Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Izjave SZVP

04.06.2008

Izjava predsedstva EU ob skorajšnji usmrtitvi mladoletnih prestopnikov v Iranu

Predsedstvo EU močno skrbijo novice o skorajšnji usmrtitvi Mohameda Fadaeja, na smrt obsojenega za kaznivo dejanje, ki ga je storil kot mladoletnik. Fadaej naj bi bil usmrčen 11. junija 2008. Dva druga mladoletna prestopnika, Benud Šoadži in Said Džazi, prav tako obsojena za kazniva dejanja, ki sta jih storila kot mladoletnika, naj bi bila usmrčena 11. oziroma 25. junija 2008.

Predsedstvo ugotavlja, da so te smrtne obsodbe mladoletnikov v neposrednem nasprotju z mednarodnimi obveznostmi in zavezami Islamske republike Iran, še zlasti z določili Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah ter Konvencije o otrokovih pravicah, ki jasno prepovedujeta usmrtitev mladoletnikov ali ljudi, obsojenih za kazniva dejanja, ki so jih storili kot mladoletniki. Te mednarodnopravne obveznosti je Islamska republika Iran sprejela prostovoljno in jih morajo iranske oblasti v celoti spoštovati.

Predsedstvo Iran poziva, naj spoštuje mednarodno pravo in nemudoma zadrži usmrtitve Mohameda Fadaeja, Benuda Šoadžija, Saida Džazija in drugih mladoletnih prestopnikov, ki čakajo na usmrtitev, ter razmisli o drugih kaznih zanje in spoštuje mednarodne predpise in standarde, s katerimi so zaščitene pravice obsojenih na smrtno kazen.

Evropska unija je pri iranskih oblasteh že izrazila skrb zaradi uporabe smrtne kazni za mladoletnike in pri tem posebej opozorila na primera Benuda Šoadžija in Saida Džazija.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 06.06.2008