Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Januar

16.01.2008

Državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič: Izjava Sveta EU o razmerah v Keniji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta


Predsednik, cenjene poslanke in poslanci,

Veseli me, da bo Evropski parlament danes razpravljal in nato izglasoval resolucijo o aktualnih razmerah v Keniji. Evropski parlament je s tem, ko je g. Lambsdorff vodil misijo EU za opazovanje, pa tudi s svojo delegacijo pod vodstvom g. Mulderja, že dal pomembno znamenje o tem, kako se Evropski parlament zanima za razmere v Keniji.

Volitve v Keniji so potekale 27. decembra. Kenijci so z zelo številčno udeležbo na volitvah dokazali svojo predanost demokratičnemu procesu in svoje zaupanje v ta proces.

Misija EU za opazovanje volitev, ki je bila navzoča na kraju samem in jo je vodil cenjeni poslanec g. Lambsdorff, je opozorila na nepravilnosti pri preštevanju in popisovanju glasov na predsedniških volitvah. Te nepravilnosti vzbujajo resne dvome o dejanskem volilnem izidu.

Kakor veste, je ob objavi volilnih izidov v Nairobiju in drugih delih Kenije izbruhnilo nasilje. Privrženci opozicijskega voditelja Odinge so se večkrat spopadli z varnostnimi silami in napadli tudi privržence predsednika Kibakija. Varnostne sile so streljale v množice in se – po besedah Louise Arbour, visoke komisarke ZN za človekove pravice – odzvale "pretirano nasilno".

Vsaj 600 ljudi je izgubilo življenje, 250 000 pa jih je bilo razseljenih – v Keniji, državi, v katero se ponavadi zatekajo begunci iz Somalije in južnega Sudana. Prizadeto je tudi gospodarstvo, in to ne samo v Keniji, temveč tudi v sosednjih državah, ki nimajo dostopa do morja.

To je tragedija, hkrati pa hud udarec procesu demokratizacije v celotni Afriki, kjer je Kenija veljala za vzornico.

EU je obsodila nasilna dejanja v Keniji. Kenijske politične voditelje smo pozvali, naj odgovorijo na dvome o pravilnosti poteka volitev ter vzpostavijo dialog in najdejo politično rešitev. Seveda smo se odzvali tudi na humanitarne potrebe kenijskega ljudstva.

EU je pozdravila posredovanje ganskega predsednika Kufuorja, ki predseduje Afriški uniji. Naše afriške partnerje spodbujamo tudi pri drugih prizadevanjih za rešitev položaja, kot je skupina uglednih afriških osebnosti, ki jo vodi Kofi Annan. Gospod Annan bo v kratkem prispel v Nairobi.

Medtem je predsednik Kibaki sestavil vlado brez posvetovanja z vodjo opozicije Railo Odingo. Ta je nato pozval k množičnim tridnevnim demonstracijam, ki naj bi se začele danes.

Bolj pozitiven signal je prva seja kenijskega parlamenta, ki je potekala včeraj. Predstavnik opozicijske ODM je bil izbran za predsednika parlamenta. To je vzpodbudno predvsem v smislu, da vsaj nekatera demokratična načela v Keniji še delujejo. Opozicija je tako dobila svoj glas v državnih institucijah.

Z vidika EU je jasno, da je v Keniji treba doseči dolgoročen  politični kompromis, ki bo odražal voljo kenijskega ljudstva, si pridobil njihovo zaupanje in ki bo Keniji povrnil stabilnost.

V imenu EU lahko trdim, da so razmere v Keniji po volitvah zelo skrb zbujajoče. Vendar to sploh ni primerljivo z razočaranjem, ki ga najbrž čutijo Kenijci, ki so se v upanju na boljšo prihodnost množično udeležili volitev.

Hvala.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 17.01.2008