Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

April

23.04.2008

Izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU o razmerah v Burmi/Mjanmaru


Spoštovani predsednik, cenjene poslanke in poslanci!

Evropska unija pozorno spremlja razmere v Burmi/Mjanmaru. Dejavno podpiramo prizadevanja Združenih narodov za pospešitev prehoda k demokraciji, spravi in razvoju države. Ob tem potekajo tudi posvetovanja z azijskimi partnerji.

Z razmerami v Burmi je Evropski parlament v tem mesecu seznanil posebni odposlanec EU Fassino. Poslance je obvestil o usklajevanju, ki poteka s sosednjimi državami Burme/Mjanmara in drugimi članicami ASEAN.

Kot je znano, je državo v začetku marca obiskal posebni svetovalec Združenih narodov Gambari. Razočarani smo, ker njegov obisk ni prinesel vidnejših rezultatov.

Dobili smo namreč vtis, da hunta ni pripravljena sodelovati z mednarodno skupnostjo. EU si želi, da bi organi oblasti v Burmi/Mjanmaru sprejeli Gambarijeve predloge za nadaljnji politični proces. S temi predlogi, ki niso preširoko zastavljeni, se navsezadnje strinja vsa mednarodna skupnost.

Na podobne probleme kot gospod Gambari opozarja tudi EU. Prav tako Unija redno pošilja ključna politična sporočila Burmi/Mjanmaru. Med temi je tudi prejšnja resolucija Evropskega parlamenta o razmerah v teh državi. Naše osrednje sporočilo je, da lahko le verodostojen in vključujoč proces demokratizacije omogoči nacionalno spravo, stabilnost in blaginjo.

Evropska unija zato pozorno spremlja tudi odzive opozicije na bližnji referendum o ustavi. Ob tem organe oblasti pozivamo, naj pred referendumom dovolijo neovirano in odprto razpravo o ustavi, naj prenehajo preganjati politične aktiviste ter razveljavijo zakone, ki omejujejo svobodo izražanja.

Ne glede na trenutne razmere EU še ni izgubila upanja, da bodo organi oblasti zagotovili svoboden in pravičen referendum ter dovolili prisotnost mednarodnih opazovalcev. Pripravljena je podpreti tudi opazovalce iz držav ASEAN.

Poleg korektne izvedbe referenduma organe oblasti pozivamo k izpustitvi političnih zapornikov in prenehanju aretacij. Tako kot Evropski parlament tudi Svet apelira na Burmo/Mjanmar, naj ne podaljša hišnega pripora Daw Aung San Suu Kyi (kar naj bi se zgodilo maja).

Upamo, da bodo Kitajska in države ASEAN tudi v prihodnje podpirale Gambarijevo misijo in stališča Varnostnega sveta ZN. To sporočilo smo poskušali poslati po diplomatski poti in prek posebnega odposlanca EU za Burmo/Mjanmar.

Evropska unija namerava na zasedanju GAERC prihodnji teden podaljšati veljavnost skupnega stališča o Burmi. Na ta način bodo še naprej omogočene  človekoljubne dejavnosti, četudi v omejenem obsegu, medtem ko sankcije veljajo še naprej.

Mednarodne partnerje ves čas pozivamo, naj tudi sami zagotovijo več pomoči, ki jo državljani Burme/Mjanmara nujno potrebujejo. EU bo s takšno pomočjo nadaljevala.

Hvala za pozornost.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 24.04.2008