Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Marec

26.03.2008

Izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU o razmerah v Tibetu na izrednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta


Spoštovane poslanke, cenjeni poslanci,


Evropska unija z zaskrbljenostjo spremlja položaj v Tibetu in sosednjih kitajskih provincah, kjer živi veliko število Tibetancev (Qinghai, Sichuan in Gansu). Od začetka nemirov v Tibetu so bili predstavniki EU večkrat v stiku s kitajskimi predstavniki.

Na željo EU je kitajska stran trojki EU o dogajanju v tibetanski prestolnici Lhasi prvič poročala 15. marca. Pogovori o razmerah v Tibetu so potekali tudi na srečanju med predstavniki EU in pomočnikom zunanjega ministra Ljudske republike Kitajske Wujem Hongbojem 17. marca 2008. Takrat sta se obe strani strinjali, da mora ostati dialog o dogodkih v Tibetu nepretrgan in odprt.

Po incidentu na kitajskem veleposlaništvu v Bruslju so bili 19. marca 2008 predstavniki trojke EU in Belgije znova povabljeni na pogovor z istim sogovornikom. Ta je zaradi številnih protestov v Evropi, povezanih z dogodki v Tibetu, zahteval opravičilo in povrnitev škode ob oškodovanju kitajskih veleposlaništev.

V začetku prejšnjega tedna (17. marca) je predsedstvo v izjavi o razmerah v Tibetu izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi številnih poročil o nemirih v Tibetu. Družinam žrtev je izrazilo najgloblje sočutje in sožalje ter poudarilo, da bi od kitajske vlade želelo pridobiti čim prejšnja dodatna pojasnila o razmerah v Tibetu.

Predsedstvo je vsem stranem priporočalo, naj ravnajo zadržano. Kitajske oblasti je pozvalo, naj se odpovedo uporabi sile proti protestnikom in naj se na demonstracije odzovejo v skladu z mednarodno sprejetimi demokratičnimi načeli. Hkrati je predsedstvo protestnike pozvalo, naj se odrečejo nasilju. Poudarilo je, da pripisuje velik pomen pravici do svobode izražanja in mirnega protesta.

Kakor je znano, EU podpira ozemeljsko celovitost Kitajske in si prizadeva za miroljubno spravo med kitajskimi oblastmi in tibetanskim verskim voditeljem dalajlamo ter njegovimi predstavniki. V izjavi smo kitajsko vlado pozvali, naj odgovori na zaskrbljenost Tibetancev glede spoštovanja človekovih pravic. EU obe strani spodbuja k vzpostavitvi konstruktivnega dialoga. Ta bi lahko bil podlaga za trajno rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse in bi spoštovala tibetansko kulturo, vero in identiteto.

Poleg omenjene izjave predsedstva je EU kitajsko stran tudi pozvala, naj neodvisnim mednarodnim novinarjem dovoli vstop v Tibet. Kitajska stran je omenjeni predlog doslej zavračala z obrazložitvijo, da bo vstop novinarjem omogočen takoj, ko bo položaj v Tibetu varen. Mednarodna skupnost tako še ne more pridobiti verodostojnih podatkov o številu žrtev med tibetanskimi protestniki.

V zadnjih pogovorih je kitajska stran slovenskemu predsedstvu nakazala, da naj bi v naslednjih dneh skupini evropskih novinarjev omogočila dostop v Tibet in s tem tudi poročanje. Predsedstvo upa, da se bo to uresničilo.

Naj poudarim, da smo kitajsko stran zaprosili za pojasnilo, kaj se bo zgodilo s tistimi protestniki, ki se do začetka prejšnjega tedna (17. marca) niso javili oblastem. Kitajska stran odgovarja, da bo vsem, ki so kršili kitajske zakone, sojeno v skladu z obstoječo zakonodajo. EU je pri tem izrazila zaskrbljenost, da bi nadaljnji pripori protestnikov, ki so sicer miroljubno izražali svojo voljo in mišljenje, prinesli nove napetosti med tibetansko skupnostjo in Hani (kitajsko skupnostjo) v Tibetu. EU poudarja, da se zakonodaja o državni varnosti ne sme zlorabljati za omejevanje človekovih pravic.

V zvezi z organizacijo olimpijskih iger na Kitajskem naj poudarim, da so ministri EU, pristojni za šport, v začetku prejšnjega tedna (17. marca 2008) na neformalnem ministrskem srečanju v Sloveniji v soglasno sprejeti deklaraciji skupaj s predsedniki nacionalnih olimpijskih komitejev držav članic EU, Zahodnega Balkana in Norveške poudarili pomen olimpizma in njegovih vrednot pri promociji in podpori človekovih pravic. Ministri so se izrekli proti bojkotu olimpijskih iger. O udeležbi na otvoritveni slovesnosti niso razpravljali.

Predsedstvo meni, da bojkot v letu medkulturnega dialoga ne bi bil pravi odgovor na odprta politična vprašanja. Pomenil bi tudi izgubljeno priložnost za promocijo spoštovanja človekovih pravic.

Zaskrbljenost zaradi trenutnih razmer v Tibetu je bila izražena tudi na zasedanju Sveta za človekove pravice v Ženevi. V okviru obravnave dunajske deklaracije in akcijskega programa je EU obe strani pozvala k izogibanju uporabe sile in k spoštovanju mednarodno priznanih človekovih pravic.

Dialog EU s kitajsko stranjo se je nadaljeval tudi v tem tednu. Med drugim sta se o položaju tibetanske skupnosti včeraj po telefonu pogovarjala predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, in minister za zunanje zadeve LR Kitajske Yang Jiechi. Minister Rupel je ministru Yangu ponovil željo EU, da bi kitajske oblasti in dalajlama oz. njegovi predstavniki čim prej začeli z dialogom. Hkrati je kitajske oblasti pozval, da čim prej izpustijo protestnike, ki so miroljubno izražali svoje mišljenje.

 

Hvala za vašo pozornost!

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.03.2008