Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Januar

16.01.2008

Državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič: Izjava Sveta EU o razmerah v Pakistanu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta


Predsednik, cenjene poslanke in poslanci,

umor nekdanje premierke in glavne voditeljice opozicije Benazir Buto je otežil že tako zapletene razmere pred splošnimi volitvami 18. februarja 2008. Umor Benazir Buto je zmotil proces postopnega prehoda k bolj demokratičnemu sistemu v Pakistanu. Benazir Buto je bila zagotovo ena tistih, ki bi lahko prispevali k napredku na področjih, kot so gospodarski razvoj, zmanjšanje korupcije in zavzemanje za svobodnejše medije.

Vse od uvedbe izrednih razmer 3. novembra 2007 je EU, tudi Evropski parlament, poudarjala potrebo po stabilnosti in pozivala k spravi ter ponovni vzpostavitvi demokracije. Nedavni dogodki kažejo, da je stabilnost v Pakistanu v našem ključnem interesu. To pomeni podporo pakistanski zmerni večini v njenem boju proti nasilni manjšini skrajnežev.

Interesi EU v Pakistanu so tesno povezani s političnimi prednostnimi nalogami glede Afganistana in širše regije ter z bojem proti terorizmu, neširjenjem orožja za množično uničevanje in človekovimi pravicami. To je bilo v sporočilih pakistanskim oblastem večkrat poudarjeno.

Predsednik Mušaraf prihaja predvidoma naslednji teden v Bruselj, kar bo enkratna priložnost za posredovanje naših sporočil. Stik z drugimi glavnimi zainteresiranimi stranmi v Pakistanu, vključno z mednarodnimi partnerji, je vzpostavljen.

Ključno sporočilo Sveta EU je, da je izvedba svobodnih, poštenih in za vse odprtih volitev v Pakistanu 18. februarja odločilnega pomena. Pakistanska vlada si mora prizadevati za zagotovitev ustreznih političnih in varnostnih razmer za izvedbo volitev. Vse strani bi morale upoštevati sklep volilne komisije, da se volitve 18. februarja izvedejo z "dostojanstvom in zadržanostjo".

Pakistanske oblasti bi morale podaljšano obdobje izkoristiti za izboljšanje razmer za volitve v skladu z mednarodnimi standardi. Predvsem bi morale storiti vse, kar je v njihovi moči, za preprečitev goljufij in ustrahovanja ter za zagotovitev preglednosti, svobode medijev in izpustitev političnih zapornikov. To bi moralo omogočiti demokratičen in pregleden volilni proces pod ustreznimi varnostnimi pogoji.

EU bo v Pakistan napotila celotno misijo za opazovanje volitev. Upa, da bodo volitve celovito spremljane na mednarodni ravni.

Na prvem zasedanju GAERC 28. januarja bodo ministri za zunanje zadeve držav članic EU temeljito obravnavali položaj v Pakistanu in razpravljali o možnostih, kako bi lahko EU pripomogla k uspešnemu nadaljevanju demokratičnih procesov v tej državi.

Hvala za pozornost.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 17.01.2008