Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Januar

08.01.2008

Izjava Predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše ob Srečanju Vlade RS z Evropsko komisijo


Lep pozdrav vsem skupaj še z moje strani, posebno podpredsednici Evropske komisije, gospe Margot Wallström. Veseli smo, da je danes tukaj z nami kakor tudi drugi člani in članice Evropske komisije.

Gre za pomembno srečanje na začetku slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Gre tudi za tradicionalno srečanje, kljub temu pa je to srečanje, ki smo ga začeli in ga bomo nadaljevali tudi popoldne, zelo vsebinsko. Poglobili smo medsebojne vezi, govorili smo predvsem o ključnih izzivih, ki čakajo Evropsko unijo v tej polovici leta 2008. Komisarji ter kolegice in kolegi iz Vlade Republike Slovenije so že opravili razgovore o osemnajstih sklopih vsebinskih vprašanj. Pogovarjali smo se posebej tudi z gospo podpredsednico, nadaljujemo pa z delovnim kosilom in plenarnim zasedanjem Evropske komisije in Vlade Republike Slovenije.

Med vsemi razpravami je rdeča nit pogovor o ključnih izzivih, ki so pred Evropsko unijo v prvi polovici leta 2008, in o prednostnih nalogah slovenskega predsedstva. Gre za Lizbonsko pogodbo; ugotavljamo, da je primarni, največji politični interes Evropske unije, da ratificiramo pogodbo, da opravimo ta popravni izpit. Med slovenskim predsedovanjem bomo v sodelovanju z institucijami Evropske unije naredili vse, da bodo vsi drugi dogodki in procesi potekali tako, da bo lahko nemoteno potekal ratifikacijski proces. Del tega programa je tudi priprava na uspešno izvajanje Lizbonske pogodbe. Naš skupni cilj je seveda, da pogodba zaživi s 1. januarjem 2009 in da Evropska unija dobi nov institucionalni temelj, na podlagi katerega bo nadaljevala svojo rast kot globalni dejavnik v svetu.

Pogovarjamo se tudi o energetsko-okoljskem paketu. Vsebinsko bo to verjetno najzahtevnejši del slovenskega predsedovanja. Za sprejetje dobrih zaključkov in odločitev ali za dobro nadaljevanje odločitev, ki so bile sprejete lani, je zelo pomembno tesno sodelovanje med Evropsko komisijo, predsedujočo državo in Evropskim parlamentom. Med temi pogovori si prizadevamo, da postavimo vse temelje za tovrstno sodelovanje. V okviru tega nas čakajo tudi zelo zahtevna pogajanja v razmeroma omejenem času od objave predloga Evropske komisije, 23. januarja, do marčevskega zasedanja Evropskega sveta, ki bo letos precej zgodaj. Pogovarjamo se o zagonu tretjega cikla lizbonske strategije. Tukaj smo si z Evropsko komisijo edini, da mora Evropa povečati inovativnost, spodbuditi mala in srednje velika podjetja v tej smeri, tako pa prispevati k večji konkurenčnosti Evropske unije nasploh in tudi v Evropski uniji.

Posebno pozornost in posluh med temi pogovori namenjamo Zahodnemu Balkanu. Skupno usklajeno izhodišče je, da je pri reševanju vprašanj o tem območju treba uporabiti enoten pristop celotne Evropske unije in iskati rešitve, ki bodo dolgoročno stabilizirale regijo. Popoldne oziroma po teh delovnih srečanjih bo v Ljubljani slovesnost ob odprtju evropskega leta medkulturnega dialoga. Z veseljem bomo odprli ta dogodek skupaj s Komisijo in tako leto medkulturnega dialoga v Evropi. Gre za pomembno dodano vrednost ne samo slovenskega, ampak tudi francoskega predsedovanja v drugi polovici leta 2008. To je pomembna točka nadgradnje vsega, kar je Evropska unija dosegla doslej – da Evropska unija dejansko pogleda, katere so tiste skupne vrednote in tisti vrednostni temelji, na katerih se je oblikovala na svojem začetku, katere vrednote so se v 50-letnem obstoju in rasti Unije nadgradile in kako lahko na njihovem temelju vodimo enakopraven dialog z drugimi kulturami v soseščini in nasploh v globalnem svetu.

Slovenija si je postavila za moto vodenja Evropske unije v prvi polovici leta 2008 "SI.nergija". To pomeni, da se zavzemamo za več sinergije med kulturami, med generacijami in državljani v Evropski uniji, med članicami in institucijami. Izhajamo iz tega, da je zmogljivost Evropske unije neizmerna. Evropska unija je silno bogastvo dobrih praks, ki ga s prenašanjem med seboj, s posnemanjem in nadgradnjo v prihodnosti lahko oplemenitimo in izkoristimo, saj je dejansko enkratno na svetu.

Naj zaključim z mislijo in oceno, da je bilo z današnjim dnem vzpostavljeno zelo dobro sodelovanje med Vlado Republike Slovenije in Evropsko komisijo. Na podlagi tega sodelovanja se bomo z optimizmom in pogumom lotili izzivov, ki čakajo Evropsko unijo v naslednjih šestih mesecih.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 08.01.2008