novice o skorajšnji usmrtitvi Mohameda Fadaeja, na smrt obsojenega za kaznivo dejanje, ki ga je storil kot mladoletnik. Fadaej naj bi bil usmrčen 11. junija 2008. Dva druga mladoletna prestopnika, Benud Šoadži in Said Džazi, prav tako obsojena za kazniva dejanja, ki sta jih storila kot mladoletnika, naj bi bila usmrčena 11. oziroma 25. junija 2008.
 • 03.06.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o prekinitvi ognja v Burundiju. Evropska unija pozdravlja vrnitev pogajalske delegacije PALIPEHUTU-FNL v Burundi in ponovni začetek delovanja skupnega mehanizma za preverjanje in spremljanje. Zlasti jo veseli, da sta burundijska vlada in PALIPEHUTU-FNL 25. maja 2008 podpisali sporazum o premirju.
 • 02.06.2008
  Izjava predsedstva EU o bombnem napadu na dansko veleposlaništvo v Islamabadu v Pakistanu. Predsedstvo EU najstrožje obsoja bombni napad na dansko veleposlaništvo v Islamabadu 2. junija 2008. Družinam umrlih izreka globoko sožalje, ranjenim pa želi čimprejšnje okrevanje. Tega terorističnega dejanja ne opravičuje noben cilj in predsedstvo v imenu EU Danski izraža polno solidarnost.

Maj

 • 29.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o podaljšanju hišnega pripora Daw Aung San Suu Kyi. EU močno obžaluje odločitev oblasti v Burmi/Mjanmaru o podaljšanju hišnega pripora Daw Aung San Suu Kyi, voditeljice Nacionalne lige za demokracijo. V očitnem nasprotju z mednarodnimi normami je dobitnica Nobelove nagrade za mir sedaj že pet let v hišnem priporu brez obtožbe, v zadnjih 18 letih pa je več kot 12 let preživela v priporu.
 • 29.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o Letni pregledni konferenci o Mednarodnem dogovoru z Irakom. EU pozdravlja Letno pregledno konferenco o Mednarodnem dogovoru z Irakom, ki bo v Stockholmu 29. maja 2008. Dejstvo, da bo ta dogodek gostila država članica EU, odraža močno podporo EU partnerstvu z iraško vlado in načelom Mednarodnega dogovora z Irakom, hkrati pa izpostavlja jasno zavezo EU, da bo pomagala pri politični in gospodarski obnovi Iraka.
 • 29.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o konfliktu v Abyei v Sudanu. Evropska unija je resno zaskrbljena zaradi nedavnega stopnjevanja nasilja v Abyei v Sudanu. Če se kriza ne bo nemudoma razrešila, bi bilo lahko resno ogroženo izvajanje splošnega mirovnega sporazuma (CPA) iz leta 2005.
 • 28.05.2008
  Izjava predsedstva EU o podaljšanju izrednih razmer v Egiptu. Predsedstvo obžaluje, da je egiptovski parlament 26. maja 2008 izglasoval podaljšanje izrednih razmer, ki sicer veljajo že nekaj desetletij, do 31. maja 2010. Pričakuje njihov (predčasni) preklic, hkrati pa čimprejšnje sprejetje protiteroristične zakonodaje, skladne z mednarodnimi standardi.
 • 27.05.2008
  Izjava predsedstva EU ob prvi seji novega iranskega parlamenta. Po nedavnih volitvah se začenja mandatna doba iranskega parlamenta (Majlis) v novi sestavi. Poslance čaka pomembna naloga, saj nosijo veliko odgovornost za prihodnjo blaginjo iranskega ljudstva. Predsedstvo iranski parlament poziva, naj pri svojem rednem zakonodajnem delu, predvsem pa ob ratifikaciji novega kazenskega zakonika dosledno upošteva mednarodne obveznosti Irana na področju človekovih pravic.
 • 26.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o odnosih čez Tajvansko ožino. EU pozdravlja pozitivni zagon k razvoju odnosov čez Tajvansko ožino, ki je bil podan z nastopnim govorom novega tajvanskega voditelja Ma Ying-jeouja in z izjavo Chen Yunlina, direktorja Urada za odnose s Tajvanom v Kitajskem državnem svetu.
 • 25.05.2008
  Izjava predsedstva EU o izvolitvi libanonskega predsednika. Predsedstvo EU z odobravanjem sprejema izvolitev Michela Sulejmana za predsednika Republike Libanon, ki bo omogočila celovito obnovo in delovanje demokratičnih institucij v državi. Predsedstvo vsem vpletenim stranem čestita ob prvem koraku h končanju dolgotrajnega političnega zastoja v državi in libanonske politike poziva, naj še naprej uresničujejo sporazum iz Dohe. Predsedstvo EU potrjuje svojo podporo libanonski suverenosti, neodvisnosti, ozemeljski celovitosti, enotnosti in stabilnosti.
 • 23.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o učinkoviti mednarodni pomoči Burmi/Mjanmaru v pričakovanju mednarodne konference 25. maja. Evropska unija potrjuje solidarnost z državljani Burme/Mjanmara, ki jih je prizadel ciklon Nargis. Izraža polno podporo prizadevanjem ZN, držav ASEAN ter mednarodnih in lokalnih agencij pri zagotavljanju nujne pomoči žrtvam ter pomoči pri hitri obnovi njihovih domov.
 • 23.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o napovedani usmrtitvi Behnuda Šodžaja in Saida Džazija. EU je zelo zaskrbljena zaradi novic o napovedani usmrtitvi Behnuda Šodžaja in Saida Džazija, obsojenih na smrt za kazniva dejanja, ki sta jih storila kot mladoletnika.
 • 22.05.2008
  Izjava predsedstva EU o parlamentarnih volitvah v Gruziji 21. maja 2008. Predsedstvo EU meni, da so bile parlamentarne volitve 21. maja 2008, predvsem zaradi zadnjih dogodkov v državi, pomembna preizkušnja za demokracijo v Gruziji, in gruzijskemu narodu čestita za njihovo mirno izvedbo. Pri tem izhaja iz izjave o predhodnih ugotovitvah in sklepih mednarodne opazovalne misije pod vodstvom Urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) z dne 22. maja, da je gruzijski narod na njih imel veliko možnosti pri izbiri svojih predstavnikov ter da so si oblasti in druge politične strani prizadevale za izvedbo volitev v skladu z načeli OVSE in Sveta Evrope.
 • 21.05.2008
  Izjava predsedstva EU o »sporazumu iz Dohe«. Predsedstvo Evropske unije pozdravlja uspeh srečanja v Dohi, ki sta ga vodila Katar in Arabska liga. Sporazum so vpletene libanonske strani v Dohi dosegle na podlagi tridelnega načrta Arabske lige, ki ga EU podpira že od začetka in naj bi omogočil izvolitev novega libanonskega predsednika.
 • 21.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o prijetju pripadnikov bahajske skupnosti. Evropska unija je zelo zaskrbljena zaradi poročil, da so uslužbenci ministrstva za obveščevalne zadeve 14. maja v Teheranu prijeli šest pripadnikov bahajske skupnosti, ki so zdaj priprti v zaporu Evin.
 • 19.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske Unije o položaju zagovornikov človekovih pravic v Kolumbiji. Evropska unija je resno zaskrbljena zaradi umorov in smrtnih groženj, katerih žrtve so bili v preteklih tednih vodje družbenih organizacij in zagovorniki človekovih pravic v Kolumbiji.
 • 16.05.2008
  Izjava predsedstva EU o eksploziji naftovoda v Lagosu. Predsedstvo je razžalostila novica o eksploziji naftovoda 15. maja 2008 v nigerijskem obalnem mestu Lagos. Predsedstvo je zaradi dogodka, ki je zahteval smrtne žrtve, globoko pretreseno in izraža iskreno sožalje nigerijskemu ljudstvu in vladi ter družinam in prijateljem žrtev eksplozije.
 • 16.05.2008
  Izjava predsedstva o razmerah v Libanonu. Predsedstvo Evropske unije pozdravlja izid posredniške misije, ki sta jo 15. maja vodili Arabska liga in Katar. Predsedstvo EU poziva vse vpletene libanonske strani, da ponovno vzpostavijo dialog, ki bo stremel k ponovnemu začetku delovanja demokratičnih institucij v Libanonu.
 • 14.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o nekaznovanosti v Demokratični republiki Kongo – zadevi Maheshe in Kabungulu. Evropska unija je globoko zaskrbljena nad resnimi napakami, ki jih je bilo mogoče opaziti med sojenjem v prizivnem postopku zoper domnevne morilce novinarja Serga Mahesheja. Sojenje trenutno poteka na vojaškem sodišču v kraju Bukavu. Evropska unija poziva kongovsko sodno oblast, da obtoženim v zadevi Maheshe zagotovi pošteno in pravično sojenje.
 • 14.05.2008
  Izjave predsedstva v imenu Evropske unijeo nedavnem povečanju nasilja v Sudanu. Evropska unija je resno zaskrbljena zaradi nedavnega nasilja v Sudanu in poziva vse strani, naj ga takoj prekinejo, spoštujejo obveznosti, ki izhajajo iz mednarodnega humanitarnega prava, in se zavežejo mirnemu reševanju vseh odprtih vprašanj.
 • 14.05.2008
  Izjava predsedstva EU o bombnih napadih v Džajpurju v Indiji. Predsedstvo EU odločno obsoja bombne napade 13. maja 2008 v Džajpurju v Indiji, ki so zahtevali številne žrtve in ranjene med civilnim prebivalstvom. Predsedstvo družinam umrlih izreka iskreno sožalje, ranjenim pa želi čimprejšnje okrevanje.
 • 14.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o ponovni uvedbi izvrševanja smrtne kazni v ZDA. Veleposlaniki Evropske unije v Washingtonu so 2. maja 2008 pozvali ustrezne oblasti v zvezni državi Georgia, naj Williama Lynda oprostijo smrtne kazni. Prošnje za Lyndovo pomilostitev so bile na žalost zavrnjene, vrhovno sodišče v zvezni državi Georgia pa je zavrnilo tudi njegov priziv. Evropska unija globoko obžaluje usmrtitev Williama Lynda 6. maja 2008 v zvezni državi Georgia.
 • 12.05.2008
  Izjava predsedstva EU o potresu na Kitajskem. Predsedstvo izreka svoje iskreno sožalje prebivalstvu Kitajske ob številnih žrtvah in razdejanju, ki ga je povzročil potres na jugozahodu kitajske pokrajine Sečuan. Sočustvujemo z vsemi, ki so izgubili svoje najbližje, ter izražamo iskreno sožalje ranjenim ali oškodovanim v tej naravni nesreči.
 • 09.05.2008
  Izjava predsedstva EU ob zadnjih protiizraelskih izjavah predsednika Islamske republike Iran. Predsedstvo najostreje obsoja zadnje izjave Mahmuda Ahmadinedžada, predsednika Islamske republike Iran. Njegove izjave, ki so usmerjene proti Izraelu, so nesprejemljive, škodljive in necivilizirane ter za predstavnike iranskih oblasti niso primerne. Predsedstvo iranskega predsednika poziva, naj preneha s sovražnim govorom in se vzdrži vseh groženj drugim državam in narodom, ki so del mednarodne skupnosti.
 • 09.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o Somaliji. EU pozdravlja pomemben napredek v političnem procesu v Somaliji, ki je bil dosežen od začetka leta. Potrjuje popolno podporo prehodnim zveznim oblastem, ukrepom prehodne zvezne vlade ter strategiji predsednika vlade Nura Hassana Husseina za dosego sprave, ki je omogočila začetek dialoga z vsemi somalijskimi akterji v državi in izven nje, pa tudi začetek resničnega procesa sprave.
 • 08.05.2008
  Izjava Predsedstva EU o nasilju v Bejrutu. Predsedstvo EU obžaluje, da je danes v Bejrutu izbruhnilo nasilje. Obe strani poziva k takojšnji prekinitvi izgredov, odpravi cestnih zapor, odprtju letališča ter izogibanju nadaljnjim nasilnim dejanjem.
 • 08.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o obsodbi Kamala Labwanija. Evropska unija obsoja nedavno odločitev sirskega sodišča, da se Kamalu Labwaniju za tri leta podaljša 12-letna zaporna kazen, ker naj bi po 286. členu kazenskega zakonika domnevno širil informacije, namenjene spodkopavanju morale naroda.
 • 07.05.2008
  Izjava predsedstva EU o Boliviji. Predsedstvo EU je zaskrbljeno zaradi napetih razmer v Boliviji po referendumu, ki je potekal 4. maja, in poziva vse strani k skrajni zadržanosti in izogibanju vsakršnim dejanjem, ki bi lahko preprečila miroljubno in trajno rešitev trenutnih razmer.
 • 06.05.2008
  Izjava predsedstva EU o odnosih med Belorusijo in ZDA. Predsedstvo EU zaskrbljeno spremlja zadnje dogajanje v belorusko-ameriških odnosih. Še zlasti obžaluje sklep beloruske vlade, da deset ameriških diplomatov razglasi za nezaželene osebe. Ukrep je neupravičen in škodi interesom beloruskega ljudstva ter veleposlaništvu onemogoča normalno delovanje in opravljanje običajnih diplomatskih funkcij.
 • 06.05.2008
  Izjava predsedstva EU o ciklonu Nargis v Burmi/Mjanmaru. Predsedstvo izjavlja, da je Evropska unija prebivalcem južne Burme/Mjanmara, ki jih je prizadel ciklon Nargis, pripravljena zagotoviti nujno človekoljubno pomoč. Burmanski/mjanmarski organi oblasti naj bi bili pripravljeni sprejeti zunanjo pomoč. Vsa prizadevanja je treba usmeriti v to, da bo pomoč zagotovljena neposredno tistim, ki jih je ciklon najbolj prizadel. Evropska unija upa, da bodo organi oblasti za dobro ljudi, ki trpijo posledice ujme, sodelovali z mednarodnimi človekoljubnimi organizacijami. Evropska unija bo pomoč zagotovila pod pogoji, ki jih navaja Uredba Sveta o Burmi/Mjanmaru.
 • 05.05.2008
  Izjava predsedstva EU o ciklonu v Burmi/Mjanmaru. Predsedstvo EU prebivalcem Burme/Mjanmara izreka iskreno sožalje EU zaradi razdejanja in številnih žrtev, ki jih je povzročil ciklon Nargis na jugu Burme/Mjanmara.
 • 04.05.2008
  Izjava predsedstva EU o napovedani usmrtitvi Behnouda Shojaee-ja. Predsedstvo EU je zelo zaskrbljeno zaradi novic o napovedani usmrtitvi Behnouda Shojaeeja, ki je bil spoznan za krivega in obsojen na smrt za kaznivo dejanje, ki ga je storil pri 17 letih. Predsedstvo ugotavlja, da bi izvedba smrtne kazni Bahneouda Shojaeeja predstavljala neposredno kršenje mednarodnih obveznosti in zavez Islamske republike Iran, in sicer Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah ter Konvencije o otrokovih pravicah; oba instrumenta namreč izrecno prepovedujeta usmrtitev mladoletnikov oziroma oseb, obsojenih za kazniva dejanja, ki so jih storili kot mladoletniki.
 • 02.05.2008
  Izjava predsedstva EU o Zimbabveju. Predsedstvo Evropske unije se je seznanilo z razglasitvijo rezultatov predsedniških volitev, ki so potekale 29. marca. Vnovič poziva k takojšnjemu prenehanju nasilja, ustrahovanja in kršitev človekovih pravic državljanov Zimbabveja ter izraža zaskrbljenost zaradi vse pogostejših poročil o dejanjih po nalogu države od dneva volitev.
 • 02.05.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o zaostrovanju napetosti med Gruzijo in Rusijo. EU je še naprej resno zaskrbljena zaradi nedavnega razvoja dogodkov, ki so zaostrili napetosti med Gruzijo in Rusko federacijo. Gre zlasti za izjavo ruskega ministrstva za obrambo z dne 29. aprila, da bodo povečali število mirovnih sil CIS v Abhaziji in ustanovili 15 dodatnih kontrolnih točk na upravni meji ter za incident sestrelitve gruzijskega letala brez pilota v gruzijskem zračnem prostoru 20. aprila. EU poziva vse strani, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki bi lahko povečala napetosti in jih poziva, naj sprejmejo ukrepe za ponovno vzpostavitev zaupanja.

April

 • 29.04.2008
  Izjava predsedstva EU v zvezi s ponovnim odvzemom prostosti in nadlegovanjem političnih nasprotnikov v Belorusiji. Predsedstvo Evropske unije obsoja težko obsodbo Syarheija Parsyukevicha in Andreia Kima z dne 22. in 23. aprila 2008 v Minsku zaradi njune udeležbe na demonstracijah podjetnikov, ki so potekale 10. in 21. januarja. Predsedstvo želi spomniti, da je udeležba na demonstracijah neodtujljiva demokratična pravica. Ker so bila njuna sojenja politično motivirana in njune kazni nesorazmerne z obtožbami, predsedstvo poziva beloruske oblasti, da ponovno proučijo obtožbe ter da nemudoma izpustijo gospoda Parsyukevicha in gospoda Kima.
 • 25.04.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o smrtni kazni v ZDA. Veleposlaniki Evropske unije v Washingtonu so 11. septembra 2007 pozvali guvernerja ameriške zvezne države Kentucky Ernija Fletcherja naj pomilosti Ralpha Baza, saj bi z njegovo usmrtitvijo kršili dejanski moratorij, ki velja v državi Kentucky od leta 1999.
 • 24.04.2008
  Izjava predsedstva o pomanjkanju goriva v Gazi. Predsedstvo EU izraža veliko zaskrbljenost zaradi poročil, da je Agencija ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) morala ustaviti svoje humanitarne dejavnosti zaradi pomanjkanja goriva, ki ga potrebuje za delovanje.
 • 23.04.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o napadih v Bujumburi. Evropska unija je ogorčena nad napadi in poznejšo izmenjavo ognja v neposredni bližini Bujumbure in v provinci Kajanza, ki so se zgodili po 17. aprilu.
 • 22.04.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o razširjeni ministrski konferenci sosednjih držav Iraka. EU pozdravlja organizacijo razširjene ministrske konference sosednjih držav Iraka, ki je potekala 22. aprila v Kuvajtu, in se zahvaljuje kuvajtski vladi kot gostiteljici tega pomembnega dogodka.
 • 21.04.2008
  Izjava predsedstva o piratstvu ob somalski obali. Predsedstvo Evropske unije obsoja nedavno piratstvo ob somalski obali. Somalski pirati so pred nekaj dnevi napadli francosko ladjo, 20. aprila pa še špansko plovilo z vlečnimi mrežami. Predsedstvo je zelo zaskrbljeno zaradi tovrstnega nasilja, ki je bilo v preteklih mesecih zelo pogosto.
 • 18.04.2008
  Izjava predsedstva Sveta EU o napredku v Pakistanu v zvezi s ključnimi mednarodnimi instrumenti o človekovih pravicah. Predsedstvo Sveta EU z odobravanjem sprejema vest, da je 17. aprila 2008 Pakistan ratificiral Mednarodni pakt o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah ter podpisal Mednarodni pakt o političnih in državljanskih pravicah in Konvencijo proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju.
 • 18.04.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o predsedniških volitvah v Paragvaju. Volivci v Paragvaju bodo 20. aprila 2008 volili nov parlament in novega voditelja države. Tako kot vsake volitve so tudi te ključni trenutek za utrditev demokracije. Evropska unija upa, da bodo poslanski in predsedniški kandidati ter politične sile, ki jih podpirajo, pripomogli k zagotovitvi mirnega poteka volitev ob upoštevanju pravil demokracije.
 • 18.04.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o Gruziji. Evropska unija je resno zaskrbljena nad nedavnim razvojem dogodkov na kriznih območjih v Gruziji, še posebej nad najnovejšo odločitvijo Ruske federacije, ki jo je 16. aprila objavilo rusko zunanje ministrstvo, o vzpostavitvi uradnih odnosov z institucijami »de facto« oblasti Južne Osetije in Abhazije brez privolitve gruzijske vlade.
 • 18.04.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o razmerah na Haitiju. EU je zaskrbljena zaradi nasilnih nemirov na Haitiju, predvsem pa obžaluje smrtne žrtve in povzročeno škodo. Poziva vse strani, naj se vzdržijo nasilja in vključijo v konstruktiven dialog, da se sedanja kriza odpravi.
 • 17.04.2008
  Izjava predsedstva EU o terorističnih napadih v Iraku. Predsedstvo EU odločno obsoja nedavne teroristične napade v Iraku, vključno z zadnjim v vasi Bo Mohamed v bližini Kirkuka, ki so zahtevali številne žrtve med civilnim prebivalstvom.
 • 17.04.2008
  Izjava predsedstva EU ob zadnjem stopnjevanju nasilja v Gazi in južnem Izraelu. Predsedstvo EU izraža globoko zaskrbljenost ob zadnjem stopnjevanju nasilja v Gazi in južnem Izraelu 16. aprila, ki je spet zahtevalo veliko žrtev med civilisti, med katerimi so tudi palestinski otroci. Družinam žrtev izreka globoko sožalje.
 • 16.04.2008
  Izjave predsedstva v imenu Evropske unije o Zimbabveju. Evropska unija natančno spremlja položaj v Zimbabveju in jo veseli, da so o njem razpravljali na izrednem vrh Južnoafriške razvojne skupnosti (SADC), ki ga je kot predsedujoči SADC gostil zambijski predsednik Mwanawasa. Tako kot Južnoafriška razvojna skupnost je tudi Evropska unija zaskrbljena nad položajem in ceni prizadevanja SADC, usmerjena v iskanje regionalne rešitve.
 • 15.04.2008
  Izjava predsedstva EU o letalski nesreči v Gomi v DR Kongo. Predsedstvo Evropske unije je razžalostila tragična novica o letalski nesreči v Gomi v Demokratični republiki Kongo 15. aprila 2008.
 • 15.04.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o volitvah v ustavodajno skupščino v Nepalu. Evropska unija z naklonjenostjo pozdravlja dejstvo, da so volitve v ustavodajno skupščino 10. aprila potekale večinoma mirno in urejeno. Čestitamo prebivalcem Nepala in volilni komisiji. Po desetih letih nemirov in vojne so pokazali, da so zavezani demokraciji in odločeni, da zgradijo novo prihodnost. 10. april 2008 je za Nepal zgodovinski dan.
 • 15.04.2008
  Izjava predsedstva EU ob eksploziji v mošeji na jugu Irana. Predsedstvo EU je pretreslo poročilo o številnih žrtvah in več kot 160 ranjenih civilistih v eksploziji v mošeji na jugu Irana. Iranskim oblastem in družinam umrlih ob tem izreka iskreno sožalje.
 • 14.04.2008
  Izjave predsedstva v imenu Evropske unije o Keniji. Evropska unija pozdravlja sporazum med kenijskim predsednikom Kibakijem in vodjem opozicije Odingo o oblikovanju koalicijske vlade. Voditelji Kenije kot partnerji v koalicijski vladi dokazujejo, da so zavezani sodelovanju v dobri veri in s tem zastopajo širše interese svojega naroda kot celote. Koalicijska vlada je za voditelje Kenije priložnost, da nadaljujejo s prizadevanji za nacionalno spravo in dialog, o čemer so se dogovorili 28. februarja. EU se veseli sodelovanja z novo vlado Kenije in jo je pripravljena podpreti pri izvajanju usklajenega programa reform z visoko zastavljenimi cilji, da bi se tako začeli ukvarjati s temeljnimi vzroki za ponavljajoče se spore ter ustvarili boljšo, varnejšo in uspešnejšo Kenijo.
 • 11.04.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o razmerah v Boliviji. Evropska unija je zaskrbljena zaradi napetih razmer v Boliviji in zlasti zato, ker še zmeraj ni vzpostavljen dialog, ki bi omogočil njihovo reševanje; skrb zbuja tudi nevarnost nasilja, ki bi lahko ogrozilo miroljubno sožitje v državi.
 • 07.04.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o Keniji. Evropska unija in drugi mednarodni partnerji Kenije so pozdravili sporazum o delitvi oblasti, ki sta ga 28. februarja podpisala predsednik Kenije Mwai Kibaki in vodja opozicije Raila Odinga. Sporazum predstavlja pomemben korak na poti k miru in spravi v okviru nacionalnega dialoga, ki je bil vzpostavljen s pomočjo skupine uglednih afriških osebnosti pod vodstvom Kofija Annana.
 • 04.04.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o Zimbabveju. Evropska unija skrbno spremlja volitve v Zimbabveju. Pozdravlja odločnost zimbabvejskega ljudstva, ki je na volitvah 29. marca uveljavilo temeljno demokratično pravico voliti. Pozdravlja pa tudi dejstvo, da so volitve potekale brez nasilja in urejeno. Vse udeležene strani spodbuja, naj v takšnem konstruktivnem duhu tudi nadaljujejo. Evropska unija z veseljem ugotavlja, da so bili izidi parlamentarnih volitev razglašeni, zimbabvejsko volilno komisijo pa poziva, naj zagotovi, da bodo izidi predsedniških volitev objavljeni brez dodatnega odlašanja.
 • 04.04.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije ob mednarodnem dnevu osveščanja o nevarnosti min in pomoči v boju proti njim z dne 4. aprila 2008. Evropska unija ob mednarodnem dnevu osveščanja o nevarnosti min in pomoči v boju proti njim, ki so ga razglasili Združeni narodi, pozdravlja znaten napredek dosežen v boju proti trpljenju, ki ga povzročajo protipehotne mine.

Marec

 • 31.03.2008
  Izjava predsedstva EU o volitvah v Zimbabveju. Predsedstvo z zadovoljstvom sprejema odločenost zimbabvejskega naroda, s katero je na volitvah 29. marca 2008 uveljavilo svojo volilno pravico, ki je ena od temeljnih demokratičnih pravic. Predsedstvo poziva zimbabvejsko volilno komisijo, naj čim prej objavi uradni izid volitev ter s tem potrdi svojo neodvisnost in ustavi nepotrebna ugibanja.
 • 31.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije ob obletnici predaje zadeve v zvezi z razmerami v Sudan/Darfurju Mednarodnemu kazenskemu sodišču. 31. marca 2005 je Varnostni svet Združenih narodov predal zadevo v zvezi z razmerami v Darfurju Mednarodnemu kazenskemu sodišču (MKS). Z resolucijo 1593 (2005) je Varnostni svet določil, da morajo "sudanska vlada in vse druge sprte strani v Darfurju v celoti sodelovati s sodiščem in njegovim tožilcem ter jima nuditi vso potrebno pomoč."
 • 28.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije glede Belorusije. Predsedstvo v imenu držav članic Evropske unije izraža veliko razočaranje nad množičnimi aretacijami (zlasti mladih) udeležencev mirnih protestov, ki so v Minsku in drugih beloruskih mestih potekali 25. marca, na t. i. dan svobode, ter obsoja nasilje, ki ga je uporabila oblast, da bi razgnala mirne protestnike. Evropska unija opozarja, da je osrednji protest v Minsku, ki je potekal mirno, odobril mestni svet, in Belorusijo poziva, naj nemudoma izpusti vse priprte in naj jih tudi v prihodnje ne preganja.
 • 28.03.2008
  Izjava predsedstva EU o objavi filma Fitna. Predsedstvo Evropske unije v celoti podpira izjavo nizozemske vlade glede spletne objave Wildersovega filma Fitna. Evropska unija in njene države članice spoštujejo načelo svobode govora, ki je del naših vrednot in tradicij. Uveljavljati pa ga je treba v duhu spoštovanja verskih in drugih prepričanj. Medsebojna strpnost in spoštovanje sta univerzalni vrednoti, ki ju moramo gojiti. Menimo, da so dejanja, kot je zgoraj omenjeni film, namenjena zgolj netenju sovraštva.
 • 27.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o razmerah v Kamerunu. Evropska unija pozorno spremlja razpravo o spremembi ustave in meni, da morajo o vseh ustavnih spremembah odločati prebivalci Kameruna in njegove institucije.
 • 25.03.2008
  Izjava predsedstva EU o parlamentarnih volitvah v Butanu. Predsedstvo je z zadovoljstvom sprejelo novico o parlamentarnih volitvah, ki so v Butanu potekale 24. marca. Država je s tem naredila pomemben premik k demokraciji. Razveseljivo je, da je bila udeležba na volitvah zelo visoka in da je izvedba volitev izpolnila večino mednarodnih standardov.
 • 25.03.2008
  Izjava predsedstva EU ob imenovanju novega pakistanskega predsednika vlade. Predsedstvo EU z odobravanjem sprejema imenovanje Jusufa Raze Gilanija za novega pakistanskega predsednika vlade. Imenovanje je pomemben korak v razvoju demokracije, stabilnosti in varnosti v Pakistanu.
 • 22.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o odnosih čez Tajvansko ožino. Evropska unija pozdravlja volitve na Tajvanu, ki so potekale 22. marca, in ponovno izraža podporo tajvanskim demokratičnim vrednotam. Upa, da bo prihod nove administracije na Tajvanu dobrodošla priložnost za obe strani čez Tajvansko ožino, da nadalje izboljšata medsebojne odnose v korist prebivalcev na obeh straneh ožine. EU ponovno poudarja, da bo ohranila svojo politiko ene Kitajske in da odločno podpira mirno reševanje vprašanja Tajvana.
 • 21.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije ob mednarodnem dnevu za odpravo rasne diskriminacije, 21. marcu 2008. Skoraj 50 let po pomoru v mestu Sharpeville 21. marca 1960 je sporočilo mednarodnega dneva za odpravo rasne diskriminacije še zmeraj aktualno. Rasizem, ksenofobija in diskriminacija so še vedno prisotni problemi in ukrepanje proti njim širom po svetu ostaja skupna odgovornost mednarodne skupnosti. EU ostro obsoja vse oblike nestrpnosti, rasizma in rasne ter druge diskriminacije.
 • 19.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o vetu predsednika Gvatemale na zakon o ponovni uvedbi smrtne kazni. Evropska unija odobrava odločitev gvatemalskega predsednika Alvara Coloma, ki je v petek, 14. marca 2008, vložil veto na zakon, na podlagi katerega bi bila mogoča ponovna uvedba smrtne kazni v državi. Zakon je namreč vseboval določbo, da lahko predsednik pomilosti obsojene na smrt. Če bi zakon stopil v veljavo, bi to pomenilo, da je dejanski moratorij na smrtno kazen, ki v Gvatemali velja od leta 2000, odpravljen. Evropska unija meni, da je odločitev predsednika Coloma pomemben korak v pravo smer.
 • 18.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o nedavnih dogodkih v Burundiju. Evropska unija je zaskrbljena in razočarana zaradi napadov na domove več članov parlamenta 8. marca zvečer v Bujumburi. Odločno obsoja ta dejanja in vsakršno ogrožanje varnosti članov parlamenta in izvoljenih uradnikov v Burundiju. Državne organe v Burundiju poziva, naj nemudoma pojasnijo te dogodke, odgovorne zanje in storilce pa privedejo pred sodišče.
 • 17.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o priporu Huja Jie in drugih kitajskih zagovornikov človekovih pravic. Kljub ugovorom, ki jih je v zadnjem času posredovala kitajskim oblastem v zvezi s primerom priznanega aktivista za človekove pravice Huja Jie, je Evropska unija še vedno močno zaskrbljena, saj Hu Jia ostaja v priporu. EU je razumela, da je Hu Jia obtožen "ščuvanja h spodkopavanju oblasti" na podlagi člankov in intervjujev, v katerih je bil kritičen do kitajske vlade.
 • 17.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o nedavnih dogodkih v provinci Bas-Congo. Evropska unija obžaluje dogodke, ki so v zadnjih dveh tednih zaznamovali provinco Bas-Congo. Zaskrbljena je zlasti zaradi velikega števila žrtev, ki je v tej provinci prisotno že drugo leto zapored.
 • 17.03.2008
  Izjava predsedstva EU o zadnjih dogodkih v Mitrovici na Kosovu. Predsedstvo EU odločno obsoja nasilje, ki je danes izbruhnilo v severnem delu Mitrovice. V celoti podpira skupna prizadevanja policijskih sil UNMIK-a in KFOR-ja za ponovno vzpostavitev reda in miru, potem ko je v petek, 14. marca, množica nasilno zavzela sodišče v tem kraju. Predsedstvo vnovič poudarja pomen tega, da vse navzoče mednarodne sile učinkovito izpolnjujejo svoj mandat na vsem ozemlju Kosova v skladu z Resolucijo Varnostnega sveta ZN št. 1244.
 • 17.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o razmerah v Tibetu. EU je globoko zaskrbljena zaradi številnih poročil o nemirih v Tibetu in družinam žrtev izraža najgloblje sočutje in sožalje. Od kitajske vlade želi pridobiti čimprejšnja dodatna pojasnila o razmerah. EU poziva vse strani k zadržanemu ravnanju. Kitajske oblasti poziva, naj se odpovejo uporabi sile proti tistim, ki so vpleteni v nemire, protestnike pa poziva, naj se odrečejo nasilju. EU poudarja, da pripisuje velik pomen pravici do svobode izražanja in mirnega protesta. Kitajske oblasti poziva, naj se na demonstracije odzovejo v skladu z mednarodno sprejetimi demokratičnimi načeli.
 • 17.03.2008
  Izjava predsedstva EU o obtožnici proti AKP. Predsedstvo EU je zaskrbljeno zaradi obtožnice, ki jo je glavni tožilec vrhovnega prizivnega sodišča vložil proti vladajoči turški stranki AKP. Delitev oblasti na izvršilno in pravosodno vejo je temeljno načelo demokratičnih družb, ki ga je treba spoštovati. Predsedstvo upa, da bo ta zaplet rešen v skladu z najvišjimi demokratičnimi standardi, ob upoštevanju volje turških volivcev, izražene na zadnjih parlamentarnih volitvah. Ta pripetljaj ne bi smel odvrniti pozornosti od potrebnih reform, povezanih s pridružitvenim procesom.
 • 15.03.2008
  Izjava predsedstva EU o izvedbi parlamentarnih volitev v Iranu (14. marca). Predsedstvo je pozorno spremljalo dogodke v času pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami v Iranu in je globoko zaskrbljeno, ker volilni postopki v Islamski republiki Iran niso izpolnili mednarodnih standardov in da volilni proces ni omogočal resnično nepristranskih volitev. Pri tem izraža močno obžalovanje in razočaranje, da več kot tretjina morebitnih kandidatov ni smela kandidirati na letošnjih parlamentarnih volitvah. S tem je bila iranskemu narodu odvzeta svobodna izbira med vsemi političnimi prepričanji v državi, kar pomeni očitno kršitev mednarodnih norm. Zato volitve niso bile niti pravične niti svobodne.
 • 14.03.2008
  Izjava predsedstva EU o položaju na Kosovu. Predsedstvo EU ostro obsoja napad na sodišče v Severni Mitrovici in njegovo zasedbo. Z uporabo nasilja in z napadi na institucije pravne države na Kosovu ne bo pridobil nihče. Posebej poudarjamo, da varnost civilnega prebivalstva ne sme biti ogrožena.
 • 14.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o Bližnjem Vzhodu. EU izraža brezpogojno podporo procesu iz Annapolisa in potrjuje svojo zavezanost k zagotavljanju podpore stranema v pogajanjih, da bi dosegli rešitev v smislu dveh držav. Pravično in trajno rešitev vseh vidikov bližnjevzhodnega mirovnega procesa je mogoče doseči le s pogajanji. Kljub težavam, ki se v zadnjem času pojavljajo v zvezi s tem procesom, EU pozdravlja namero obeh strani, da obnovita pogajanja, in z zadovoljstvom pričakuje čimprejšnje srečanje voditeljev četverice.
 • 12.03.2008
  Izjava predsedstva EU o razmerah v Armeniji. Predsedstvo EU je zaskrbljeno zaradi razmer v Armeniji in armenske oblasti poziva, naj prekličejo izredno stanje. Še zlasti zaskrbljujoča so poročila o nadaljnjih aretacijah.
 • 07.03.2008
  Izjava predsedstva EU o terorističnem napadu v Jeruzalemu. Predsedstvo Evropske unije najostreje obsoja teroristični napad 6. marca na judovsko versko šolo v Jeruzalemu, ki je zahteval številna nedolžna življenja in v katerem je bilo veliko ranjenih. Predsedstvo izraža globoko sočutje z žalujočimi družinami žrtev. Predsedstvo odločno zavrača terorizem. Takšna teroristična dejanja so povsem nesprejemljiva in zanje ne more biti opravičila. Teroristični napad ne sme ogroziti mirovnega procesa, ki je bil pred časom oživljen v Annapolisu, ali prizadevanj za dosego trajnega miru in varnosti v regiji.
 • 06.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o odnosih čez Tajvansko ožino. EU je visoko zainteresirana za ohranjanje miru in stabilnosti v odnosih čez Tajvansko ožino. Ob spoštovanju svoje politike ene Kitajske, je stališče EU, da morata obe strani vprašanje Tajvana rešiti po mirni poti. Nobena od strani ne bi smela izvajati enostranskih ukrepov in pobud, ki bi ogrozile ravnotežje ali pomenile prisilo.
 • 04.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o predsedniških volitvah v Ruski federaciji 2. marca 2008. Evropska unija se seznanja z začasnimi rezultati predsedniških volitev, ki so 2. marca potekale v Ruski federaciji, in čestita novoizvoljenemu predsedniku Dmitriju Anatoljeviču Medvedevu. EU ugotavlja, da so volitve v splošnem potekale mirno in miroljubno. Kljub temu pa obžaluje, da je bil OVSE/ODIHR primoran skleniti, da pomembna misija za opazovanje volitev ni bila izvedljiva.
 • 04.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o napetostih med Ekvadorjem, Venezuelo in Kolumbijo. Evropska unija je zaskrbljena zaradi vse večjih napetosti med Venezuelo, Ekvadorjem in Kolumbijo ter napotitve oboroženih sil na mejna območja med temi državami. Vse vpletene strani poziva, naj se vzdržijo skrajnih dejanj in preprečijo nadaljnje poslabšanje trenutnih razmer.
 • 04.03.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o razmerah po predsedniških volitvah v Armeniji 1. marca 2008. Evropska unija je zelo zaskrbljena glede razmer po predsedniških volitvah v Republiki Armeniji. EU obsoja nasilna dejanja v času dogodkov 1. marca, v katerih je več ljudi izgubilo življenje, veliko pa je bilo ranjenih.
 • 04.03.2008
  Izjava predsedstva EU o kubanskem podpisu dveh pomembnih mednarodnih instrumentov o človekovih pravicah. Predsedstvo z odobravanjem sprejema izjavo ministra za zunanje zadeve Kube Felipeja Pereza Roqueja z dne 28. februarja 2008, da je Kuba podpisala Mednarodni pakt o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah ter Mednarodni pakt o državljanskih in političnih pravicah.
 • 02.03.2008
  Izjava predsedstva EU o stopnjevanju nasilja v Gazi in južnem Izraelu. Predsedstvo z veliko zaskrbljenostjo spremlja stopnjevanje nasilja v južnem Izraelu in na območju Gaze. V spopadih so umrli številni civilisti, tudi nedolžni otroci. Predsedstvo globoko sočustvuje z družinami žrtev.
 • 01.03.2008
  Izjava predsedstva EU o ugrabitvi kaldejskega katoliškega nadškofa Faraja Rahoua. Predsedstvo ostro obstoja včerajšnjo ugrabitev kaldejskega katoliškega nadškofa Faraja Rahoua v Mosulu ter poziva k njegovi takojšnji in brezpogojni izpustitvi.
 • 01.03.2008
  Izjava predsedstva EU o dogajanju po predsedniških volitvah v Armeniji. Predsedstvo Evropske unije z zaskrbljenostjo opazuje razmere v Armeniji, predvsem nasilne ukrepe armenskih organov oblasti proti protestnikom. Skrb vzbujajoča so tudi poročila o telesnih poškodbah protestnikov.

Februar

 • 28.02.2008
  Izjava predsedstva EU glede dogovora o delitvi oblasti v Keniji. Predsedstvo pozdravlja dogovor o delitvi oblasti, ki sta ga sprejela kenijski predsednik Mwai Kibaki in voditelj opozicije Raila Odinga. Predsedstvo izraža pohvalo prizadevanjem Skupine uglednih afriških osebnosti pod vodstvom nekdanjega Generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Annana. Pri sklenitvi tega dogovora, ki je bil težavna naloga, je bila ključna njegova odločnost.
 • 28.02.2008
  Izjava predsedstva EU o varnostnih in humanitarnih razmerah v Gazi in južnem Izraelu. Predsedstvo Evropske unije je zelo zaskrbljeno zaradi stopnjevanja nasilja v južnem Izraelu in na območju Gaze. Obžaluje, da je prišlo do žrtev med civilisti, in sočustvuje s prebivalstvom, ki ga ogroža nasilje. Predsedstvo ostro obsoja raketne napade iz Gaze na južni Izrael in poziva k njihovemu takojšnjemu končanju.
 • 27.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije glede Belorusije. Predsedstvo v imenu Evropske unije nekdanjemu beloruskemu predsedniškemu kandidatu Aleksandru Kazulinu, ki je v zaporu, in njegovima hčerkama izraža iskreno sožalje ob smrti Irine Kazuline.
 • 26.02.2008
  Izjava predsedstva EU v podporo posredniškim prizadevanjem Kofija Annana v Keniji. Predsedstvo, skupaj s kenijskimi mednarodnimi partnerji, odločno podpira prizadevanja Skupine uglednih afriških osebnosti pod vodstvom Kofija Annana za dejavno sodelovanje kenijskih voditeljev v nacionalnem dialogu, ki bo vodilo v dogovor o vzdržljivi in sporazumni politični rešitvi krize.
 • 25.02.2008
  Izjava predsedstva EU o Kubi. Predsedstvo ocenjuje, da je izvolitev Raula Castra za voditelja Kube v kubanski narodni skupščini pomemben dogodek in priložnost, da se Kuba in njeno novo vodstvo lotita obsežnih in poglobljenih reform. Predsedstvo upa, da bo predsednik Raul Castro uspešno izpolnjeval zahtevne naloge na poti k socialni in gospodarski blaginji Kube in njenega naroda.
 • 25.02.2008
  Izjava predsedstva EU o vojaškem posredovanju Turčije na iraškem ozemlju. Predsedstvo z veliko zaskrbljenostjo spremlja operacijo, ki jo je 21. februarja 2008 na iraškem ozemlju sprožila turška vojska. Predsedstvo razume, da želi Turčija zaščiti svoje prebivalce pred terorizmom, vendar državo poziva, naj se izogiba nesorazmernih vojaških ukrepov ter spoštuje ozemeljsko celovitost Iraka, človekove pravice in pravno državo. Turčija naj ne izvaja vojaških ukrepov, ki niso resnično nujni za doseganje njenega glavnega cilja, tj. zaščite prebivalcev Turčije pred terorizmom.
 • 25.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o obravnavi osnutka kazenskega zakonika v Iranu. Evropska unija je močno zaskrbljena zaradi čedalje slabšega položaja človekovih pravic v Islamski republiki Iran. EU je zelo zaskrbljena zaradi vesti, da iranski parlament vnovič obravnava osnutek kazenskega zakonika. V skrbeh je predvsem zaradi petega dela zakonika o odpadništvu, krivoverstvu in čarovništvu.
 • 25.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o smrtni kazni v Gvatemali. Evropska unija je globoko zaskrbljena zaradi sprejetja "zakona, ki ureja spremembo smrtne kazni." Če bi se ta zakon začel uporabljati, bi to dejansko pomenilo konec moratorija na smrtno kazen, ki velja v Gvatemali od leta 2000. EU meni, da je zakon, ki ga je sprejel gvatemalski kongres, v tem smislu izredno negativen pojav. Evropska unija nasprotuje smrtni kazni v vseh primerih in okoliščinah. Menimo, da odprava smrtne kazni prispeva k uveljavljanju človeškega dostojanstva in postopnemu razvoju človekovih pravic. Evropska unija šteje smrtno kazen za kruto in nečloveško kazen ter kršitev pravice do življenja. Prepričani smo, da smrtna kazen nima nobenega odvračilnega učinka, vsakršna nepravična obsodba, ki se lahko pripeti v kateremkoli pravnem sistemu, pa bi bila nepopravljiva.
 • 25.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o nedavnih protiizraelskih izjavah. EU najostreje obsoja izjave iranskega predsednika Ahmadinedžada, predsednika iranskega parlamenta (majlis) Hadada Adela, iranskega zunanjega ministra Motakija in poveljnika islamske revolucionarne garde Džafarija. Njihove izjave, naperjene proti Izraelu, so nesprejemljive, škodljive in necivilizirane. EU poziva Iran, naj preneha s sovražnim govorom in se vzdrži vseh groženj proti drugim državam, članicam mednarodne skupnosti.
 • 23.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije ob šesti obletnici ugrabitve Ingrid Betancourt. Šesta obletnica ugrabitve Ingrid Betancourt 23. februarja 2002 je mednarodno skupnost vnovič opozorila na tragedijo, ki jo sleherni dan doživljajo talci, pridržani v Kolumbiji. Nekateri so v ujetništvu že več kot deset let. Evropska unija je z odobravanjem sprejela osvoboditev Clare Rojas, vodje volilne kampanje Ingrid Betancourt, in Consuelo Gonzalez de Perdomo, dne 10. januarja 2008 ter upa na čimprejšnji izpust dolgoletnih ujetnikov Glorie Polanco, Luisa Eladia Pereza in Orlanda Beltrana, ki ga je FARC napovedala 2. februarja 2008. To bi bil korak v pravo smer.
 • 22.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o predsedniških volitvah v Armeniji 19. februarja 2008. Evropska unija čestita armenskemu ljudstvu za izvedbo tekmovalnih predsedniških volitev v Armeniji. Evropska unija je seznanjena s predhodnimi ugotovitvami in sklepi mednarodne misije za opazovanje volitev, ki je ugotovila, da so bile predsedniške volitve v Armeniji, ki so pomemben preizkus demokracije v tej državi, izvedene v veliki meri v skladu z zavezami in standardi OVSE ter Sveta Evrope. Evropska unija pozdravlja resnična prizadevanja pri odpravljanju pomanjkljivosti iz prejšnjih volitev.
 • 22.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o izvedbi splošnih volitev v Pakistanu. Evropska unija pozdravlja volitve v Pakistanu, ki so bile izvedene 18. februarja. Čestita pakistanskemu ljudstvu, ki je zavrnilo ekstremistične sile in s tem dokazalo svojo zavezanost demokratičnemu razvoju. Te volitve so podlaga za nov demokratični razvoj Pakistana.
 • 22.02.2008
  Izjava predsedstva EU o situaciji v Srbiji. Predsedstvo najstrožje obsoja včerajšnje nasilje, predvsem napade na tuja diplomatska predstavništva v Beogradu, v katerih je bila povzročena škoda na poslopjih veleposlaništev, hkrati pa so bila ogrožena življenja diplomatskega osebja in državljanov. Predsedstvo znova poziva srbske oblasti, naj vzpostavijo red in diplomatskim predstavništvom zagotovijo varnost v skladu z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih ter spoštujejo sprejete zaveze, da se bodo vzdržale vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko ogrozile varnostne razmere, ter poskrbijo za varnost državljanov EU in njihovega premoženja.
 • 18.02.2008
  Izjava predsedstva EU v zvezi s samomorilskim napadom v Kandaharju v Afganistanu. Predsedstvo odločno obsoja samomorilski napad v pokrajini Kandahar 17. februarja 2008 in današnji samomorilski napad v južnem delu Afganistana, usmerjen proti kanadskim mirovnim silam. Oba sta zahtevala številne žrtve, med njimi nedolžne civiliste. Predsedstvo družinam umrlih in ranjenim izreka svoje najgloblje sočutje, sožalje in solidarnost.
 • 15.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o splošnih volitvah v Pakistanu. EU pozdravlja javno zavezo predsednika Mušarafa, da bodo državne in pokrajinske parlamentarne volitve 18. februarja v Pakistanu potekale svobodno, pošteno, pregledno in mirno. Ugotavlja, da tehnične priprave na volitve potekajo v skladu s časovnim načrtom. EU je v Pakistan napotila misijo za opazovanje volitev, ki bo podala neodvisno oceno o poteku volitev v skladu z mednarodnimi standardi za demokratične volitve.
 • 14.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o izpustitvi zagovornikov človekovih pravic v Uzbekistanu. Evropska unija pozdravlja izpustitev štirih zagovornikov človekovih pravic med 2. in 4. februarjem 2008 v Uzbekistanu, in sicer Saidjahona Zainabitdinova, Ikhtiorja Khamraeva, Ulugbeka Kattabaeva in Bobomuroda Mavlanova, ter preklic pogojnega odpusta dveh drugih zagovornikov človekovih pravic, in sicer Gulbahora Turaeve and Umide Niazove, ki sta bili lani izpuščeni iz zapora. Gre za pozitiven korak v smeri spodbujanja in varstva človekovih pravic v Uzbekistanu.
 • 11.02.2008
  Izjava predsedstva EU o poskusih atentatov na Vzhodnem Timorju. Evropska unija po poskusih atentatov na predsednika in predsednika vlade zaskrbljeno spremlja razmere na Vzhodnem Timorju. Predsedstvo EU odločno obsoja poskuse atentatov na demokratično izvoljena voditelja Vzhodnega Timorja. Ob teh poskusih se le še krepi trdna odločenost Evropske unije, da podpre institucije Vzhodnega Timorja in njegov razvoj ter s tem zavaruje prihodnost države.
 • 07.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o poslabšanju položaja verske manjšine Bahaj v Iranu. EU je resno zaskrbljena zaradi čedalje slabšega položaja etničnih in verskih manjšin v Iranu, zlasti težkega položaja bahajev. Po zanesljivih poročilih so iranski pravosodni organi potrdili, da je sodišče v Širazu 54 bahajev obsodilo zaradi »protirežimske propagande«. Trem obsojencem je bila izrečena kazen štirih let zapora, 51 pa je bilo obsojenih na enoletno pogojno kazen.
 • 07.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o smrtnih kaznih v Iranu. EU obsoja vse pogostejšo uporabo smrtne kazni in usmrtitev v Islamski republiki Iran. Vnovič poudarja tudi svoje dolgoletno nasprotovanje smrtni kazni ne glede na okoliščine. Zagovarja splošno odpravo smrtne kazni in poziva Islamsko republiko Iran, da odpravi smrtno kazen, po potrebi pa lahko v skladu z resolucijo generalne skupščine ZN o moratoriju na uporabo smrtne kazni, sprejeto decembra 2007, sprva razglasi moratorij na usmrtitve.
 • 07.02.2008
  Izjava predsedstva o opazovalni misiji OVSE/ODIHR na predsedniških volitvah v Rusiji. Predsedstvo obžaluje, da zaradi omejitev, navedenih v vabilu ruskih organov oblasti na predsedniške volitve 2. marca 2008 v Rusiji, ter neuspešnih pogovorov med Uradom za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) in ruskimi organi oblasti ODIHR ne bo mogel opraviti svoje naloge in je zato odpovedal misijo opazovanja volitev. Predsedstvo popolnoma podpira dejavnosti ODIHR, povezane z opazovanjem volitev, ter standarde in zaveze iz Kopenhagenskega dokumenta.
 • 06.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o uradnem imenovanju tajske vlade. Evropska unija pozdravlja vrnitev demokracije na Tajskem in ji izreka čestitke ob oblikovanju nove vlade. Veseli se pristnih in produktivnih odnosov z novo vlado v duhu dolgoletnega prijateljstva med Tajsko in Evropsko unijo.
 • 06.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o mirovnem procesu v Jubi. Evropska unija ocenjuje napredek, dosežen v mirovnem procesu, kot spodbuden, in pozdravlja dejstvo, da so se 30. januarja pogajanja v Jubi nadaljevala. EU z zadovoljstvom ugotavlja, da so se varnostne razmere za prebivalce severne Ugande in južnega Sudana, ki so bili zaradi spopadov zelo prizadeti, izboljšale. To bo omogočilo vrnitev notranje razseljenih na svoje domove.
 • 04.02.2008
  Izjava predsedstva EU o samomorilskem napadu v Dimoni v Izraelu. Predsedstvo Evropske unije strogo obsoja samomorilski napad 4. februarja v Dimoni. Svojcem žrtve izreka iskreno sožalje in izraža svoje sočutje z ranjenimi.
 • 03.02.2008
  Izjava predsedstva EU o predsedniških volitvah v Srbiji. Predsedstvo EU skrbno spremlja drugi krog predsedniških volitev v Srbiji 3. februarja. Predsedstvo pozdravlja visoko volilno udeležbo na po prvih ocenah svobodnih in poštenih volitvah. Hkrati pozdravlja dejstvo, da je srbski narod domnevno potrdil svojo podporo demokratični in evropski poti svoje domovine. Predsedstvo EU čestita predsedniku Tadiću ob ponovni izvolitvi za predsedniški mandat.
 • 03.02.2008
  Izjava predsedstva EU o razmerah v Čadu. Predsedstvo EU je zelo zaskrbljeno zaradi nenehnih poskusov čadskih oboroženih skupin, da protiustavno prevzamejo oblast, zato poziva k takojšnji prekinitvi sovražnosti. Politična rešitev spora je edina pot k miru in stabilnosti v Čadu. Ob upoštevanju dogovora z dne 13. avgusta 2007 predsedstvo poudarja nujnost vrnitve k vključujočemu političnemu procesu in podpira pozive Afriške unije k mirni rešitvi.
 • 01.02.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o prijetju Rijada Sejfa in priporu drugih aktivistov deklaracije iz Damaska. Ob sklicevanju na izjavo predsedstva z dne 27. septembra 2007 in izjavo predsedstva v imenu Evropske unije z dne 31. decembra 2007 Evropska unija obsoja prijetje Rijada Sejfa 28. januarja 2008, uglednega člana demokratične opozicije in nekdanjega člana sirijskega parlamenta.

Januar

 • 31.01.2008
  Izjava predsedstva EU glede ratifikacije Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov v Kolumbiji. Predsedstvo EU z odobravanjem pozdravlja ratifikacijo Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov v Kolumbiji in želi pohvaliti to odločitev, ki izraža njeno popolno zavezanost ciljem pogodbe. Kolumbijska ratifikacija je izjemnega pomena, saj gre za eno od desetih držav iz Priloge 2, ki pogodbe še niso ratificirale. Prepričani smo, da bo s tem poslala pomembno sporočilo preostalim devetim državam, ki jo še morajo ratificirati, da lahko začne veljati.
 • 28.01.2008
  Izjava predsedstva o nadaljevanju zaporne kazni dveh iranskih zagovornikov človekovih pravic, ki sta slabega zdravja. Predsedstvo Evropske unije izraža globoko zaskrbljenost zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja dveh uglednih zaprtih iranskih zagovornikov človekovih pravic, Emadedina Baghija in Mahmuda Salehija. Čeprav so Baghija za mesec dni začasno izpustili v bolnišnično oskrbo, predsedstvo Evropske unije poziva iranske oblasti, da zagotovijo nedotakljivost telesne in duševne celovitosti Emadedina Baghija in Mahmuda Salehija v vseh okoliščinah ter jima predvsem omogočijo vso potrebno zdravstveno oskrbo, po potrebi v specialističnih zdravstvenih ustanovah zunaj zapora.
 • 25.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o Komorih. EU ponovno poudarja, da bo še naprej podpirala ukrepe, ki jih izvaja AU, ter ohranitev integritete in enotnosti Zveze Komorov na podlagi sporazumov iz Fombonija (2001) in Moronija (2003). EU poudarja, da se je treba na krizo še naprej odzivati na miroljuben način, ki naj temelji na dialogu, in poskušati preprečiti poslabšanje humanitarnih razmer. EU je zelo zaskrbljena zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic na otoku Anjouan. EU podpira ukrepanje AU v smeri mirne rešitve krize in pripravi novih volitev na otoku Anjouan. EU je seznanjena z odločitvijo o enomesečnem podaljšanju ukrepov AU zoper Anjouan, ki jo je sprejel Mirovni in varnostni svet AU na seji 21. januarja. Pripravljena je ponuditi pomoč AU pri izvajanju omejevalnih ukrepov, ki jih je sprejel Mirovni in varnostni svet AU, da bi spodbudil sporazumno rešitev krize. Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija in Gruzija. * Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.
 • 25.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o smrtnih kaznih v Iranu. EU je zelo zaskrbljena zaradi novic o napovedani usmrtitvi Alija Mahina Torabija, Saeeda Jazeeja, Amirja Amrolahija, Rahima Ahmadija, Mohammadreze Haddadija, Behnooda in Alija (znanega le pod imenom Ali), spoznanih za krive in obsojenih na smrt za kazniva dejanja, ki so jih storili kot mladoletniki.
 • 25.01.2008
  Izjava predsedstva o terorističnem napadu v Bejrutu, 25. januarja. Predsedstvo EU odločno obsoja teroristični napad v Bejrutu danes dopoldne, v katerem so umrli ali bili ranjeni številni posamezniki. Svojcem umrlih izreka iskreno sožalje in izraža svoje sočutje in solidarnost z njimi ter poziva libanonsko vlado, da storilce, organizatorje in naročnike tega in drugih napadov privede pred sodišče.
 • 24.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o splošni volilni pravici v Hongkongu. Evropska unija že od vsega začetka podpira čimprejšnji napredek pri uveljavitvi splošne volilne pravice v Hongkongu v skladu s Hongkonško ustavo. Menimo, da bi bilo to v korist obema, Hongkongu in Kitajski. Zato smo razočarani, da za volitve leta 2012 ni več možnosti za pridobitev splošne volilne pravice, saj je Vlada Posebne administrativne regije Hongkong v poročilu sama priznala, da ni dvoma, da se za to zavzema večina prebivalcev Hongkonga.
 • 24.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o stabilnosti vzhodnega dela DR Kongo. Evropska unija pozdravlja dogovor, dosežen na konferenci o miru, varnosti in razvoju v provincah severnega in južnega Kivuja, ki je potekala v Gomi, ter spodbudne obete za prenehanje spopadov v teh dveh provincah. Meni, da je spodbudna tako široka udeležba na tej konferenci kot zaveze, sprejete na visoki ravni.
 • 18.01.2008
  Izjava predsedstva EU ob današnjem napadu v Jemnu. Predsedstvo EU izraža iskreno sožalje družinam dveh belgijskih turistov in njunega jemenskega voznika, ki so bili danes zjutraj ubiti v napadu v dolini Vadi Davan v jemenski pokrajini Hadramaut. Predsedstvo podporo izreka tudi vsem ranjenim.
 • 17.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o zaprtju regionalnih uradov British Councila v Ruski federaciji. EU je zelo zaskrbljena zaradi ponavljajočih se zahtev Rusije po zaprtju regionalnih uradov British Councila v Sankt Peterburgu in Jekaterinburgu ter v zvezi s tem opominja na svojo izjavo z dne 21. decembra 2007. EU še posebej globoko obžaluje nadlegovanje osebja British Councila, kakor tudi upravne in druge ukrepe, ki so jih napovedali ruski organi. Ta dejanja so v nasprotju z duhom kulturnega sodelovanja, s spodbujanjem katerega se je Rusija strinjala na prvem srečanju stalnega partnerskega sveta za kulturo med EU in Rusijo 25. oktobra 2007 v Lizboni.
 • 15.01.2008
  Izjava predsedstva EU ob terorističnem napadu v Libanonu. Predsedstvo EU odločno obsoja nedavne teroristične napade na sile Združenih narodov v Libanonu (UNIFIL) in na vozilo veleposlaništva ZDA v Libanonu. Družinam žrtev izraža sožalje, sočutje in solidarnost.
 • 15.01.2008
  Izjava predsedstva EU ob zadnjih dogodkih v Gazi in okolici. Predsedstvo EU izraža globoko zaskrbljenost ob zadnjem valu nasilja v Gazi in njeni okolici. Vse strani poziva, naj se izogibajo vsakršni uporabi sile. Predsedstvo EU poziva k miru, še zlasti v tem obdobju obnovljenega političnega procesa, in Izrael ter Palestinsko oblast spodbuja k pogajanjem v skladu s skupnim dogovorom iz Annapolisa.
 • 12.01.2008
  Izjava predsedstva EU o Libanonu. Predsedstvo EU globoko obžaluje, da je bila izvolitev libanonskega predsednika ponovno preložena, tokrat na 21. januar 2008. Predsedstvo poziva vse strani, da v času do 21. januarja odgovorno sodelujejo in se prilagajajo z namenom oblikovati sporazum, ki bo omogočil izvolitev novega predsednika v duhu soglasja, ob popolnem spoštovanju libanonskih ustavnih norm in demokratičnih institucij ter brez tujega vmešavanja.
 • 11.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o prizadevanjih AU za posredovanje v Keniji. Sklicujoč se na izjavo z dne 8. januarja 2008 EU izreka pohvalo predsedniku Afriške unije (AU) Kufuorju za njegova prizadevanja za rešitev resne krize, ki je nastala po nedavnih predsedniških volitvah v tej državi. EU poziva vse strani, naj na podlagi teh prizadevanj in pod okriljem AU sodelujejo, da bi dosegli trajno politično rešitev krize. EU zelo pozorno in z veliko zaskrbljenostjo spremlja razmere v Keniji.
 • 08.01.2008
  Izjava predsedstva EU o načrtu Arabske lige za Libanon. Predsedstvo EU pozdravlja soglasne sklepe, sprejete 6. januarja na izrednem zasedanju zunanjih ministrov Arabske lige v Kairu. Predsedstvo EU podpira načrt, ki poziva k predsedniškim volitvam, oblikovanju vlade narodne enotnosti in sprejetju novega volilnega zakona.
 • 08.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije ob tretji obletnici podpisa Splošnega mirovnega sporazuma za Sudan z dne 9. januarja 2005. Evropska unija želi ob tretji obletnici podpisa Splošnega mirovnega sporazuma za Sudan izraziti priznanje temu pomembnemu instrumentu. Splošni mirovni sporazum je zgodovinski dosežek sudanskega ljudstva. Z njim se je zaključila več kot dve desetletji trajajoča državljanska vojna. Sporazum z določbami o mirnem in demokratičnem prehodu nakazuje prihodnost celotnega Sudana. Evropska unija je prepričana, da so partnerji Vlade nacionalne enotnosti sposobni voditeljstva, ki bo iz izzivov in ovir po mirni poti ustvarilo priložnosti, ter zmožni okrepiti izvajanje Splošnega mirovnega sporazuma v duhu medsebojnega zaupanja, spoštovanja in zavez.
 • 08.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o izpustitvi 119 zaprtih oseb v Azerbajdžanu. Evropska unija pozdravlja dolgo pričakovano izpustitev petih novinarjev, ki se je zgodila ob dnevu solidarnosti z Azerbajdžanci po svetu. Predsedniška pomilostitev je pozitiven ukrep v smeri izpolnjevanja mednarodnih in evropskih obveznosti Azerbajdžana s področja svobode tiska. Evropska unija želi, da bi bili trije še vedno zaprti novinarji – Mirza Sakit Zahidov, Ganimat Zahid in Eynullah Fatullayev – izpuščeni ali pomiloščeni v najkrajšem možnem času, ter da bi bil uveden moratorij na pregon zaradi obrekovanja.
 • 07.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o predsedniških volitvah v Gruziji 5. januarja 2008. Predsedniške volitve 5. januarja 2008 so bile pomemben preizkus demokracije in stabilnosti v Gruziji, še zlasti glede na nedavno politično dogajanje v državi. Evropska unija čestita Gruzijcem za mirno izvedbo volitev in na podlagi izjave o predhodnih ugotovitvah in sklepih mednarodne misije za opazovanje volitev ugotavlja, da so bile volitve skladne z večino zavez in standardov OVSE in Sveta Evrope za demokratične volitve. Prav tako pozdravlja dobro sodelovanje gruzijskih oblasti z opazovalno misijo OVSE/ODIHR. Vendar pa Evropska unija opaža tudi, da obstajajo pomembni izzivi, na katere se je treba brez odlašanja odzvati.
 • 07.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o odločitvi vlade Sri Lanke, da odstopi od sporazuma o premirju. EU globoko obžaluje odločitev vlade Sri Lanke, da razveljavi sporazum o premirju, ki ga je leta 2002 sklenila z Osvobodilnimi tigri tamilskega Eelama (LTTE). Zaradi te odločitve in trenutne vojaške kampanje se že tako težek položaj v državi, vključno s humanitarnimi razmerami ter položajem človekovih pravic, še slabša. Brez sporazuma o premirju so obeti za doseg trajne in mirne razrešitve konflikta na Sri Lanki še manjši. EU še posebej obžaluje, da se bo zaključilo delovanje opazovalne misije za Sri Lanko.
 • 04.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o predsedniških volitvah v Keniji. Evropska unija obsoja dejanja nasilja v Keniji. Evropska unija poziva politične voditelje vseh strani, naj se čim bolj izogibajo vsakršnim dejanjem ali izjavam, ki bi lahko zopet izzvale nasilje. Prebivalci Kenije so na volitvah 27. decembra 2007 dostojanstveno uveljavili svojo volilno pravico. Čeprav so volilni izidi sporni, lahko vseeno pričakujejo, da bodo njihove človekove pravice spoštovane.
 • 04.01.2008
  Izjava predsedstva EU v zvezi s terorističnim napadom v Diyarbakirju 3. januarja 2008. Predsedstvo EU odločno obsoja hud teroristični napad, izveden proti vojakom in civilnemu prebivalstvu v Diyarbakirju. Predsedstvo izreka iskreno sožalje družinam umrlih, ranjenim pa želi čimprejšnje okrevanje. Predsedstvo izraža turškemu narodu vso svojo solidarnost in podporo.
 • 03.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu EU o odpravi smrtne kazni v Uzbekistanu. EU pozdravlja odpravo smrtne kazni v Uzbekistanu s 1. januarjem 2008. Uzbekistanski vladi in uzbeškemu narodu čestitamo za to pomembno odločitev, EU pa uzbekistansko vlado poziva, naj jo v celoti uresniči in izvede nadaljnje reforme pravosodnega sistema.
 • 03.01.2008
  Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o sklepu pakistanske volilne komisije, da se splošne volitve prestavijo na 18. februar 2008. Evropska unija se je seznanila s sklepom pakistanske volilne komisije, da splošne volitve prestavi na 18. februar. EU znova poudarja, kako zelo pomembno je, da se do tega novega datuma izvedejo svobodne in poštene volitve, ki naj bi omogočile demokratičen in transparenten volilni postopek v ustreznih varnostnih razmerah.
 • 01.01.2008
  Izjava predsedstva EU o volitvah v Keniji. Predsedstvo pozdravlja odločenost prebivalcev Kenije, da so na volitvah 27. decembra 2007 uveljavili svojo temeljno demokratično pravico do volitev. Opazovalci volitev iz Evropske unije so izrazili zaskrbljenost zaradi domnevnih nepravilnosti pri izvedbi predsedniških volitev. Predsedstvo zato vse strani poziva, naj vzpostavijo dialog in uporabijo ustrezna pravna sredstva, ki bodo vodila k verodostojni in transparentni rešitvi v skladu z demokratičnimi standardi.
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.01.2008