Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

06.03.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o odnosih čez Tajvansko ožino

EU je visoko zainteresirana za ohranjanje miru in stabilnosti v odnosih čez Tajvansko ožino. Ob spoštovanju svoje politike ene Kitajske, je stališče EU, da morata obe strani vprašanje Tajvana rešiti po mirni poti. Nobena od strani ne bi smela izvajati enostranskih ukrepov in pobud, ki bi ogrozile ravnotežje ali pomenile prisilo.

Ob prepoznavanju občega pomena referendumov kot demokratičnih instrumentov, je EU navkljub temu zaskrbljena ob odločitvi Tajvana, da izvede predlagani referendum o pridružitvi OZN pod imenom Tajvan. Predlagani referendum bi lahko povzročil zaostritev napetosti v odnosih čez Tajvansko ožino, kar bi škodilo vsem stranem, tudi prebivalcem Tajvana.

EU še naprej spodbuja obe strani, naj si prizadevata za dialog, praktično sodelovanje in medsebojno zaupanje.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina, Republika Moldavija, Armenija in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 10.03.2008