Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Govori, intervjuji

Junij

Maj

April

 • 28.04.2008
  Nagovor ministrice za zdravje, Zofije Mazej Kukovič, na srečanju pristojnih organov držav članic EU za cene in reimbursiranje zdravil. V veliko veselje mi je, da lahko nagovorim vaše srečanje. Prav tako sem vesela, da vas lahko pozdravim v Sloveniji spomladi, ko se slovensko predsedovanje preveša v zadnjo tretjino. Za Slovenijo, ki ji je zaupano predsedovanje kot prvi izmed držav članic, ki so vstopile v Evropsko unijo 1. maja 2004, je to posebno izjemna čast in prizadevamo si, da svoje dolžnosti izpolnimo z vso potrebno odgovornostjo. Danes bi rada izrazila svojo podporo vašim prizadevanjem za povečanje medsebojnega sodelovanja.
 • 28.04.2008
  Uvodni nagovor ministrice Marjete Cotman udeležencem Konference o medgeneracijski solidarnosti in dolgotrajni oskrbi. Prisrčno pozdravljeni v Sloveniji! Veseli me, da ste se odzvali povabilu in prišli na konferenco predsedstva o medgeneracijski solidarnosti, katere osnovni namen je nadaljevati in poglobiti evropsko razpravo o odzivanju na demografske izzive. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Evropski komisiji za prijazno pomoč in finančno podporo pri pripravi tega dogodka ter nevladnim organizacijam za vaš vsebinski doprinos.
 • 24.04.2008
  Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman: Uvodni nagovor na konferenci . Slovensko predsedstvo izhaja iz predpostavke, da mora Evropa vlagati v ljudi, če želi delovati za prihodnost, zato posvečamo osrednjo pozornost spodbujanju zaposlovanja mladih. Uspešno vključevanje mladih na trg dela je namreč eden od najpomembnejših izzivov, s katerimi se soočamo v Evropski uniji. Mladi, ki naj bi bili gibalo vsake družbe, so danes še posebno v nezavidljivem položaju pri iskanju dobre zaposlitve. Nedvomno so najbolj prilagodljiva kategorija aktivne populacije, vendar potrebujejo tudi ukrepe, ki zagotavljajo varnost in stabilnost.
 • 23.04.2008
  Minister Podobnik odgovarjal na vprašanja evropskih poslancev. Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je na današnjem zasedanju evropskega parlamenta v Strasbourgu odgovarjal na poslanska vprašanja. Na vprašanje, ali lahko Svet razloži svoje cilje pred bližajočo se konferenco pogodbenic, ki bo potekala med 12. in 30. majem 2008 v Bonnu oziroma na kakšen način namerava Svet vključiti poslance Evropskega parlamenta v delegacijo Skupnosti na konferenci, ki ga je v imenu Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane Svetu zastavil Miroslav Ouzký, je dejal:
 • 23.04.2008
  Izjava predsednika vlade RS in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše. Predsednik vlade Janez Janša: Spoštovani premier Yasuo Fukuda, hvala za besedo. Najprej bi se vam želel zahvaliti za organizacijo tokratnega vrhunskega srečanja ter za toplo in prijazno gostoljubnost, ki jo je Japonska izkazala delegaciji Evropske unije. Evropska unija in Japonska sta z rednim dialogom razvili trdno partnerstvo. Od leta 1991 so letna vrhunska srečanja postala tradicija. Razvoj naših odnos je tako v skladu z japonskim pregovorom, ki pravi »V nadaljevanju je moč«. In prav nadaljevanje našega sodelovanja nam daje močnejši glas in nas navdaja z zaupanjem, ko se spopadamo z najpomembnejšimi izzivi sodobnega sveta.
 • 23.04.2008
  Govor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka v Evropskem parlamentu. V veliko čast mi je, da sem bil povabljen nagovoriti ta visoki zbor. Šele mesec dni je tega, kar smo praznovali 50. obletnico prvega zasedanja Evropske parlamentarne skupščine. Obletnica je odlična priložnost za razmislek o sedanjosti in prihodnosti Evropske unije. Danes mi je podeljen še poseben privilegij, da delim svoje misli z vami kot izbranimi predstavniki narodov Evrope.
 • 23.04.2008
  Izjava državnega sekratarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU o pripravah na Vrh EU–Latinska Amerika in Karibi. Svet EU pozdravlja veliko zanimanje Evropskega parlamenta za krepitev strateškega partnerstva med EU ter Latinsko Ameriko in Karibi. Prav tako smo veseli dejavne vloge parlamenta pri spodbujanju konkretnih zavez do te regije, kar bi za državljane obeh strani prineslo velike koristi.
 • 23.04.2008
  Magnetogram izjave predsednika vlade RS in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše za slovenske medije po 17. vrhunskem srečanju EU - Japonska. Magnetogram izjave predsednika vlade RS in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše po 17. vrhunskem srečanju EU - Japonska
 • 23.04.2008
  Izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU o stanju na področju nezakonitega priseljevanja. Naj uvodoma poudarim, da nam izzivi migracij narekujejo celosten pristop. Razvijati moramo učinkovito migracijsko politiko in zakonodajo ter hkrati nadaljevati prizadevanja v boju proti nezakonitim migracijam. Ukrepi so potrebni na ravni EU, med državami članicami in v sodelovanju s tretjimi državami.
 • 23.04.2008
  Izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU o razmerah v Burmi/Mjanmaru. Evropska unija pozorno spremlja razmere v Burmi/Mjanmaru. Dejavno podpiramo prizadevanja Združenih narodov za pospešitev prehoda k demokraciji, spravi in razvoju države. Ob tem potekajo tudi posvetovanja z azijskimi partnerji. Z razmerami v Burmi je Evropski parlament v tem mesecu seznanil posebni odposlanec EU Fassino. Poslance je obvestil o usklajevanju, ki poteka s sosednjimi državami Burme/Mjanmara in drugimi članicami ASEAN.
 • 22.04.2008
  Izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu sveta EU o povišanih cenah hrane v EU in v državah v razvoju. Evropska unija z zaskrbljenostjo spremlja zvišanje cen kmetijskih pridelkov, s katerim se soočamo tako v EU kot drugod po svetu. Zavedamo se resnosti in razsežnosti morebitnih posledic, predvsem za najrevnejše države sveta.
 • 22.04.2008
  Predsednik Sveta EU za promet, slovenski prometni minister, mag. Radovan Žerjav: GALILEO (GNSS) - Razvoj evropskega civilnega sistema satelitske radionavigacije. V veliko veselje mi je, da sem danes tukaj, z vami, na plenarnem zasedanju, kjer bomo razpravljali o implementacijski uredbi Galileo. Vsi se dobro zavedamo geostrateškega in gospodarskega pomena programov Galileo in EGNOS za Evropsko unijo. Preden pa preidem k besedilu, ki je danes na mizi, mi dovolite, da se na kratko ozrem na odločilne dogodke, s katerimi sta se programa soočila v preteklem letu.
 • 16.04.2008
  Govor Janeza Škrabca, direktorja podjetja RIKO. Gospe in gospodje, dovolite mi, da vas za nekaj minut povabim v Colnpark. Naselje lesenih hiš, nedaleč stran od častitljivega angleškega Oxforda, sicer šele nastaja tu blizu, v Ribnici, a je, mislim, vredno krajšega obiska. Preden si ga ogledamo, morda le trenutek uvodnega premisleka.
 • 11.04.2008
  Prihodnost evropske varnostne in obrambne politike - Nagovor ministra za obrambo Republike Slovenije Karla Erjavca na Seminarju Alumni (Hotel Mons, 11. april 2008). V veliko veselje in čast mi je, da vas lahko nagovorim ob začetku današnjega srečanja, ki predstavlja naše skupne napore za napredek evropske varnostne in obrambne politike. Srečanje Alumni je prvo te vrste, zato je toliko pomembnejše, saj ste udeleženci prav gotovo najbolj poklicani in izzvani za razmišljanje o spremembah na področju skupne varnostne in obrambne politike. Ta dogodek je pomembna priložnost, spregovoriti o prihodnosti EVOP. Smo namreč v obdobju, ko je naša skupna prihodnost najpomembnejša. Evropa je čedalje bolj vključena v oblikovanje svetovnega dogajanja. To prinaša nove izzive na področju EVOP, pri čemer bo pri iskanju odgovorov na odprta vprašanja prav gotovo izjemno pomembna lizbonska pogodba. Prepričan sem, da bodo vaša razmišljanja in sklepi pomembno prispevali k naporom, ki jih moramo vložiti v prihodnji razvoj evropske skupnosti in v nadaljnje skupno sodelovanje.
 • 09.04.2008
  Razprava o napredku Hrvaške in Nekdanje Jugoslovanske Republike Makedonije pri približevanju EU: Izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU. Najprej bi želel čestitati za poročili, ki sta ju pripravila spoštovana poslanca Hannes Swoboda in Erik Meijer o napredku Hrvaške in Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije. Veseli nas tudi, da je Evropski parlament na dnevni red zasedanja uvrstil razpravo o napredku obeh kandidatk. Slovensko predsedstvo evropski integraciji držav Zahodnega Balkana pripisuje velik pomen. S tem v zvezi naj spomnim, da so ministri za zunanje zadeve na neformalnem zasedanju Gymnich konec marca regiji Zahodnega Balkana poslali pozitivno sporočilo o njeni evropski perspektivi. Ocenjujemo, da je v tem, za regijo zelo zahtevnem obdobju, takšno sporočilo zelo dobrodošlo.
 • 09.04.2008
  Izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU o razmerah v Libanonu. V zvezi z razmerami v Libanonu ostaja v središču diplomatskih dejavnosti EU in držav članic prizadevanje za mir, stabilnost, gospodarski razvoj ter spoštovanje človekovih pravic v tej državi. Prizadevamo si ohraniti in okrepiti suverenost, politično neodvisnost, ozemeljsko celovitost, enotnost in stabilnost Libanona. EU podpira libanonske demokratične institucije in legitimno vlado premiera Siniore. Zaskrbljeni pa smo zaradi dolgotrajne ohromelosti libanonskih institucij. Ta traja že od novembra 2006, pri čemer se je novembra 2007 z izpraznjenim predsedniškim mestom še dodatno povečala. Kot veste, so bile volitve, na katerih bi morali 25. marca voliti predsednika države, že sedemnajstič preložene, in sicer na 22. april.
 • 07.04.2008
  Nagovor ministra za obrambo Rrepublike Slovenije Karla Erjavca na Višjem tečaju EVOP: Evropska varnostna in obrambna politika. Spoštovane gospe in gospodje, v veliko veselje in čast mi je, da vas na začetku današnjega srečanja, ki predstavlja naše skupne napore za napredek evropske varnostne in obrambne politike, lahko nagovorim. Današnji dogodek je pomembna priložnost, spregovoriti o prihodnosti EVOP. Smo namreč v obdobju, ko je naša skupna prihodnost najpomembnejša. Evropa je čedalje bolj vključena v oblikovanje svetovnega dogajanja.
 • 03.04.2008
  Govor ministrice Zofije Mazej Kukovič na evropski konferenci o alkoholni politiki. V veliko veselje mi je, da Vas lahko pozdravim na Evropski konferenci o alkoholni politiki - "Building Capacity for Action". Naj se najprej zahvalim španski Vladi in še posebej Ministrstvu za zdravje in potrošnike Španije, da smo lahko ta pomemben dogodek slovenskega predsedovanja umestili v prelepo okolje mesta Barcelone. Iskrena hvala tudi regionalni Vladi Katalonije in županu Barcelone za izkazano gostoljubje in za trud, ki ste ga vložili v pripravo konference. Na Barcelono imamo Slovenci lepe spomine, saj se je na Olimpijskih igrah leta 1992, ko je Slovenija prvič nastopala kot samostojna država, začela serija uspehov naših veslačev, kasnejših olimpijskih prvakov, z dvema bronastima kolajnama.
 • 01.04.2008
  Govor predsednika Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose in ministra za zunanje zadeve RS dr. Dimitrija Rupla na zasedanju Odbora za zunanje zadeve Evropskega parlamenta (AFET) – predstavitev rezultatov zasedanja Gymnich. Dovolite, da vam predstavim nekatere poudarke iz razprav neformalnega zasedanja ministrov za zunanje zadeve EU - Gymnich, ki je potekalo 28. in 29. marca na Brdu in na Bledu v Sloveniji. Na dnevnem redu zasedanja so bile točke: vloga Sirije na Bližnjem Vzhodu, odnosi EU-Ruska federacija, evropska perspektiva Zahodnega Balkana, medkulturni dialog in Tibet.

Marec

Februar

 • 28.02.2008
  11. Forum nacionalnih etičnih svetov (NEC) Brdo, 28. in 29. februar 2008 - Pozdravni nagovor ministrice za zdravje RS. V veliko veselje mi je, da lahko v imenu Ministrstva za zdravje Republike Slovenije in Slovenje kot predsedujoče države Svetu EU pozdravim ugledne goste, predstavnike Evropske komisije in udeležence 11. Evropskega foruma nacionalnih etičnih svetov, ter vam zaželim dobrodošlico v Sloveniji. Razvoj znanosti, medicinske stroke in družbe postavlja pred nas vedno nova etična vprašanja, ki terjajo celovit etični in znanstveni premislek, interdisciplinarno razpravo, pojasnjevanje stališč in odprt dialog, ker le takšno postopanje lahko pripelje v danem trenutku do najboljših rešitev za bolnika, zdravnika in družbo. Nujen je razmislek za rešitev potencialnih konfliktov, ki jih implicirajo različni interesi, še posebej interes posameznika, ki se lahko ostro postavlja nasproti interesu družbe.
 • 27.02.2008
  Dimitrij Rupel: Prispevek EU na regionalni okrogli mizi. V veliko veselje mi je, da vas v imenu predsedstva EU lahko nagovorim na regionalni okrogli mizi Pakta stabilnosti za jugovzhodno Evropo. Dovolite mi, da se prisrčno zahvalim naši gostiteljici.Sofija je izjemna gostiteljica in kraj številnih pomembnih zasedanj Pakta stabilnosti. Tokrat smo tu na sklepnem zasedanju regionalne okrogle mize, da bi zbrali vso podporo za naš novi smeli podvig, novo poglavje v zgodovini regije;to je preobrazba Pakta stabilnosti v novi regionalni okvir za sodelovanje – Svet za regionalno sodelovanje.Dokončno oblikujemo novo strukturo regionalnega sodelovanja v jugovzhodni Evropi.
 • 21.02.2008
  Govor ministra Mateja o varnosti kot skupni vrednoti in o vizumski liberalizaciji s Črno goro. Kljub temu, da naloge opravljamo vsak na svoji strani državne meje, se vse bolj krepi zavest, da smo v boju proti vsem oblikam kriminala, terorizma in drugih varnostnih pojavov na isti strani meje. Temu sledijo tudi konkretne dejavnosti in vse močnejša zavezništva policij in mejnih policij ne glede na to, iz katere države so. Po tragičnih dogodkih na Zahodnem Balkanu se države s tega območja intenzivno povezujejo, in to na trdnih temeljih in ob medsebojnem spoštovanju. Tesnejšim povezavam na gospodarskem, kulturnem, informacijskem in drugih področjih sledi tudi tesnejše sodelovanje v boju proti vsem oblikam kriminala in terorizma.
 • 20.02.2008
  Razprava o predlogu resolucije EP ob 7. zasedanju Sveta OZN za človekove pravice - izjava državnega sekretarja Lenarčiča v imenu Sveta EU. Veseli me, da imam možnost pred vami spregovoriti tudi o Svetu za človekove pravice. Evropski parlament z uvrstitvijo te točke na svoje plenarno zasedanje potrjuje pomen, ki ga Evropska unija kot celota pripisuje Svetu OZN za človekove pravice kot osrednjemu globalnemu organu za zaščito in promocijo človekovih pravic. Evropska unija je odločna zagovornica učinkovitega Sveta za človekove pravice. Močno smo si prizadevali, da bi njegova končna podoba nudila trdno osnovo za hitro in učinkovito odzivanje na hujše kršitve človekovih pravic. S sprejetjem t. i. institucionalnega paketa Sveta za človekove pravice decembra lani v Generalni skupščini OZN je napočil čas, da Svet dejansko začne delovati.
 • 20.02.2008
  Razprava o 23. letnem poročilu Komisije o »Nadzoru nad izvajanjem zakonodaje Skupnosti« – izjava državnega sekretarja za evropske zadeve Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU. Svet EU pozdravlja poročilo poslanke Frassonijeve o 23. letnem poročilu Komisije o »Nadzoru nad izvajanjem zakonodaje Skupnosti« in dodatno analizo, ki jo predvideva Sporočilo Komisije »Evropa rezultatov – uporaba prava Skupnosti«. Poročilo Evropskega parlamenta je zelo dragocen (koristen) prispevek k našemu skupnemu cilju zagotavljanja pravočasne in pravilne uporabe zakonodaje Skupnosti.
 • 20.02.2008
  Nagovor dr. Dimitrija Rupla, slovenskega ministra za zunanje zadeve in predsednika Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose - Izjava v imenu Sveta Evropske unije na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta na temo Kosova. Če dobro premislim in če zanemarim nekaj podrobnosti, moram priznati, da smo imeli pripadniki moje generacije – in seveda naši mlajši kolegi – precej sreče. Velik, morda najboljši del svojega življenja smo preživeli v času odprtih vrat in oken priložnosti. Ta čas se je začel leta 1975 s Helsinško sklepno listino, najbolj občutne posledice pa je imel v Vzhodni in Srednji Evropi, kjer sta se leta 1989 zrušila Berlinski zid in komunistični sistem. Preko porušenega zidu, skozi odprta vrata in okna vzhodnega pročelja evro-atlantske skupnosti se je odprl nov pogled. Zagledali smo prostrano, sončno in razgibano pokrajino združene in svobodne Evrope, ki jo odlično predstavlja ta mogočna stavba Evropskega parlamenta. V svoji mladosti si pač nisem mogel predstavljati, da bi lahko kdaj nastopil v njem.
 • 20.02.2008
  Poročilo o Lizbonski pogodbi – izjava državnega sekretarja za evropske zadeve Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU. Predsedstvo pozdravlja priložnost, ob kateri lahko razpravljamo o Lizbonski pogodbi. Zahvaljujemo se tudi Evropskemu parlamentu za opravljeno delo, predvsem za poročilo, ki sta ga pripravila poslanca Corbett in Mendez de Vigo. Strinjamo se s pozitivno oceno mnogih elementov te pogodbe. Dejstvo je, da se Evropa že nekaj časa sooča s številnimi izzivi tako znotraj Unije kot tudi v mednarodni skupnosti. Reforme so zato nedvoumno potrebne.
 • 19.02.2008
  Govor ministra Turka na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Z velikim veseljem se udeležujem seje, na kateri Evropski parlament obravnava zagon naslednjega cikla lizbonske strategije za rast in delovna mesta in ki je ključni programski okvir za posodobitev Evrope in njeno prihodnost. S podpisom Lizbonske pogodbe se zaključuje obdobje, ko smo se veliko ukvarjali s svojo notranjo, v zadnjih letih tudi politično formo. Evropa je zdaj bistveno bolje opremljena, da se odpre v svet in sooblikuje svetovne usmeritve.
 • 19.02.2008
  Poročanje predsedujoče Slovenije Svetu EU o rezultatih Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose 18. 2. 2008 – nagovor državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade RS Matjaža Šinkovca v Odboru za zunanje zadeve EP. Veseli me, da vam lahko poročam z včerajšnjega zasedanja Sveta za splošne zadeve in zunanje odnose ter z vami, člani Odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve, v duhu preglednosti in partnerstva izmenjam mnenja o aktualnih temah omenjenega zasedanja. Svet za splošne zadeve in zunanje odnose je včeraj obravnaval te teme: predstavitev osnutka dnevnega reda za marčni Evropski svet, Evropska sosedska politika, bližnjevzhodni mirovni proces, Libanon, Burma/Mjanmar, razmere v Čadu in Keniji, stanje pogajanj v Svetovni trgovinski organizaciji – Razvojni agendi iz Dohe, ekonomski partnerski sporazumi in Afganistan. Glavna tema zasedanja pa je bila razprava o Zahodnem Balkanu, natančneje o Kosovu.
 • 18.02.2008
  Otvoritveni nagovor državnega sekretarja Andreja Štera na Konferenci o izzivih razvojne politike EU27 . Evropa je pokazala svojo željo, voljo in moč za krepitev partnerstva na področju razvojnega sodelovanja. Smo največji globalni donator in kot celota prispevamo več kot polovico svetovne razvojne pomoči. Na ta način pomembno prispevamo k izboljšanju življenjskih pogojev številnih ljudi, institucionalnih sposobnosti držav, upravljanja, demokratičnega razvoja, človekovih pravic ter k mednarodnemu miru in varnosti.
 • 12.02.2008
  Govor ministra Turka na 4. srečanju evropskega in državnih parlamentov. Spoštovani predsednik Evropskega parlamenta gospod Pottering, spoštovani predsednik evropske komisije gospod Barroso, spoštovani predsedniki in člani nacionalnih parlamentov, spoštovani poslanci evropskega parlamenta, gospe in gospodje, z velikim veseljem sem se odzval vašemu vabilu, da kot predstavnik predsedujoče Svetu EU nagovorim izvoljene predstavnike iz vseh 27 članic Evropske unije. Predsedovanje Slovenije Evropskemu svetu slučajno sovpada z novim poglavjem v razvoju Evrope. S podpisom Lizbonske pogodbe se zaključuje obdobje, ko smo se veliko ukvarjali s svojo notranjo, najprej gospodarsko in v zadnjih letih tudi politično formo. Evropa je zdaj bistveno bolje opremljena da se odpre v svet in da so-oblikuje svetovne trende. Današnji trenutek jih zaznamuje kar nekaj.
 • 08.02.2008
  Zaključni govor ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič (Konferenca "Kako zmanjšati breme raka"). Le zdravi in ustvarjalni državljani lahko s svojim udejstvovanjem prispevajo k večji konkurenčnosti in uspešnosti gospodarstva, kar je tudi cilj lizbonske strategije. Hkrati pa je pomembno, da v trenutku, ko zbolijo za to težko boleznijo, dobijo vso potrebno in najboljšo oskrbo in podporo, ki jo potrebujejo. Če bomo uspešno obvladovali raka, ki bo v bližnji prihodnosti morda celo največji javnozdravstveni izziv, bomo tudi v gospodarskem pogledu uspešnejši.
 • 07.02.2008
  Uvodni nagovor slovenske ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič (Konferenca"Kako zmanjšati breme raka). Spoštovani gospod komisar, poslanci evropskega in slovenskega parlamenta, predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije, visoki predstavniki držav članic EU, držav kandidatk, držav Zahodnega Balkana, cenjeni udeleženci, gospe in gospodje, v veliko veselje mi je, da vas lahko kot gostiteljica pozdravim na Brdu, kjer potekajo vsi pomembnejši dogodki med slovenskim predsedovanjem. Še posebno dobrodošlico izrekam tistim, ki ste v Sloveniji prvič. Upam, da boste našli vsaj nekaj časa za spoznavanje naše lepe dežele in njenih značilnosti ter pri tem začutili gostoljubnost naših ljudi. Vaša številna udeležba kaže na veliko zanimanje strokovne in politične javnosti za obvladovanja raka, ki je tema te konference. Iskanje odgovorov na vprašanje, kako zmanjšati breme te bolezni, ima zame še poseben pomen. Že pred nastopom funkcije ministrice za zdravje sem namreč dejavno sodelovala v nevladni organizaciji Europa Donna in spoznala stiske žensk, ki so zbolele za rakom dojke. Njihove zgodbe so mi pomagale razumeti, da rak ni zgolj ena od bolezni, ampak da močno zaznamuje življenje vsakega bolnika in njegove najbližje. Spoznala pa sem tudi, da je raka mogoče premagati in dejavno uživati življenje.

Januar

 • 31.01.2008
  Izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča o protiraketnem ščitu ZDA v imenu Sveta EU. O vzpostavitvi protiraketnega ščita Združenih držav Amerike in njegovi namestitvi na ozemlju Evropske unije Svet ni razpravljal, zato stališča Sveta do tega vprašanja žal ne morem podati. Rad bi spomnil, da je odločitev o morebitni namestitvi vojaških sil ali vojaške opreme v pristojnosti vsake države članice, zato se vsaka država o teh vprašanjih odloča samostojno.
 • 31.01.2008
  Govor ministra Dragutina Mateta na Plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Spoštovani predsednik, spoštovani poslanci, vesel sem, da sem danes lahko z vami in sodelujem pri tako pomembni razpravi. Izvajanje politik na področju pravosodja in notranjih zadev je izrednega pomena za naše državljane. Z razvojem družbe in modernih tehnologij je vprašanje varnosti postalo eno najpomembnejših skrbi naših državljanov. Mislim, da imamo pri tem tako predstavniki Sveta kot predstavniki Komisije ter Parlamenta enake cilje: zagotoviti takšno sodelovanje med državami članicami, ki bo našim državljanom zagotavljalo primerno varnost.
 • 30.01.2008
  Nastop slovenskega ministra za zunanje zadeve dr. Dimitrija Rupla, predsednika Sveta EU. v zadovoljstvo mi je, da vas lahko nagovorim tu v Strasbourgu in da imam priložnost predstaviti prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v prvi polovici leta 2008. Živimo v času, ki je zgodovinskega pomena za EU. Prvo predsedovanje nove države članice potrjuje upravičenost odločitve, da združimo evropsko celino in tako presežemo nenaravno delitev. To je resnično priznanje za pogum, s katerim so zahodni demokratični ter srednje- in vzhodnoevropski narodi izkoristili zgodovinsko priložnost ob koncu hladne vojne.
 • 29.01.2008
  Govor predsednika Sveta Evropske unije za kmetijstvo in ribištvo ministra Iztoka Jarca pred Odborom za kmetijstvo in razvoj podeželja Evropskega parlamenta v Bruslju. V veliko čast mi je in veseli me, da vam lahko danes tukaj predstavim prednostne naloge slovenskega predsedstva Sveta za to polletje na našem skupnem javnopolitičnem in zakonodajnem področju. Tako kakor celotno slovensko predsedstvo tudi sam pripisujem velik pomen vlogi Evropskega parlamenta in zlasti vašega odbora pri sprejemanju odločitev za kmetijski sektor. Zato se veselim tesnega sodelovanje z vami in upam, da bomo skupaj dosegli napredek pri predlogih, ki so pred nami. Slovenija je kot prva izmed držav članic, ki so se Evropski uniji pridružile v zadnjem krogu širitve, prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije. Prizadevali si bomo, da bi kar najbolje izpeljali naloge, ki so nam bile zaupane.
 • 29.01.2008
  Govor predsednika Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenskega zunanjega ministra dr. Dimitrija Rupla v Odboru za zunanje zadeve Evropskega parlamenta. Slovenija je s ponosom sprejela zahtevno nalogo predsedovanja Svetu EU. Zavedamo se odgovornosti, zato smo se na predsedovanje temeljito pripravili. Prednostne naloge šestmesečnega programa slovenskega predsedovanja izhajajo iz 18 mesečnega programa predsedovanja, ki smo ga pripravili v sodelovanju z ostalima članicama Tria Nemčijo in Portugalsko. Še posebej cenimo dragoceno pomoč in prispevek evropskih institucij v času priprav na predsedovanje tem. Prepričan sem, da bomo uspešno sodelovanje in odprt dialog ohranili tudi v prihodnje. Slovensko predsedstvo je v okviru programa predsedovanja začrtalo pet osrednjih prednostnih nalog: prihodnost Evrope in uspešen potek ratifikacijskega procesa nove Lizbonske pogodbe, obravnavo svežnja ukrepov na področju energetike in podnebnih sprememb; zagon novega cikla Lizbonske strategije za gospodarsko rast in zaposlovanje; širitev in evropsko sosedsko politiko (evropska prihodnost Zahodnega Balkana) ter medkulturni dialog.
 • 29.01.2008
  Govor ministra Karla Erjavca na neformalnem srečanju generalnih direktorjev za obrambno politiko držav članic EU. Spoštovane dame in gospodje, cenjeni general, cenjeni častniki in ostali gostje ! V veliko veselje mi je, da vam lahko spregovorim na začetku vašega pomembnega srečanja. Dobro se zavedam njegovega pomena ter tudi dejstva, da je to prvo srečanje na področju evropske varnostne in obrambne politike, ki ga imamo možnost gostiti tu na Brdu v Sloveniji. Dobrodošli pri nas in želim vam prijetno bivanje v Sloveniji ! Prepričan sem, da ste seznanjeni s prednostnimi nalogami našega predsedovanja, zato le-teh ne bom posebej predstavljal, želim pa izpostaviti nekatere vsebine, ki neločjivo povezujejo evropsko varnostno in obrambno politiko s širšimi zelo pomembnimi programskimi prioritetami Evropske unije, kot so naprimer širitev ter Lizbonska pogodba, podnebne spremembe, prost pretok znanja, medkulturni dialog. Le varna in stabilna Evropa ter varno in stabilno širše okolje lahko nudi možnosti za nadaljno gospodarsko rast in razvoj ter s tem osnovo za te prioritete.
 • 29.01.2008
  Predstavitev programa in prednostnih nalog slovenskega predsedovanja ECOFIN odboru EP za ekonomske in monetarne zadeve. Spoštovana gospa predsedujoča, gospa Beres, spoštovani člani odbora, drage gospe in gospodje, zahvaljujem se vam za povabilo in možnost, da navzočemu odboru predstavim slovenske prednostne naloge programa dela ECOFIN. Če dovolite, bi uvodoma na kratko predstavil naš program dela in prednostne naloge na področju ekonomskih in finančnih zadev, nato pa vam, spoštovani člani odbora, prepustil več časa za morebitna vprašanja in komentarje.
 • 28.01.2008
  Govor slovenske ministrice ge. Marjete Cotman na zasedanju Odbora za pravice žensk in enakost spolov v Evropskem parlamentu. Naj se na začetku zahvalim za povabilo na zasedanje odbora, da predstavim prednostne naloge s področja enakosti spolov med slovenskim predsedovanjem Svetu EU. Naše srečanje vidim kot dobro priložnost za potrebno spodbujanje razprav o teh temah, pa tudi za krepitev sodelovanja med Svetom EU in Evropskim parlamentom. V nadaljevanju bom z veseljem prisluhnila vašim mnenjem ter se poskušala odzvati na vprašanja in pobude.
 • 28.01.2008
  Andrej Šter: predstavitev programa slovenskega predsedovanja Svetu EU pred Odborom za razvoj (DEVE) Evropskega parlamenta. V veliko zadovoljstvo in čast mi je, da lahko danes pred poslankami in poslanci Odbora za razvoj Evropskega parlamenta predstavim slovenski program predsedovanja Svetu Evropske unije za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč. Republika Slovenija je od svoje osamosvojitve leta 1991 do danes prehodila uspešno razvojno pot in je tako kot prva država članica, ki so se Evropski uniji pridružile po letu 2004, dobila priložnost, da prevzame vodenje skoraj 500-milijonske skupnosti evropskih narodov.
 • 25.01.2008
  Izjava predsednika vlade in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše o aktualnih temah EU. Lep pozdrav vsem skupaj. Najprej nekaj zadev, vezanih na vodenje Evropske unije. Kakor veste, je Evropska komisija včeraj predstavila okoljsko-energetski sveženj, ki je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Kakor smo zapisali že v sporočilu, pozdravljamo ta predlog. Prepričani smo, da gre za enega najpomembnejših zakonodajnih svežnjev Evropske unije na začetku 21. stoletja. Cilji, ki so bili na splošno opredeljeni za celotno Evropsko unijo marca lani, so v tem predlogu razdelani tako, da so predlagane poti, po katerih jih lahko dosežemo, in da so seveda predlagane tudi konkretne zaveze držav članic.
 • 24.01.2008
  Radovan Žerjav: Predstavitev programa slovenskega predsedovanja glede na uredbo o Galileu. Ne želim vzeti preveč časa svojima dragima kolegoma, ministru Vizjaku in ministrici Kucler Dolinarjevi, saj oba danes predstavljata izjemno ambiciozen program. Toda kot prometni minister sem hotel izkoristiti to priložnost in priti v vaš odbor ter skupaj z vami načeti vprašanje evropskih programov satelitske navigacije Galileo in Egnos, pri katerih morata Evropski parlament in Svet oblikovati pravno podlago za nadaljnji uspešen razvoj Galilea kot projekta javnega sektorja. Zaradi prizadevanj nemškega in portugalskega predsedstva ter Evropske komisije v preteklem letu nam je skupaj z vami uspelo evropski program satelitske navigacije premakniti z mrtve točke. Zdaj sprejemamo pogumne korake in Galileo vračamo v javno odgovornost ter se s tem izogibamo neuspehu projekta, ki je za Evropsko unijo izjemno pomemben s strateškega in gospodarskega vidika.
 • 23.01.2008
  Govor zunanjega ministra Dimitrija Rupla na Odboru Evropskega parlamenta za ustavne zadeve (AFCO). Spoštovani gospod predsednik, članice in člani odbora, gospe in gospodje! V čast mi je, da sem tukaj z vami in še posebno mi je v ponos, da bomo danes skupaj pregledali nekatera aktualna vprašanja Evropske unije in program slovenskega predsedovanja Svetu EU. Odkar je bila ustavna pogodba v letu 2005 zavrnjena, je Evropa iskala izhod iz nastalega položaja, predvsem v želji zagotoviti, da Evropska unija postane učinkovitejša, preglednejša in bližja svojim državljanom. Pri teh procesih je imel in ima Evropski parlament pomembno vlogo. Namen Lizbonske pogodbe je prav to: narediti razširjeno Evropsko unijo bolj demokratično.
 • 23.01.2008
  Minister Radovan Žerjav: Predstavitev programa slovenskega predsedstva (za prometno področje). Spoštovani gospod predsedujoči, spoštovane članice in člani odbora, dame in gospodje! V veliko čast mi je, da sem lahko danes tukaj in da lahko Odboru TRAN Evropskega parlamenta predstavim prednostne naloge slovenskega predsedovanja za prometno področje, področje, za katero sem odgovoren. Slovenija je prva izmed desetih novih držav članic, ki je prevzela predsedovanje EU, potem ko so leta 2004 vstopile vanjo. To je znamenje velikega zaupanja in priznanje našim dosedanjim dosežkom, vendar obenem za nas velika odgovornost. Upam, da nam bo – z vašo pomočjo in sodelovanjem – uspelo premostiti vse težave, s katerimi se mora spopasti vsako predsedstvo EU, in da nam bo uspelo doseči zastavljene cilje. Za slovensko predsedstvo je izjemnega pomena konstruktivno in zaupanja vredno sodelovanje z Evropskim parlamentom na splošno, še zlasti pa s člani Odbora TRAN.
 • 23.01.2008
  Minister Bajuk: Nadzor finančnih storitev v EU in upravljanje kriz na finančnih trgih. Spoštovana gospa Beres, cenjeni člani Evropskega parlamenta in nacionalnih parlamentov, gospe in gospodje, v zadovoljstvo mi je, da sem danes tukaj in sodelujem pri razpravi o najbolj aktualni zadevi evropskega finančnega nadzora in kriznega upravljanja. Ne bi mogel biti boljši trenutek, da prvič v slovenski zgodovini kot predsedstvo EU povemo nekaj besed na temo, ki je za vse nas zanimiva in je naša skupna skrb ter bo zagotovo tudi v prihodnje močno zaposlovala naše misli. Ta tema je jasna prednostna naloga slovenskega predsedovanja ECOFIN v prvi polovici leta 2008.
 • 22.01.2008
  Predstavitev Dragutina Mateta, ministra za notranje zadeve Republike Slovenije, na odboru LIBE Evropskega parlamenta, Bruselj, 22. januar 2008. Spoštovani predsednik, spoštovani poslanci, dame in gospodje, v veliko čast mi je, da lahko danes predstavim prioritete slovenskega predsedstva na področju notranjih zadev. Na predsedovanje smo se pripravljali dobri dve leti in imamo ambiciozne načrte. V primerjavi z večjimi državami imamo majhno skupino strokovnjakov, ampak menim, da je to lahko naša prednost, saj nam omogoča hitro sprejemanje odločitev.
 • 22.01.2008
  Predstavitev aktivnosti na področju teritorialne kohezije in urbanega razvoja ministra Janeza Podobnika Odboru za regionalni razvoj Evropskega Parlamenta, 22. januarja 2008. V veselje mi je, da vam imam priložnost predstaviti slovenske aktivnosti na področju teritorialne kohezije in urbanega razvoja v času predsedovanja Slovenije svetu EU. Proces teritorialne kohezije in urbanega razvoja, ki se je razvil iz Evropsko prostorsko razvojnih perspektiv in post-Rotterdamskega procesa, je dosegel vrhunec s sprejetjem Leipziških dokumentov, Teritorialno agendo Evropske unije in Leipziško listino o trajnostnih evropskih mestih. Želje mnogih partnerjev v tem procesu, še posebej Evropskega parlamenta, so bile, da bi začeli z bolj konkretnimi aktivnostmi za izvajanje sprejetih principov, usmeritev in političnih zavez.
 • 22.01.2008
  Nastop dr. Ivana Žagarja, ministra, pristojnega za lokalno samoupravo in regionalno politiko, pred Odborom Evropskega parlamenta za regionalni razvoj. Najprej bi se vam želel zahvaliti za prijazno povabilo, pri tem pa poudariti, da slovensko predsedstvo razume stike z Evropskim parlamentom kot izjemno pomembne. In to ne samo zaradi bistveno okrepljene vloge, ki jo ima parlament na podlagi nove Lizbonske pogodbe, ampak tudi zaradi konkretnih vsebinskih in konceptualnih vprašanj kohezijske politike, ki jih bomo skupaj reševali v naslednjih mesecih in letih. Prihodnost vodenja razvojnih politik je namreč tesno povezana z vizijo EU, pri čemer ima Evropski parlament brez dvoma eno ključnih vlog.
 • 22.01.2008
  Govor ministrice Marjete Cotman pred Odborom Evropskega parlamenta za zaposlovanje in socialne zadeve-EMPL. Spoštovana gospa podpredsednica, spoštovane članice in člani odbora! Zahvaljujem se vam za povabilo na današnje srečanje. V veselje mi je, da vam lahko predstavim prednostne naloge slovenskega predsedstva na področju zaposlovanja in socialnih zadev. Dovolite mi, da začnem z orisom najpomembnejših tem, ki bodo v ospredju predsedovanja. V nadaljevanju bom z veseljem prisluhnila vašim mnenjem in se poskušala odzvati na vprašanja in pobude. Naj poudarim, da visoko cenim tovrstni dialog in vsako priložnost za izmenjavo mnenj o vprašanjih, ki zadevajo prihodnost evropskih državljanov. Vloga Evropskega parlamenta pri oblikovanju politik za prihodnost Evrope je pri tem osrednjega pomena. Tudi zato si želim konstruktivnega sodelovanja, še posebno s tem odborom, saj le skupaj lahko naredimo korak naprej pri izboljševanju socialne podobe Evropske unije in dobrobiti vsakega posameznika.
 • 21.01.2008
  Govor ministra za javno upravo dr. Gregorja Viranta na odboru Evropskega parlamenta za pravne zadeve. Z velikim veseljem se danes, med slovenskim predsedovanjem, na temo boljše zakonodaje obračam na Odbor. Odbor za pravne zadeve že dolgo z zanimanjem sledi pripravi boljše zakonodaje in igra učinkovito vlogo s tem, da podpira agendo tako v Evropskem parlamentu, kot v drugih institucijah. Pozdravljam udeležbo Odbora in v imenu slovenskega predsedstva bi rad povedal, da se moji kolegi in jaz veselimo konstruktivnega dela z vami v naslednjih šestih mesecih. Slovensko predsedovanje sovpada z odločilno fazo v razvoju agende za boljšo zakonodajo. Drugo strateško poročilo Komisije, ki naj bi bilo sprejeto konec meseca januarja, daje možnost, da se pregleda dosedanji napredek in identificirajo področja, kjer morajo institucije Evropske unije narediti še več. Dejanja povedo več kot besede, zato upam, da bomo med slovenskim predsedovanjem priča več primerom uporabe načel boljše zakonodaje in postopkov, ki bodo prispevali k boljšim izidom politik, ki bodo občutno vplivale na konkurenčnost podjetij v Evropski uniji.
 • 16.01.2008
  Državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič: Izjava Sveta EU o razmerah v Pakistanu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Umor nekdanje premierke in glavne voditeljice opozicije Benazir Buto je otežil že tako zapletene razmere pred splošnimi volitvami 18. februarja 2008. Umor Benazir Buto je zmotil proces postopnega prehoda k bolj demokratičnemu sistemu v Pakistanu. Benazir Buto je bila zagotovo ena tistih, ki bi lahko prispevali k napredku na področjih, kot so gospodarski razvoj, zmanjšanje korupcije in zavzemanje za svobodnejše medije.
 • 16.01.2008
  Državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič: Izjava Sveta EU o poročilu o predlogu Sklepa Sveta EU o ustanovitvi Evropskega policijskega urada (EUROPOL) na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Slovensko predsedstvo se zahvaljuje poslancu Díazu De Meri Garcìi Consuegri za njegovo poročilo o predlogu sklepa Sveta o ustanovitvi Evropskega policijskega urada (EUROPOL), ki ga je pripravila Komisija. Svet o osnutku sklepa trenutno še razpravlja in predsedstvo se bo pri teh razpravah sklicevalo na omenjeno poročilo cenjenega poslanca. Predsedstvo upošteva pomisleke poročevalca, zlasti kar zadeva varstvo podatkov in demokratični nadzor nad Europolom.
 • 16.01.2008
  Državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič: Izjava Sveta EU o razmerah v Keniji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Veseli me, da bo Evropski parlament danes razpravljal in nato izglasoval resolucijo o aktualnih razmerah v Keniji. Evropski parlament je s tem, ko je g. Lambsdorff vodil misijo EU za opazovanje, pa tudi s svojo delegacijo pod vodstvom g. Mulderja, že dal pomembno znamenje. Volitve v Keniji so potekale 27. decembra. Kenijci so z zelo številno udeležbo na njih dokazali svojo predanost demokratičnemu procesu in svojo vero vanj. Misija EU za opazovanje volitev, ki je bila navzoča na kraju samem in jo je vodil cenjeni poslanec g. Lambsdorf, je opozorila na nepravilnosti pri preštevanju in popisovanju glasov na predsedniških volitvah. Te nepravilnosti vzbujajo resne dvome o dejanskem volilnem izidu.
 • 16.01.2008
  Govor predsednika Vlade RS in predsednika Evropskega sveta Janeza Janše na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. V čast in zadovoljstvo mi je, da sem danes tukaj med vami - in seveda tudi v ponos. V ponos kot Slovencu, čigar državi je kot prvi novi državi članici Evropske unije zaupano vodenje Sveta Unije. V ponos kot Evropejcu, čigar Unija vstopa v leto 2008 s podpisano Lizbonsko pogodbo, z razširjenim območjem evra in Schengna. Obljubljam vam, da bom v mesecih do poletja, če me boste povabili, z veseljem prišel še večkrat med vas, zagotovo po vsaki seji Evropskega sveta. Želim si namreč tesnega in konstruktivnega sodelovanja z Evropskim parlamentom skozi celotno šestmesečno obdobje.
 • 16.01.2008
  Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman: Predstavitev programa predsedovanja. Dovolite mi, da se vam najprej zahvalim za povabilo, saj mi je v posebno čast, da lahko nastopim pred skupščino, ki bo v kratkem dopolnila zrelih 50 let. Veseli me tudi, da se imam danes priložnost srečati z vami, ki ste tisti del odločanja v Evropski uniji, ki najbolj neposredno izraža pričakovanja in skrbi državljanov EU.
 • 08.01.2008
  Izjava Predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše ob Srečanju Vlade RS z Evropsko komisijo. Lep pozdrav vsem skupaj še z moje strani, posebno podpredsednici Evropske komisije, gospe Margot Wallström. Veseli smo, da je danes tukaj z nami kakor tudi drugi člani in članice Evropske komisije. Gre za pomembno srečanje na začetku slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Gre tudi za tradicionalno srečanje, kljub temu pa je to srečanje, ki smo ga začeli in ga bomo nadaljevali tudi popoldne, zelo vsebinsko. Poglobili smo medsebojne vezi, govorili smo predvsem o ključnih izzivih, ki čakajo Evropsko unijo v tej polovici leta 2008. Komisarji ter kolegice in kolegi iz Vlade Republike Slovenije so že opravili razgovore o osemnajstih sklopih vsebinskih vprašanj. Pogovarjali smo se posebej tudi z gospo podpredsednico, nadaljujemo pa z delovnim kosilom in plenarnim zasedanjem Evropske komisije in Vlade Republike Slovenije.
 • 08.01.2008
  Govor predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše ob slovesni otvoritvi evropskega leta medkulturnega dialoga. V Sloveniji smo veseli, da začetek Evropskega leta medkulturnega dialoga sovpada z začetkom slovenskega vodenja Evropske unije. Zdi se nam, da je trenutek iz različnih razlogov dobro izbran. Pred tremi tedni smo podpisali novo reformno, Lizbonsko pogodbo. Z njo je Evropska unija sposobna nadaljevati zgodovinski projekt gospodarske in politične integracije ter globalne konkurenčnosti. V tem mandatu Evropskega parlamenta in Komisije smo sprejeli vrsto rešitev za ohranitev zdravega okolja ter za nadaljnjo krepitev gospodarske in politične moči Evropske unije. Ta je z zadnjo širitvijo, z milijoni novih delovnih mest in s povečanjem blaginje močno narasla.
 • 19.12.2007
  Izjava Predsednika vlade, Janeza Janše, po srečanju s Konferenco predsednikov Evropskega parlamenta. Lep pozdrav vsem skupaj, še posebej predsedniku Evropskega parlamenta, gospodu Hans-Gert Poetteringu. Pod njegovim vodstvom smo pravkar končali pogovor s konferenco Evropskega parlamenta, ki jo sestavljajo predsedniki in vodje poslanskih skupin, političnih skupin, ki sestavljajo Evropski parlament.
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.12.2007