Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

12.03.2008

Izjava predsedstva EU o razmerah v Armeniji

Predsedstvo EU je zaskrbljeno zaradi razmer v Armeniji in armenske oblasti poziva, naj prekličejo izredno stanje. Še zlasti zaskrbljujoča so poročila o nadaljnjih aretacijah.

Predsedstvo odobrava pozitivno odločitev armenskih oblasti, da razveljavijo določbi o razglasitvi izrednih razmer glede delovanja političnih strank in nevladnih organizacij, ter napoved, da oblasti preučujejo možnosti za odpravo omejitev v medijih.

Predsedstvo armenske oblasti vnovič poziva, naj izpustijo državljane, ki so pridržani zaradi svojih političnih aktivnosti, in da se vzdržijo nadaljnjih aretacij opozicijskih voditeljev.

Predsedstvo ponovno priporoča, naj se izvede neodvisna preiskava dogodkov 1. marca in njihovih vzrokov. Odobrava tudi izjavo zagovornika človekovih pravic Republike Armenije o teh dogodkih in poziva armenske oblasti k ustreznim ukrepom.

Predsedstvo tako oblasti kot tudi opozicijske voditelje poziva, naj sprejmejo potrebne ukrepe za zmanjšanje napetosti in se vzdržijo vsakršnih dejanj, ki bi lahko trenutno stanje še zaostrila.

Ponovno poziva vse politične stranke, naj se dosledno vključujejo v politični dialog, ki temelji na medsebojnem razumevanju in zaupanju, saj je le na ta način mogoče najti politično rešitev sedanjega položaja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 14.03.2008