Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Junij

18.06.2008

Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta: Odgovor državnega sekretarja Janeza Lenarčiča v imenu Sveta EU na ustno vprašanje z razpravo o krizi ribiškega sektorja zaradi visokih cen dizelskega goriva


Velja govorjena beseda!

Predsednik, cenjene poslanke in poslanci!

Najprej se želim zahvaliti spoštovanemu poslancu gospodu Morillonu za njegovo vprašanje, ki ga je postavil v imenu Odbora za ribištvo.

Slovensko predsedstvo se zaveda resnosti problema rastočih cen goriv in negativnih posledic tega pojava za ribištvo v EU. Lahko vam povem, da se je predsedujoči Svetu za kmetijstvo in ribištvo, minister Iztok Jarc, včeraj na to temo v Benetkah sestal z nekaterimi kolegi ministri. Skupaj so razpravljali in oblikovali predloge za izboljšanje trenutnih težkih razmer v ribiškem sektorju EU, o katerih se bo razpravljalo v naslednjih dneh.

Ob tem želim spomniti, da takšno stanje ni specifično le za ribiško industrijo. Visoke cene goriv škodijo vsem industrijam nasploh, vključno s kmetijstvom, prometom in proizvodnjo. Kriza je povzročila težko stanje v vseh sektorjih. Gre torej za vprašanje horizontalne narave, ki vsebuje elemente, povezane s konkurenčno politiko, ukrepi državne pomoči in davčnimi ukrepi.

Ravno zaradi izredne resnosti te problematike in negativnega vpliva na ribiški sektor EU se je slovensko predsedstvo odločilo, da to temo uvrsti na dnevni red zasedanja Sveta za kmetijstvo in ribištvo, ki bo potekalo na začetku prihodnjega tedna. To bo priložnost, da ministri povedo svoje poglede na trenutno situacijo in s komisarjem Borgom izmenjajo mnenja o najprimernejših rešitvah.

Poleg tega se je predsedstvo tudi odločilo, da bo spremenilo temo neformalnega srečanja ribiških direktorjev, ki bo konec tega meseca potekalo v Sloveniji. Tako se bodo tudi ribiški direktorji posvetili obravnavi te pereče problematike.

Prav tako je Svet pred kratkim obravnaval vprašanje naraščajočih cen energije na treh svojih zasedanjih. Naj vam podrobneje pojasnim sklepe Sveta za gospodarske in finančne zadeve. V zvezi s cenami nafte je Svet izrazil zaskrbljenost zaradi nadaljnjega dviganja cen nafte in je razpravljal o načinih, kako obravnavati družbene in gospodarske posledice povečanja cen. Poudaril je, da je treba spodbujati energetsko učinkovitost in alternativne vire energije, povečati preglednost naftnih trgov, spodbujati konkurenco na energetskih trgih in okrepiti dialog z državami, ki proizvajajo nafto.

Na istem zasedanju je Svet Komisijo še spodbudil, naj nadalje preučuje blagovne borze in razmisli o političnih odgovorih za omejitev nestanovitnosti cen.

Kot je predsedstvo že poudarilo v dopoldanski razpravi o pripravah na Evropski svet, bodo predsedniki držav in vlad to vprašanje obravnavali tudi na zasedanju Evropskega sveta in ga vključili v sklepe o visokih cenah hrane.

Z zanimanjem bom spremljal tudi vašo razpravo.

Hvala.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 18.06.2008