Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

11.01.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o prizadevanjih AU za posredovanje v Keniji

Sklicujoč se na izjavo z dne 8. januarja 2008 EU izreka pohvalo predsedniku Afriške unije (AU) Kufuorju za njegova prizadevanja za rešitev resne krize, ki je nastala po nedavnih predsedniških volitvah v tej državi.

EU poziva vse strani, naj na podlagi teh prizadevanj in pod okriljem AU sodelujejo, da bi dosegli trajno politično rešitev krize.

EU zelo pozorno in z veliko zaskrbljenostjo spremlja razmere v Keniji.

EU izraža polno podporo skupini uglednih afriških osebnosti pod vodstvom Kofija Annana, ki bo s kenijskimi stranmi sodelovala pri premostitvi nesoglasij in reševanju drugih odprtih vprašanj, vključno z ustavno in volilno reformo.

EU poziva vse strani, naj v celoti in tvorno sodelujejo v tem procesu, ter poudarja njihovo odgovornost za takojšnje prenehanje nasilja, ponovno vzpostavitev dialoga in zagotovitev rešitve v skladu z demokratičnimi standardi ter v korist kenijskega ljudstva. Vse politične stranke v Keniji bi morale priznati, da se razmere v Keniji ne bodo normalizirale, dokler ne bo prišlo do političnega kompromisa, ki bo vodil k trajni rešitvi, odražal voljo kenijskega ljudstva, upravičil njihovo zaupanje in pomagal Keniji pri ponovni izgradnji stabilnosti.

EU opozarja, da ugotovitve misije EU za opazovanje volitev in drugih neodvisnih opazovalcev porajajo resne dvome glede uradnih rezultatov predsedniških volitev in poziva, da se morajo domnevne nepravilnosti na volitvah odpraviti v skladu z ustreznimi demokratičnimi in pravnimi sredstvi.

EU se bo še naprej odzivala na humanitarne potrebe prebivalcev Kenije, razseljenih zaradi nedavnih nasilnih dejanj, in bo po potrebi še nadalje nudila svojo pomoč.

EU je proces dialoga in sprave pripravljena podpirati ter dopolniti prizadevanja AU, da bi zagotovili ponovno vzpostavitev miru, stabilnosti, demokracije in pravne države v Keniji.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lichtenstein in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija, Armenija in Gruzija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 15.01.2008