Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Maj

05.05.2008

Otvoritveni nagovor ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič na konferenci e-Zdravje


Dobrodošli na slovenski obali!

Spoštovani minister,
spoštovani vodje delegacij,
spoštovani poslanci evropskega parlamenta,
spoštovani direktor direktorata evropske komisije za informacijske tehnologije,
spoštovani gostje!

V veliko čast mi je, da v okviru slovenskega predsedovanja lahko gostimo tako pomembno konferenco kot je konferenca e- Zdravje v Evropi brez meja. Kajti e-Zdravje je naša izjemno velika skupna priložnost.

Slogan slovenskega predsedovanja je SI.NERGIJA za Evropo. In če kje lahko udejanjamo sinergijo zelo hitro in zelo učinkovito, potem jo gotovo lahko na področju e-Zdravja. Kajti tu so na razpolago vsa orodja, vsa tehnologija, samo pobrati jo je treba iz tal. Tako kot je Ford uporabil elektriko kot sredstvo, da je povečal proizvodnjo v avtomobilski industriji in s tem povečal učinkovitost, natančnost, kakovost, varnost, tako moramo tudi mi s pomočjo informacijskih tehnologij povečati predvsem varnost bolnikov, učinkovitost in povezljivost. Najprej znotraj posameznih držav in seveda kasneje povezljivost na ravni Evropske unije.

Kako naj pričakujemo čezmejne zdravstvene servise, kako naj pričakujemo tovrstno zakonodajo, dokler ne vzpostavimo osnovnih pogojev, da je informacija ali bližina pacienta in zdravnika odvisna le od klika na miško. Ko bo ta klik na miško omogočil celovito obravnavo pacienta, ko bo omogočil, da so družinski zdravniki in specialisti povezani v smislu celovite obravnave bolnika, potem smo mi naredili svojo zelo pomembno strategijo, in sicer strategijo povezovanja. In kaj nam tukaj manjka? Ne pomeni, da nismo veliko naredili vsak na svojem področju. Vseeno pa je infrastruktura ponekod tista, ki je pomanjkljiva. Ponekod pa je infrastruktura odlična, ampak ni dovolj uporabljena. Zato je moje vprašanje bilo kaj je ključni cilj te konference. Poleg tega, da bomo na koncu zapisali Portoroško izjavo, ki nam bo v pomoč, ki bo v pomoč tudi Češki takrat ko bo predsedovala in imela e-Zdravje kot rdečo nit. Ključen cilje je, da mi med sabo, vse države zbližamo stališča kaj potrebujemo, da bomo boljši, prijaznejši, bolj učinkoviti. In da bomo bolj učinkoviti tudi v približevanju kroničnim bolnikom, da bomo s pomočjo telemedicine, s pomočjo servisov na daljavo lahko zmanjšali tudi breme demografskih sprememb. Pri demografskih spremembah lahko mi s svojimi aktivnostmi, s pravo strategijo, z znanji, s tehnologijo, tako rekoč napravimo človeku prijazno okolje. Prijazno tudi takrat kadar se pogovarjamo o zahtevnosti tehnologije, ki jo bomo uporabili. Moramo se zavedati, da starejše generacije niso zrasle z računalnikom in miško. Zato morajo biti naše tehnologije tiste, ki ji bo lahko razumel vsak. Torej "simply and logical" bi poenostavili. Da bo imel pacient, ki se giblje po Evropi dostop do podatkov kjerkoli in kadarkoli. Da bodo nacionalne čakalne liste tiste, ki bodo omogočale boljšo dostopnost in večjo preglednost, ki si jo vsi želimo takrat ko smo na strani pacientov. Nimamo pa danes evidentiranih razlik med državami znotraj evropske unije. Za področje raka, ki je naša ključna tema tekom predsedovanja imamo izdelane analize kje so razlike med novimi in starejšimi članicami Evropske unije. In na ta način je bilo tudi lažje postaviti natančne cilje kaj želimo doseči in kako bomo dosegli to, da bomo zmanjšali razlike. Verjetno je tudi to ena izmed priložnosti na tej konferenci, torej za izmenjavo tistih najboljših praks in tudi za iskanje odgovorov na vprašanja, ki se nam pojavljajo znotraj posameznih držav.

Želim, da bi predvsem na koncu bila varnost in kakovost tista, ki bosta rezultat večje uporabe informacijskih tehnologij. Seveda varnost in kakovost storitve za pacienta. In milijoni kroničnih bolnikov bodo imeli prijaznejši dostop do tiste storitve, ki jo rabijo.

Naj vam povem za en primer iz Slovenije, zgodil se je pred nekaj leti fantu, ki se je šel sankati na te naše visoke gore. Padel je, si zlomil hrbtenico in pri 17-ih letih je ostal doma. Leta nazaj smo našli pot preko učenja na daljavo, kar takrat še ni bilo običajno. Torej, da je preko video-konference, preko informacijskih tehnologij uspel končati letnik, narediti maturo in vstopit v življenje, sicer z omejitvijo, ampak vendar z veliko volje. In samo konkretni primeri in konkretni rezultati naj bodo tisti, ki nas bodo vodili pri naši konferenci.

Želim vam še enkrat prijetno bivanje tukaj ob morju. Želim se zahvaliti predstavnikom evropske komisije in sodelavkam in sodelavcem ministrstva, ki so resnično delali tudi čez noč, če je bilo treba za pripravo te konference.

Vse lepo in veliko novi prijateljskih vezi vam želim! Srečno.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 15.05.2008