Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Junij

20.06.2008

Zahvala francoskega zunanjega ministra Bernarda Kouchnerja slovenskemu zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu


 

V imenu vseh prisotnih kolegov: hvala, Dimitrij, za tvoje odlično predsedovanje.

Tvoja glavna zasluga je, da si z dejanji končal umetno delitev na tako imenovane »nove države članice« ter stare države članice. Si prvi med »novimi državami članicami«, ki je predsedoval Svetu Evropske unije in nalogo si v šestih mesecih opravil uspešno, pri čemer si ohranjal tako ravnovesje kot učinkovitost. Po tebi ne bo več novih ali starih držav članic. Imaš že šest mesecev izkušenj, moje predsedovanje pa šele prihaja in danes se počutim bolj »novega« kot ti! Upam, da mi boš dal kakšen nasvet …

Čestitke torej za tvoje predsedovanje: učinkovito si branil vrednote, interese in politike Evropske unije v vseh sporih in v vseh regijah: na Bližnjem Vzhodu, v Afriki, Latinski Ameriki z izjemnim vrhom v Limi, skupaj s premierom Janšo si predsedoval vrhu EU-ZDA, skupaj bosta predsedovala vrhu z Rusijo. Čestitke tudi, da si uspel končati mandat pogajanj za prihodnji sporazum EU/Rusija, ki je bil zamrznjen več kot dve leti.

V tvojem predsedovanju si pustil tudi osebno noto – ki se imenuje »Balkan«. V spominu nam bo ostala podoba – v državi Titovega rojstva – zbrane balkanske družine, vključno s Srbijo in od nedavnega neodvisnim Kosovom, združene v miru med neformalnim zasedanjem zunanjih ministrov EU na Brdu. Ko sem bil pred desetimi leti na Kosovu, si tega nikoli ne bi mislil. Februarska neodvisnost Kosova in pot Srbije k demokraciji in Evropi sta naša skupna uspeha pod tvojim vodstvom.

K temu naj dodam še osebno noto in se ti zahvalim za napotitev misije EVOP v Čad, največje misije, ki jo je Unija kdaj pripravila. Evropska unija je nanjo lahko ponosna; to je podoba Evrope, ki jo moramo posredovati svojim državljanom, ki se sprašujejo o smislu tega projekta.

Hvala tudi, da si poudarjal varovanje človekovih pravic. Vem, da za tem stoji osebni razlog, ki je posledica tvojih lastnih izkušenj (in boja proti komunizmu). Hvala za opravljeno delo pri določanju glavnih smernic opredelitve pravic otrok v oboroženih spopadih. In končno hvala za razpoložljivost, ki si jo izkazal vsakemu od nas: Evropska unija 27 držav je zapletena in ti si jo znal narediti preprostejšo. Cenim, da si nam bil vedno na voljo in da smo te lahko kadar koli poklicali in se pogovorili s tabo. V posebnem spominu pa mi bo ostal družabni večer ob neformalnem srečanju zunanjih ministrov na Bledu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 20.06.2008