Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

08.01.2008

Izjava predsedstva v imenu Evropske unije o izpustitvi 119 zaprtih oseb v Azerbajdžanu

Evropska unija pozdravlja dolgo pričakovano izpustitev petih novinarjev, ki se je zgodila ob dnevu solidarnosti z Azerbajdžanci po svetu.

Predsedniška pomilostitev je pozitiven ukrep v smeri izpolnjevanja mednarodnih in evropskih obveznosti Azerbajdžana s področja svobode tiska.

Evropska unija želi, da bi bili trije še vedno zaprti novinarji – Mirza Sakit Zahidov, Ganimat Zahid in Eynullah Fatullayev – izpuščeni ali pomiloščeni v najkrajšem možnem času, ter da bi bil uveden moratorij na pregon zaradi obrekovanja.

Evropska unija je prepričana, da bi lahko taka politična dejanja prispevala h krepitvi partnerstva med Azerbajdžanom in Evropsko unijo ter ustvarila pogoje za ugodnejše politično ozračje ob pričakovanju volilne kampanje.

Tej izjavi se pridružujejo države kandidatke Turčija, Hrvaška  in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija*, države v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možne kandidatke za članstvo Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija, države EFTA Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki so članice Evropskega gospodarskega prostora ter Republika Moldavija.

* Hrvaška in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija še naprej sodelujeta v procesu stabilizacije in pridruževanja.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 11.01.2008