Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

29.05.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o konfliktu v Abyei v Sudanu

Evropska unija je resno zaskrbljena zaradi nedavnega stopnjevanja nasilja v Abyei v Sudanu. Če se kriza ne bo nemudoma razrešila, bi bilo lahko resno ogroženo izvajanje splošnega mirovnega sporazuma (CPA) iz leta 2005.

Evropska unija poziva partnerje v sudanski Vladi narodne enotnosti, da takoj prenehajo z vsemi sovražnostmi, spoštujejo dogovorjeno premirje in zagotovijo dosledno izvajanje varnostnih ukrepov iz CPA. Oborožene sile morajo biti umaknjene, v Abyei pa nameščene skupne integrirane enote.

Prva in glavna odgovornost obeh strani je, da se vzdržita vsakršnega oboroženega spopada in spore rešita na miren način v skladu z določbami CPA. Evropska unija je pripravljena obe strani podpreti, pri svojih prizadevanjih pa bi morali v polni meri uporabiti Komisijo za presojo, ki deluje v okviru CPA.

Nasilni spopadi v Abyei so že povzročili razselitev več tisoč civilistov in ustvarili resno humanitarno krizo na tem območju. Jasno je, da sta za zaščito civilnega prebivalstva in spoštovanje polnega in neomejenega dostopa humanitarnih akterjev odgovorni obe strani.

EU poziva obe strani, naj v celoti sodelujeta pri nadzoru in preverjanju UNMIS v Abyei ter zagotovita, da ima njeno osebje popoln in neoviran dostop do vseh območij v Abyei in okoli nje.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 30.05.2008