Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

22.03.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o odnosih čez Tajvansko ožino

Evropska unija pozdravlja volitve na Tajvanu, ki so potekale 22. marca, in ponovno izraža podporo tajvanskim demokratičnim vrednotam. Upa, da bo prihod nove administracije na Tajvanu dobrodošla priložnost za obe strani čez Tajvansko ožino, da nadalje izboljšata medsebojne odnose v korist prebivalcev na obeh straneh ožine. EU ponovno poudarja, da bo ohranila svojo politiko ene Kitajske in da odločno podpira mirno reševanje vprašanja Tajvana.

EU opozarja, da ne podpira formalnega članstva Tajvana v mednarodnih organizacijah, kjer je pogoj za članstvo suverenost. V okviru svoje politike ene Kitajske bo EU še naprej podpirala praktično sodelovanje Tajvana v specializiranih multilateralnih forumih, kjer suverenost ni pogoj, zlasti če sodelovanje Tajvana neposredno vpliva na tajvansko prebivalstvo ter je v interesu EU in sveta na sploh. EU pričakuje, da bosta obe strani sprejeli konkretne ukrepe, tudi ukrepe za krepitev zaupanja, da bi se dogovorili o strategijah, ki bi Tajvanu omogočile dejavno sodelovanje v omenjenih forumih, in te strategije tudi izvajali.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška* in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Armenija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.03.2008