Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

13.06.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o usmrtitvi Mohameda Hasanzadeja

Evropska unija odločno obsoja usmrtitev 17-letnega Mohameda Hasanzadeja 10. junija 2008 v Sanandadžu, glavnem mestu iranske pokrajine Kurdistan.

Ker je bil Mohamed Hasanzade mladoletnik, so z njegovo usmrtitvijo iranske oblasti neposredno kršile mednarodno pravo.

Uporabo smrtne kazni pri mladoletnih prestopnikih v Iranu je nemogoče upravičiti, saj je ta v izrecnem nasprotju s pravno zavezujočimi določbami mednarodnega prava.

Evropska unija poziva Islamsko republiko Iran, naj takoj preneha uporabljati smrtno kazen pri mladoletnih prestopnikih (za kazniva dejanja, storjena pred 18. letom starosti), iranske oblasti pa, naj uvedejo moratorij na uporabo smrtne kazni v vseh primerih.

EU Islamsko republiko Iran poziva še, da svojo notranjo zakonodajo in prakso uskladi z mednarodnimi konvencijami o človekovih pravicah, ki jih je Iran prostovoljno podpisal in ratificiral, vključno s Konvencijo o otrokovih pravicah in Mednarodnim paktom o državljanskih in političnih pravicah. Ta dva mednarodna instrumenta s področja človekovih pravic jasno prepovedujeta usmrtitev mladoletnikov ali oseb, obsojenih za kazniva dejanja, ki so jih storile kot mladoletne osebe. Določbe teh mednarodnih pravnih instrumentov so pravno zavezujoče za Islamsko republiko Iran in se morajo takoj spoštovati.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, državi v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možni kandidatki za članstvo Albanija in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora, ter Ukrajina in Republika Moldavija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 13.06.2008