Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Marec

12.03.2008

Izjava državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU o razmerah v Čadu


Spoštovani predsednik, cenjene poslanke in cenjeni poslanci,

Kakor ste seznanjeni, so se razmere v Čadu v zadnjih tednih še zaostrile. V začetku februarja so se čadski uporniki približali glavnemu mestu N'Džameni in zavzeli njegov večji del. Po nekaj dneh je čadska vlada upornike pregnala iz N'Džamene proti vzhodu – na mejo med Čadom in Sudanom.

Napadi uporniških skupin na čadsko vlado v začetku februarja niso zanetili le tleče notranje krize, temveč so razkrili tudi njeno regionalno razsežnost. Uporniki so namreč prišli iz Darfurja s podporo sudanske strani. Zato moramo ob razpravi o razmerah v Čadu upoštevati dva medsebojno povezana vidika, notranjepolitičnega in regionalnega.

Tako je Svet EU, ko je februarja obsodil napade upornikov na čadsko vlado, na eni strani pozval k političnemu dialogu med vlado, opozicijo in uporniki, na drugi strani pa je izpostavil tudi nujnost političnega dialoga med čadsko in sudansko vlado. Menimo, da je treba povečati pritisk na vladi Čada in Sudana, da bosta izpolnili obveznosti, ki sta jih prevzeli v različnih sporazumih. Svet EU je obe vladi pozval, naj nemudoma nehata podpirati in oskrbovati oborožene skupine ter naj izboljšata medsebojne odnose. 

Kar zadeva notranjepolitične razmere v Čadu, je politična rešitev spora edina pot k miru in stabilnosti v tej državi. Vključujoči politični proces, ki ga je nakazal sporazum med čadsko vladajočo stranko in strankami zakonite opozicije avgusta 2007, bi se moral nadaljevati. V tem pogledu Unija podpira prizadevanja Afriške unije za mirno rešitev sporov.

EU se tako pridružuje pozivom tako Afriške unije kot Združenih narodov, ki so zelo jasno obsodili napade upornikov. Z njimi delimo skrb glede nevarnosti nadaljnjega zaostrovanja konflikta.

Zaskrbljeni smo tudi zaradi poslabšanja humanitarnih razmer. Vedno hujše sovražnosti so namreč poglobile humanitarno tragedijo in še povečale že tako ogromno število beguncev in razseljenih oseb.

V spopadih je bilo ubitih več kot 160 ljudi, ranjenih je bilo približno 1.000 oseb. Več deset tisoč beguncev je prebegnilo v sosednji Kamerun in Nigerijo.  Ker se obenem v vzhodnem Čadu nahaja tudi približno 250.000 beguncev iz sudanske regije Darfur, so humanitarne razmere zelo slabe in kličejo po čimprejšnji polni namestitvi misije EUFOR Čad/CAR (Centralnoafriška republika).

Trenutno se varnostne razmere v N'Džameni in v večjem delu države, razen na vzhodu, po zadnjih spopadih umirjajo in normalizirajo. Vendar je bilo izredno stanje, ki je bilo razglašeno 15. februarja za 15 dni, podaljšano do sredine tega meseca. S tega vidika je EU zaskrbljena zaradi omejevanja državljanskih svoboščin in svobode medijev v Čadu.

Aktivnosti v zvezi z napotitvijo misije EUFOR se po začasni prekinitvi nadaljujejo. Poveljnik operacije general Nash je sklenil, da bo aktivnosti po napadih upornikov začasno ustavil in tako omogočil oceno novega političnega in varnostnega položaja.

Napotitev se je potem nadaljevala brez posledic za celotni časovni okvir operacije. Po načrtih naj bi začetno operativno zmogljivost (IOC) še vedno dosegli do sredine marca.

Zaradi zaskrbljujočih razmer v regiji je postalo še bolj očitno, kako pomemben je mandat misije EUFOR in misije Združenih narodov. Napotitev EUFOR Čad/CAR pa dokazuje zavezanost Unije, da pripomore k stabilizaciji regije.

Da bi dosegli zastavljene cilje, je potrebno predvsem dvoje: (i) nujno potrebujemo varnost, ki jo zagotavljajo vojaške enote; (ii) prav tako pomembna pa je pripravljenost sprtih strani za dialog in pogajanja.

Hvala lepa.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 12.03.2008