Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

07.02.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o poslabšanju položaja verske manjšine Bahaj v Iranu

EU je resno zaskrbljena zaradi čedalje slabšega položaja etničnih in verskih manjšin v Iranu, zlasti težkega položaja bahajev. Po zanesljivih poročilih so iranski pravosodni organi potrdili, da je sodišče v Širazu 54 bahajev obsodilo zaradi »protirežimske propagande«. Trem obsojencem je bila izrečena kazen štirih let zapora, 51 pa je bilo obsojenih na enoletno pogojno kazen.

Evropsko unijo skrbita sistematična diskriminacija in nadlegovanje bahajev v Iranu, vključno z izključitvami študentov z univerz in srednjih šol, omejitvami pri zaposlovanju ter propagandi proti bahajem v iranskih sredstvih javnega obveščanja.

EU odločno nasprotuje vsem oblikam diskriminacije, zlasti v zvezi z versko svobodo. V zvezi s tem poziva Islamsko republiko Iran, naj izpusti zapornike iz bahajske skupnosti in neha preganjati pripadnike te manjšine zaradi njihovega prepričanja in čaščenja njihove vere.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 08.02.2008