Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

25.01.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o Komorih

EU ponovno poudarja, da bo še naprej podpirala ukrepe, ki jih izvaja AU, ter ohranitev integritete in enotnosti Zveze Komorov na podlagi sporazumov iz Fombonija (2001) in Moronija (2003).

EU poudarja, da se je treba na krizo še naprej odzivati na miroljuben način, ki naj temelji na dialogu, in poskušati preprečiti poslabšanje humanitarnih razmer.

EU je zelo zaskrbljena zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic na otoku Anjouan.

EU podpira ukrepanje AU v smeri mirne rešitve krize in pripravi novih volitev na otoku Anjouan.

EU je seznanjena z odločitvijo o enomesečnem podaljšanju ukrepov AU zoper Anjouan, ki jo je sprejel Mirovni in varnostni svet AU na seji 21. januarja. Pripravljena je ponuditi pomoč AU pri izvajanju omejevalnih ukrepov, ki jih je sprejel Mirovni in varnostni svet AU, da bi spodbudil sporazumno rešitev krize.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 25.01.2008