Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Slovenska kultura pred občinstvom EU

Sloveniji sta bili podeljeni čast in obveznost, da v prvi polovici leta 2008 predseduje Svetu EU. V času priprav na predsedovanje smo se dogovorili, da se oblikuje kulturni oziroma splošno promocijski program, s katerim bi se Slovenija predstavila EU, saj je čas predsedovanja dobra priložnost za predstavitev slovenske kulture svetu, v katerem doslej ni dovolj poznana ne kot ustvarjalna dejavnost, ki je utemeljila narod in državo, ne kot umetniška tvornost z najvišjimi dosežki posameznih avtorjev. Promocijski program sestavlja splet kulturnega izročila in sodobne umetnosti, pri čemer želi opozoriti tako na avtohtone prvine kot na vpetost slovenske kulture v evropske duhovne tokove. Temelji na predstavitvah nekaterih najboljših stvaritev slovenske umetnosti, iz katere sta rasli in se utrjevali slovenska nacionalna in prav tako specifična kulturna identiteta.

Kulturni dogodki so naravnani predvsem v živo sodobnost, v kateri umetnost še zlasti zaznamujejo različnost zvrsti in tem, po drugi strani pa tudi tiste posebnosti, ki jih lahko daje samo specifično okolje. Izvajali jih bodo najvidnejši predstavniki slovenske ustvarjalnosti, pri čemer pa naj bi v zahtevnejših projektih prišel do izraza tudi zgodovinski vidik slovenske kulture. Takšno sestavo programa je narekovalo dejstvo, da se naša država (potencialni) publiki EU predstavlja prvič, zato je pomembno, da jo »opozori« tako na avtohtono sestavino slovenske umetnosti in kulture, kot tudi na okoliščino, da smo že od nekdaj sestavni del evropske kulturne tradicije in umetnosti.

Prireditve, ki potekajo v Sloveniji, se vsebinsko navezujejo predvsem na Evropsko leto medkulturnega dialoga 2008, ki ga je razglasila EU. V Sloveniji se je uradno začelo kmalu po novem letu 2008 s slovesno otvoritvijo v Cankarjevem domu v Ljubljani.

V času predsedovanja bo ob drugih dogodkih posebna pozornost posvečena tudi 500-letnici rojstva Primoža Trubarja, začetnika in utemeljitelja slovenskega pismenstva, ter predstavitvi velikega opusa svetovno znanega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s svojimi stvaritvami zaznamoval Dunaj, Prago in zlasti Ljubljano ter nekatere druge kraje v Sloveniji. Z delom njegove ustvarjalnosti se bodo obiskovalci lahko seznanili tudi na razstavi v Bruslju.

Sicer pa bo precejšen del promocijskega programa slovenske kulture v Evropi in drugod po svetu potekal v organizaciji diplomatsko-konzularnih predstavništev Republike Slovenije.

Program kulturnih dogodkov Program kulturnih dogodkov pdf
levilogo Trubarjevo leto 2008 več
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 07.05.2008