Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Marec

12.03.2008

Razprava o vlogi EU v Iraku – izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU


Spoštovane poslanke in poslanci,

Najprej bi želel čestitati poročevalki poslanki Ani Marii Gomes za njeno poročilo o vlogi EU v Iraku. Z zanimanjem bomo prisluhnili današnji razpravi. Predloge poročevalke in celotnega zbora bomo skrbno proučili.

Ob tej priložnosti bi rad pozdravil odločitev Evropskega parlamenta, da vzpostavi ad hoc delegacijo za Irak. Ta bo nedvomno pripomogla k našim prizadevanjem za okrepitev odnosov med EU in Irakom na vseh področjih.

EU v tesnem sodelovanju z iraško vlado in drugimi akterji, predvsem Združenimi narodi, krepi odnose z Irakom. Podpira osrednjo vlogo ZN v Iraku in bo še naprej tesno sodelovala z misijo Združenih narodov za pomoč Iraku (ZN/UNAMI) ter zagotavljala podporo tej misiji pri izpolnjevanju vloge iz Resolucije VS ZN št. 1770. Urad Evropske komisije za humanitarno pomoč (ECHO) sodeluje pri izboljševanju humanitarnih razmer v tej regiji, ne le v Iraku, temveč tudi v njegovi soseščini. V prihodnje nameravamo poiskati nove priložnosti za nadaljnjo podporo spoštovanju človekovih pravic in iraškim oblastem pomagati pri izpolnjevanju obveznosti v skladu z Mednarodnim dogovorom z Irakom.

Pogajanja o sporazumu o trgovini in sodelovanju z Irakom so pomemben dejavnik pri krepitvi odnosov med Unijo in to državo. Z zadovoljstvom lahko povem, da pogajanja zelo dobro napredujejo.

EU odločno podpira proces, v katerem sodelujejo sosednje države. Še naprej bomo poudarjali pomen dialoga in sodelovanja med Irakom in njegovimi sosedi.

EU še naprej poudarja, da je treba ohraniti ozemeljsko celovitost Iraka. Predsedstvo je izrazilo veliko zaskrbljenost zaradi operacij turške vojske na iraškem ozemlju, ki so se začele 21. februarja in končale 29. februarja. Ob tem bi želel izpostaviti velik pomen neprekinjenega dialoga in sodelovanja med Irakom in Turčijo. Močno spodbujamo vladi Turčije in Iraka ter regionalno vlado Kurdistana, da najdejo mirno rešitev razmer in se izognejo spopadom.

Da bi bil napredek pri izboljševanju varnostnih razmer dolgoročen in trajen, so bistvenega pomena uspešna prizadevanja za narodno spravo. EU je pripravljena podpreti Irak pri izpolnjevanju njegove zavezanosti, da ta proces nadaljuje.

Naj končam z navedbo, da je Evropska unija v letu 2008 dodelila več kot 800 milijonov evrov pomoči Iraku. EU še naprej prispeva za obnovo iraškega varnostnega sektorja. Integrirana misija za krepitev pravne države v Iraku (EUJUST LEX) je bila podaljšana do poletja 2009. Kot vemo, iraške oblasti misijo zelo cenijo.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 12.03.2008