Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

April

09.04.2008

Izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU o razmerah v Libanonu


Cenjene poslanke, spoštovani poslanci!

V zvezi z razmerami v Libanonu ostaja v središču diplomatskih dejavnosti EU in držav članic prizadevanje za mir, stabilnost, gospodarski razvoj ter spoštovanje človekovih pravic v tej državi. Prizadevamo si ohraniti in okrepiti suverenost, politično neodvisnost, ozemeljsko celovitost, enotnost in stabilnost Libanona.

EU podpira libanonske demokratične institucije in legitimno vlado premiera Siniore. Zaskrbljeni pa smo zaradi dolgotrajne ohromelosti libanonskih institucij. Ta traja že od novembra 2006, pri čemer se je novembra 2007 z izpraznjenim predsedniškim mestom še dodatno povečala. Kot veste, so bile volitve, na katerih bi morali 25. marca voliti predsednika države, že sedemnajstič preložene, in sicer na 22. april.

Poleg tega, da je EU največji donator finančnih sredstev Libanonu, si z intenzivnimi diplomatskimi dejavnostmi prizadevamo tudi za razrešitev politične blokade v državi. V tem okviru podpiramo napore Združenih narodov, Savdske Arabije in Arabske lige. Tako je EU podprla tridelni načrt, ki so ga soglasno sprejeli zunanji ministri držav članic Arabske lige. Načrt predvideva, kot je znano, takojšnjo izvolitev predsednika, oblikovanje vlade narodne enotnosti ter sprejetje nove volilne zakonodaje.

Kljub izraženi podpori temu načrtu libanonske politične stranke različno tolmačijo njegovo izvajanje. Za uresničitev predloga sta dve glavni oviri. Prva je notranja, saj se strani ne uspeta dogovoriti o zastopanosti v vladi, o razdelitvi ministrskih mest ter o novem volilnem zakonu. Druga ovira pa je povezana s Sirijo, ki se ne želi odreči svojemu vplivu v Libanonu.

Kljub vsemu je načrt Arabske lige v tem trenutku še vedno edina pobuda, ki lahko pripomore k razrešitvi politične blokade v državi. Pričakujemo, da bo generalni sekretar Arabske lige (g. Moussa) nadaljeval s prizadevanji za razrešitev nastalih razmer. EU mu bo pri tem zagotovila vso podporo.

Nedavni vrh Arabske lige, ki je konec marca potekal v Damasku, žal ni prinesel želenih rezultatov za razrešitev razmer. Libanon je svoj protest ob vmešavanju Sirije v postopek izvolitve libanonskega predsednika izrazil tako, da na vrh ni poslal svojega predstavnika.

Dovolite, da ob tem poudarim zavezanost EU stališčem, zapisanim v več resolucijah Varnostnega sveta Združenih narodov o Libanonu.[1] Unija dokazuje svojo podporo prizadevanjem ZN tudi s sodelovanjem v misiji ZN v Libanonu. Največji delež vojaških sil prispevajo prav države EU. Kljub številnim napadom, v katerih je življenje izgubilo šest pripadnikov španskega kontingenta, ranjeni pa so bili trije irski vojaki, misija poteka uspešno. Avgusta 2007 je bila podaljšana za eno leto.

Države članice EU podpirajo tudi ustanovitev posebnega sodišča Združenih narodov za Libanon na Nizozemskem. Prizadevamo si, da bi posebno sodišče začelo delovati v čim krajšem času.

Naj še omenim, da je leta 2007 začel veljati akcijski načrt med EU in Libanonom. Ta instrument je nadgradnja obstoječega sodelovanja v okviru Barcelonskega procesa in dejavnosti v tem okviru so že stekle.

Hvala lepa!
 


[1] Resolucije št. 1559, 1680, 1701 in 1757.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.04.2008